Жилища в София ще поевтинеят още тази година. Кои?

5%-10% ще е спадът, прогнозира експерт пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 4 сеп 2018 22:22 | 4 сеп 2018 22:02, Екип на Bloomberg
43
Жилища в София ще поевтинеят още тази година. Кои?
Снимка: Pixabay

Ще има лек спад на цените на жилищата в София в последното тримесечие на 2018, а в началото на следващата година ще се усети по-сериозно. Към средата на 2019 може да очакваме 5%-10% намаление на цените в определени райони. Това коментира Петър Сотиров, управител на ДОМИ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Повишаването на цените спря още в началото на лятото. Тогава се запази една стабилност на пазара. Дори има райони в София, в които цените леко тръгнаха надолу", посочи той.

По думите му в момента водещ е вторичният пазар.

Още по темата

"Има изключително много ново строителство, което се продава бързо на зелено, но в никакъв случай то не покрива нуждите на големите градове. Така че вторичният пазар е водещ. Малко са офертите на него, имотите се купуват бързо. Но от началото на лятото има отлив на купувачите, които изчакват по-изгодни цени".

Сотиров обясни, че през последните 3-4 години жилищата са поскъпнали до 30%, а най-сериозен ръст има през последната година – с над 10% в зависимост от района.

Според него това се дължи на липсата на оферти и на проблемите на пазара за недвижими имоти след финансовата криза, които са се отразили сериозно на цените.

"След 2013-2014, когато започнахме да излизаме от сериозната световна финансова криза, по-скоро се наблюдаваше тенденция на стабилност на пазара до 2016. Тогава започнаха първите разговори за повишаване на цените и предстоящия бум. Много хора заеха изчаквателна позиция, доста имоти се запазиха извън пазара. Вторичният пазар също претърпя застой, което неминуемо доведе и до повишаване на цените".

Управителят на ДОМИ смята, че не може да се говори за изкуствено създаден балон, а по-скоро за липса на оферти и за незнанието на хората какво да правят в момента и накъде ще тръгне пазарът. 

Вижте повече в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причините са много - 1 умишлено, 2 презаселване, 3 изкуствена психоза и нереални цени повсеместно.Ругаеха едно време по Софиянски че презастроил София. Данчето го сложи в малкия си джоб, ама никой нищо не казва сега.
34
6
 
0
 
! Отговори
Елсперта преди 5 години
Шопчетата си показват какви простаци са , шоп синоним на миризлив панелен търтей със селско потекло разчитащ на мама и тати , един велик гений ви каза какво трябва да ви се случи да се изпее тва поле и да се засее с картофи , малко бомби ви падаха на главата от английските бомбандировачи ,,Либерейтс неможаха да ви освободят пак трябва да се бомбандира Шопското Гето и да пиете вода от Канала на Евлоги Георгиев вашата река Ганг .... кафеви сте там сички явно сте и на кафяв стаф
33
1
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
София е презастроена и продължава. Цените са не реални. Това е балон и той ще се пръсне. Нищо не е нормално. Цялата държава е така. До следващата криза когато всичко ще тръгне надолу надолу.
32
0
 
6
 
! Отговори
Лео Рохас преди 5 години
Че то от Малинова долина,по-голямо село има ли????Там трябва да се ходи със специалист по диалектите от БАН...
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩЕ ПОЕВТИНЕЯТ ПАНЕЛКИТЕ С ПАДАЩИТЕ БАЛКОНИ.
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
К,во бунгало бе, миналия месец купих просторен апартамент в Малинова долина. Аз съм от село, имам пари, не съм панелен столичанин.
29
1
 
7
 
! Отговори
Лео Рохас преди 5 години
Селянчетата,нема да се косите....вие всичко си вземате на кредит....и бунгало в Софията така ще си вземете....
28
3
 
5
 
! Отговори
реалист преди 5 години
11 ,ще има да търсиш,като нямаш пари,отиваш в малко градче или си оставаш на село.....на цената която даваш,сега не вървиш....А гроздето кисееееело....
27
7
 
