Мятаме: Дограми, дивани... телевизори. Къде да ги оставим?

Старият диван – до контейнера, но за телевизора се вика фирма
Обновена: 1 сеп 2018 08:38 | 31 авг 2018 21:18, Петя Славова
33
Мятаме: Дограми, дивани... телевизори. Къде да ги оставим?
Снимка: архив, Булфото

Къде точно да се изхвърлят едрогабаритни боклуци като стари мебели и уреди е един от проблемите, на които обяснение дават от Столична община. 

В София не е нужно хората да ги возят до определени депа. Едрогабаритни отпадъци като мебели, врати, стара дограма, дивани, фотьойли, маси и столове се оставят до контейнерите за битови отпадъци, съобщава "24 часа".

Те се събират по график за всеки район. При необходимост фирмата извършва дейността по подадена заявка и извън графика.

На сайтовете на Столичната община и на Столичния инспекторат са качени графици за извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци, образувани от домакинствата след ремонти като мивки и фаянс например. Инспекторите от Столичния инспекторат описват адресите, на които има генерирани такива отпадъци, и заявката се предава на фирмата, отговорна за съответния район.

Непотребната покъщнина се събира със специализиран автомобил и се транспортира до депо “Враждебна”, обясниха от Столичната община.

Оттам напомнят, че когато се прави голям ремонт вкъщи, при който се образува сериозно количество строителни отпадъци, хората трябва да си наемат контейнер, който съответната фирма да транспортира до депо.

Старите телевизори пък попадат в категорията на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. То съдържа опасни компоненти, затова събирането се извършва по заявка от граждани. Тези отпадъци се събират от фирмите "Елтехресурс" и "Екобултех".

За районите “Красна поляна” и “Овча купел” заявки се приемат на телефони: 02/441 50 56, 02/441 50 57, 02/441 50 58, а за събота - на 0888 602 916. За всички останали столични райони заявки се подават на безплатен телефон: 0800 14 100 или на мобилни: 0886 229 956 и 0884 610 254.

След това фирмата взема от дома на подалите заявка стари или неработещи печки, перални, телевизори, хладилници, компютри, монитори, климатици, инструменти, прахосмукачки, мобилни телефони и всякакви други елуреди.

За изхвърляне на подобни отпадъци на нерегламентирани места глобата е от 100 до 5000 лв. за физически лица и имуществена санкция от 700 до 20 000 лв. за юридически лица.

При маловажни случаи се налага глоба с фиш до 50 лв. или се съставя акт за административно нарушение - от 300 до 1000 лв.

От началото на годината до момента от Столичния инспекторат са съставили 20 акта, а глобени с фиш са били 145 софиянци.

82 818 тона едрогабаритни отпадъци са изхвърлили жителите на столицата през 2017 г.

През тази година на боклука са отишли 33 439 тона стари мебели. Събраните излезли от употреба електроуреди за 2017 г. са 1916 тона, а само за първата половина на тази година - 4483 тона, съобщиха от Столичната община.

Предстои в София да се организира център, в който ще се поправят стари мебели, така че да могат да се използват повторно след ремонт от нуждаещи се.

Столичната община е в процес на проучване на възможностите за финансиране на изграждането на Център за повторна употреба и предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата. Той ще бъде в Требич.

Идеята е гражданите да предават там едрогабаритни отпадъци, които ще се поправят, за да могат да се ползват отново, а негодните за ремонт ще се предават за оползотворяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
15
 
! Отговори
шоп преди 5 години
До ИхааТи па, що си я влачил до кофите? Аз я изкарах пред входа и след 10 минути като погледнах я нямаше. На другата вечер ги обзаведох и с хладилник:)))
8
1
 
12
 
! Отговори
от Ботуша преди 5 години
До КрайЗа изхвърлянето на всичко по едро се ПЛАЩА а кофите имат капаци и се ЗАТВАРЯТ.=============В Италия не се плаща. Нали си плащам такса смет. Изкарваш вечер всичко непотребно пред къщата и те идват и си го прибират, след като предварително са ти определили ден. Кофи по улиците няма. Стоят вкъщи и всяка вечер изкарваш по една, зависи кой ден на какви отпадъци е ред.
7
13
 
4
 
! Отговори
Край преди 5 години
От отзивите по-долу виждам че всъщност Фандъкова прави това което иска мнозинството от "матриала". Хората искат да си хврълят партакешите ДО кофите и общината да ги чисти. Егати и "матриала" див и ***.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е България, евала ви "селяните" какво ли да правят.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е досадно това с викане на фирма, която да вземе електроуредите.В провинцията има разни фирми, където да предадеш тези вещи, но трябва сам да си организираш транспорта до там.Не е измислено за удобство на хората.
4
4
 
22
 
! Отговори
Ромей преди 5 години
Баце нема телевизори ,нема дограми ,ние термитите всичко опоскваме ...А вие булгарите ще работите да ни храните ...
3
8
 
26
 
! Отговори
Край преди 5 години
Няма нормален град с големината на София в Европа в който да е допустимо да оставиш и счупена чаша даже ДО кофите. В нормалните общества там се изхвърлят само битови отпадъци /даже тубата от моторно масло не можете/. За изхвърлянето на всичко по едро се ПЛАЩА а кофите имат капаци и се ЗАТВАРЯТ.Българите свикнаха да живеят като в Бангалор и Столипиново.Любимото ми е стара дограма с пироните нагоре или тоалетна чиния до кофите. Натюрморт по Фандъкова.
2
0
 
26
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 5 години
Бях свидетел на изчезването на стара готварска печка около 7 мин.след нейното изнасяне до контейнерите за отпадъци.
1
1
 
47
 
! Отговори
Ихаа преди 5 години
Зимата оставих една печка до контейнера ,която едвам занесохме 2ма човека до там. Уличното осветление не работеше и беше супер тъмно и нямаше хора. Качих се до вкъщи да взема 2-3 торби с *** и след 5мин бях отново до контейнера - печката я нямаше и хора нямаше по улицата даже. Ромеите дебнат отвсякъде