Жилища в София ще поевтинеят още тази година. Кои?

5%-10% ще е спадът, прогнозира експерт пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 4 сеп 2018 22:22 | 4 сеп 2018 22:02, Екип на Bloomberg
43
Жилища в София ще поевтинеят още тази година. Кои?
Снимка: Pixabay

Ще има лек спад на цените на жилищата в София в последното тримесечие на 2018, а в началото на следващата година ще се усети по-сериозно. Към средата на 2019 може да очакваме 5%-10% намаление на цените в определени райони. Това коментира Петър Сотиров, управител на ДОМИ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Повишаването на цените спря още в началото на лятото. Тогава се запази една стабилност на пазара. Дори има райони в София, в които цените леко тръгнаха надолу", посочи той.

По думите му в момента водещ е вторичният пазар.

Още по темата

"Има изключително много ново строителство, което се продава бързо на зелено, но в никакъв случай то не покрива нуждите на големите градове. Така че вторичният пазар е водещ. Малко са офертите на него, имотите се купуват бързо. Но от началото на лятото има отлив на купувачите, които изчакват по-изгодни цени".

Сотиров обясни, че през последните 3-4 години жилищата са поскъпнали до 30%, а най-сериозен ръст има през последната година – с над 10% в зависимост от района.

Според него това се дължи на липсата на оферти и на проблемите на пазара за недвижими имоти след финансовата криза, които са се отразили сериозно на цените.

"След 2013-2014, когато започнахме да излизаме от сериозната световна финансова криза, по-скоро се наблюдаваше тенденция на стабилност на пазара до 2016. Тогава започнаха първите разговори за повишаване на цените и предстоящия бум. Много хора заеха изчаквателна позиция, доста имоти се запазиха извън пазара. Вторичният пазар също претърпя застой, което неминуемо доведе и до повишаване на цените".

Управителят на ДОМИ смята, че не може да се говори за изкуствено създаден балон, а по-скоро за липса на оферти и за незнанието на хората какво да правят в момента и накъде ще тръгне пазарът. 

Вижте повече в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
11
 
! Отговори
Парнаджията преди 5 години
...ох на дядо...?!? Е те сега сме вече на пълна далавера?! :) насам народе,...айде че не останаха.... ;)
14
14
 
18
 
! Отговори
реалист преди 5 години
И аз чакам цените в Амстердам да паднат, като тези в Грьонинген,ама уви 10 години не падат.....не е задължително да се живее в столицата....има градчета и селца по джоба на селяците....
13
2
 
24
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
И любимия израз и шаблон на брокерите, - "това са реалностите на пазара".
12
3
 
27
 
! Отговори
знаем го преди 5 години
Г-н експерт,без да съм експерт и без да съм чел текста на статията да поясня. Ще поскъпват хубавите имоти с разположение, качествено строени, с панорама и т.н., т.е. които са много желани от хората. Човек мечтае, представя си какво би направил с едно място и ако може го купува. Ще поевтиняват такива строени като гета, разни панелки строени за работната ръка в заводите, такива ново строителство без изглед или 51м2-тристаен?!?-там се купува от безизходица. Горното важи и за Варна, Пловдив, Бургас
11
12
 
9
 
! Отговори
Panelka преди 5 години
Е нормално у люлино да са 600 ойро, то перник е по-близо до центъра отколкото люлин, пък капазитета на индивидите е същия винкел.
10
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се пипат имотите в София. В Гърция са на половин цена, тук в мръстотията и изкъртената София цените стигат до космоса. Стари панелки и кооперации кърпени като стари чорапи е лудост да хвърлиш торба пари.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със радост искам да се омета от ловеч и да си купя имот в софия да се махна от злобни и двулични хорица да си изградя нов живот и нова среда липсва ми времето когато ходех на гости на леля ми там определено ми липсва има доста добри хора а на тия интриганти пожелавам не бързаите да се радвате на всеки може да се случи
8
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балонът почна да се пука.. 2020та ще си купя имот в софия на половин цена :)
7
10
 
38
 
! Отговори
Имотник преди 5 години
Пробвайте да си купите читав апартамент и ще разберете колко са "паднали" цените. Докато има липса на качествени имоти и кредитите са рекордно евтини ще е така. Всеки брокер си говори каквото му изнася, и се е напълнило с "експерти" :))
6
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5-10% ще е спадът...ама на ТРИМЕСЕЧИЕ!Само гледайте какво става!
5
2
 
22
 
! Отговори
На баницата мекото преди 5 години
Балъците в тая държава наистина нямат край!
4
15
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имотен балон няма.Всичко живо се е засилило към София и трябва някъде да се живее.Виж в малките градове цените наистина са изкуствено надути.Не може в Русе където е един спрял град цените да гонят 1000евро на кадрат.
3
7
 
21
 
! Отговори
Roko Sifredi преди 5 години
Такива *** статийки тип "звездите ми го говорят" за какво въобще ги пишете?
2
6
 
17
 
! Отговори
Брокерчето преди 5 години
Че то по-добре в Свобода отколкото в Люлин.
1
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости. Имотния балон се надува още. Скоро ще се пръсне.