9
 
! Отговори
11 преди 5 години
От една година търся апартамент в София. Вече запомних всички реални оферти и всички фалшиви. Интересно е,че има купувачи на тези високи цени , но са малко. Не е толкова голямо купуването както те твърдят. Отделно много имоти не могат да бъдат продадени повече от година заради ЯВНАТА ВИСОКА ЦЕНА. Но ме забавляват как не падат. Те си мислят,че за един гнуслив панел или епк могат да търсят над 500 евро за квадрат.... оптимисти. Тухла над 700 евро за кв. си е обир.
26
1
 
13
 
! Отговори
Roko Sifredi преди 5 години
Цената се определя от търсенето...и да нямаш римляни наоколо...
25
2
 
7
 
! Отговори
Не Брокер преди 5 години
Как се определя цената според вас? Според мен най важното за цената е да се намира в район без испанци или шведи както щете ги наричайте ама където има много от тях имотите се обезценяват многократно.
24
3
 
5
 
! Отговори
реалист преди 5 години
"Специалисте",продължаваш да ме изумяваш....значи имаш много наследствени имоти и искаш всичките да загубят значителна част от цената си?....Ами дари ги тогава...."столичани в повече " ще ти бъдат благодарни...няма как аз да определям пазара...аз имам имот в София и имот в Холандия...нямам кредит за този в София,а за този в Холандия си го плащам с лекота....апропо в Холандия имотите за последната година поскъпнаха с над 27%....на кяр съм и тук....и в София....
23
9
 
5
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Крали Марко от сититу....ти си единственният "софиянец",който иска имотът му да стане по-евтин...и понеже си доста "учен",би ли ни казал,какви инвестиции има в:Белград,Скопие,Подгорица,Любляна,Солун,Тирана и Атина,че там дори са и по-височки цените от София?В София е цяла България(за съжаление)....това е положението...
22
5
 
5
 
! Отговори
Krali Marko преди 5 години
Do Realist, korenjak Sofianec sam..nekav problem li imash? Da sravnjavash Holandia i UK s BG e leko kazano idiotsko. Teja ceni sa takiva, poneze ima pritok na hora i investiciii ot celia svjat. V BG njama nisto podobno, naprotiv palen otliv ima. Izflezda glavata ti nisto ne razbira ot investicii:-)Tuka ste te izjadat na parvia den;-)Sedi si v Holandiata:-)
21
12
 
10
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Крали Марко от Лондонското сити,тук в Холандия хората взимат около 2000 евро а апартаменти и къщи в хубавите градове и квартали почват от 360000 евро нагоре-това не е ли множко също?Или за вас негражданите гроздето е доста кисело?
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА СА РАЗБЕРЕТЕ КАКВИ ЩЕ ГИ ГОВОРИТЕ- ПРЕДИ НЯКОЛКО ДЕНА ПИСАХТЕ ДРУГО- ЧЕ СТАБИЛНО ЦЕНИТЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ- СЕГА ПОСКЪПВАТ ЛИ ИЛИ ПОЕВТИНЯВАТ....ОТ ЕВРОПА НЕ ВИ ЛИ КАЗАХА ЧЕ НАДУВАТЕ БАЛОНА.
19
5
 
10
 
! Отговори
Krali Marko преди 5 години
Pishe vi chovek ot Londonskoto City, na koito rabotata mu e da precenjava kakvo e investicia.V momenta cenite v Sofia sa palna ludost. Nemoje da vzimash EUR500, a apartamenta ti da pochva ot EUR100.000 nagore...Tova che njakvi hora sa reshili che tova e cenata sie tehen problem...Obache pazara ne prostava....jestok e...Ochakvam do 1-2 godini da ima mnogo boleznena korekcia...Teja -10% ste vi se struvat prikazka togava...
18
12
 
7
 
! Отговори
Roko Sifredi преди 5 години
До 19Като е гето що всички селяни съе тук?Или просто с присъствието си я направихте такава...
17
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е едно гето........................столица на най-пропадналата и най-бедната държава от ЕС.................гарантирано от ГЕРБ!!!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Манипулация..............