Масово маркирани: Ще останат ли дървета в "Борисовата"?

Между 33 и 35 на всеки 100 дървета са предвидени за премахване
10 сеп 2018 09:30,
31

Планирано е изсичане на голяма част от дърветата в "Борисовата градина" по протежението на алея "Яворов". Граждани твърдят, че масово дърветата са маркирани, което означава, че трябва да бъдат изсечени.

"Тезата на г-жа Фандъкова е, че се изсичат дървета, защото умират хора в "Борисовата градина". Защо в последните над 10 години този лесопарк е оставен изцяло без поддръжка?", коментира и попита Гергана Пирозова от групата "Да спасим "Борисовата градина" пред Bulgaria ON AIR.

"Никога не е оставян без поддръжка този парк. През годините многократно са правени опити да бъде съставена инвентаризация и лесопаркова експертна оценка. През 2017 г. стартирахме процедура по прочистване на сухи и опасни дървета", обясни ситуацията Димитър Данчев от Дирекция "Зелена система" на Столичната община.

Пирозова посочи, че между 33 и 35 на 100 дървета са предвидени за премахване, а около 30 на 100 дървета - за кастрене. Тя настоя, че трябва да има експертно становище за всяко едно дърво. Екоактивистката твърди, че цялата документация е поискана от "Да спасим Борисовата градина", но им е била отказана.

Данчев отвърна, че има абсолютно всички документи. По думите му е описано защо трябва да бъде премахнато всяко едно дърво, както и какво трябва да се направи за тези, които са предвидени за кастрене.

"Искам паспортизация на всяко едно дърво. Може ли да обещаете, че всяко дърво ще има паспорт?", настоя Гергана Пирозова.

"Има информационни табели, които са закачени при маркирането. Всяко дърво ще бъде описано", увери я Димитър Данчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
34
 
! Отговори
Minchen_DE преди 5 години
Като бях малък (на 33 съм) София беше в пъти по-зелен град. И по кварталите и по протежение на големите булеварди имаше големи дървета, пазещи сянка и поддържащи въздуха чист.От около 2000 година насам градът се оголи буквално. И това стана за 4-5 години.Сега Фандъкова продължава с видимите резултати.След 1/3 от Южния парк, давайте да изсечем и Борисовата, да не говорим за Западния парк.Сега къде са протестиращите, които през 2014 не даваха една просека за трамвай да се направи???
5
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако са опасни, по-добре е да бъдат изсечени.На тяхно място да се посадят фиданки.
4
4
 
12
 
! Отговори
непукист преди 5 години
"паспорт" за всяко едно дърво. Уау, това звучи прекрасно. Дали ще струва, нещо? Пирозова ли ще го плаща?
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те гори не останаха, тия па паркетници заревали за някво паркче. Да влезнат в Брисовата резачките и джоганите, а отвънка да ги чакат тирове за гръцко и румънско, за да разберат малко и софиянци как се чувстват останалите хора.
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето паркове в България са организирани и устроени през соца, а дърветата са засадени малко преди това - между 1900 и 1950-та година. Жизненият им цикъл е вече в напреднала фаза, а и условията са далеч от естествените, което предполага повече грижи и поддръжка. Така или иначе на един етап тези лесопаркове трябва да се обновят независимо дали по естествен или по изкуствен начин.
1
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
НЯМА ДА ОСТАНАТ. ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ УНИЩОЖИ.КАКТО СКАНДИРАТ ДЕЦАТА ВСИЧКО ДЪРЖАВНО ДА БЪДЕ РАЗРУШЕНО. НАПРЕД.ЛОМЕТЕ .ВРЕМЕ НЕ ОСТАНА. ИЗПУСНАХТЕ СРОКА.ПО-СМЕЛО.ПО-БЪРЗА.ПО-МАСОВО.