Парадокс: Детски градини се строят, а места – няма!

Братя и сестри продължават да бъдат в различни детски градини
10 сеп 2018 09:45, Боряна Павлова
22

2520 гледания   |  Още видео

Както Dnes.bg вече писа много братчета и сестричета продължават да бъдат разделяни по детските градини, докато неправителствени организации непрекъснато сигнализират за хиляди деца нерегламентирано приемани в забавачките.

Комитетът за качествена образователна система организира протест пред вратите на сградата на Столичната община в 10:30 часа. В социалните мрежи са заявили, че ще присъстват над 200 човека.

Още по темата

"Според информационната система на СО 2000 са децата, които чакат за преместване в детски градини. Строят се детски градини, но те са недостатъчни. Има нужда от драстично строителство. Също така липсва адекватен контрол на Дирекция образование. Искаме оставката на директора на Дирекцията. Този проблем е от 10 години", отбеляза Васил Николов от Комитета за качествена образователна система.

Според зам.-кмета на София Тодор Чобанов исканията за оставки са политически. По негови думи СО прави всичко възможно този проблем да се реши.

"Право на всички родители е да искат преместване на децата им в друга детска градина. Има недостиг на места в яслената възраст. Столичната община строи детски градини. За последните 10 години се построиха много сгради. Никога преди в историята не е строено чак толкова. Мобилизацията по решаване на проблема е максимална", посочи той. 

Изказването на Чобанов за оставките коментира и още един от организаторите на протеста. Според Антонина Кенова, присъстваща на демонстрацията като родител, Комитетът никога не е бил политически обвързан. "За нас е важно човекът, който управлява, да си върши работата и да не ни приема за враг", изтъкна тя пред Bulgaria ON AIR.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пожелавам му на този Чобанов от цялото си сърце и душа най-тежки болести за него и цялото му семейство.
Нагъл лъжец
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЧОБАНОВ ТОКУ ЩО КАЗА, ЧЕ ИМА 2800 СВОБОДНИ МЕСТА В СОФИЙСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ.
20
2
 
5
 
! Отговори
ьхь преди 6 месеца
Ей кореняци софиянци.
На повечето от вас радителите са я от Подгумер, Кокаляне или Мировяне и тн, но си говорите глупости за селяните превзели града ви. Проблема е че в БГ има само София, Варна, Бургас и Пловдив вече, хората от останалите места с какво са виновни, че в селата няма дори училища, да не говорим за градини. Техните деца защо да не ходят в София да речем за да учат. А защо се хабите тогава за Пирин да речем и твърдите че БГ е на всички, а не на банскалии, ама София си била само ВАША
19
3
 
3
 
! Отговори
Ами, просто е... преди 6 месеца
Детските градини у Софето не стига
За селянчетата....
18
4
 
6
 
! Отговори
хайде преди 6 месеца
всички за си отидат по родните места превърнаха града ни на ***
17
0
 
7
 
! Отговори
otgovarqm преди 6 месеца
До Анонимен
"80% от градинките са от татово време, когато се раждаемостта беше над 120
000 деца годишно и имаше места, сега раждаемостта е около 64 000 деца
годишно, строят се безчет детски градини и няма места. Не разбирам!!!
Може ли някой по-умен от мен да ми го обясни?"

Елементарно - тогава не всички бяха в София.
16
1
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 6 месеца
Навсякъде в страната се затварят ДГ, а в София броят им никога не е достатъчен. Наврете се всички в София и почвай те да се оплаква те, че и въздух няма.
15
1
 
7
 
! Отговори
месара преди 6 месеца
до като не се спре това велико преселение към София, колкото и детски градини да се построят, пак места няма да има! а за това Фандъкова вина няма!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Въпросът е не да се построят, а да пари по проекти. Защо например да няма шамандура в центъра на Монтана? Колко му е едно море с пристанище и няколко китоловни флотилии да се създадат. Как иначе ще борим демографската криза, ако не застроим бъдещото море до Монтана с хотели, а от нас да мине и една свинеферма с теракот, която през зимата може да се ползва за фармацевтичен завод : )
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи фандъкова и чобанов щом за едни детски градини така упорито и нагло лъжат, представете си за други неща колко лъжат и какво правят - чак ме е страх да си помисля.
12
0
 
3
 
! Отговори
Бахуро преди 6 месеца
До Бахуро

Под ОК имам предвид овча купел - там до преди една - две години проблем нямаше. Сега и там става свинщина. Манастирски, Витоша и т.н. - те са отдавна изтървани от контрол, но там да речем са се изредили много кметове. В Овча Купел обаче това НЕ Е ТАКА.
11
1
 
12
 
! Отговори
Бахуро преди 6 месеца
Първо, къде и колко градини с колко места са построени за последните 10 години? Поименно, моля, защото иначе това са долни лъжи.
Второ, проблема със фалшивите медицински го знаят всички и никой не прави нищо. Защо? Това е от поне 10г.
Трето, не може за всяка некадърност като ти поискат оставката да викаш, че това било политически мотивирано.
И последно, КОЙ даде разрешителните за строежи в ОК на жилищни сгради на терен предвиден за детски градини и училища? Защо бе сменено предназначението?!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На чобанина Чобанов - Оскар да му се даде за ЛЪЖЕЦ на Годината.
На него и на Фандъкова.
Места няма, не може да си запишем децата в детска, а те излизат и казват - места има.
9
3
 
13
 
! Отговори
Митака преди 6 месеца
Този чобанин чобанов и даскалицата фандъкова трябва да вземат награда за ЛЪЖЦИ на ГОДИНАТА. Непрекъснато излизат и лъжат каквото им падне. Детето ми е на 4г. и не го приемат в детска. Жена ми съответно не може да почне работа. Около нас има поне 4-5 деца, които също не са приети в детска градина.
Но този чобанин излиза и най-нагло лъже, че проблема бил решен. Чак се чудя как може такава наглост
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Проблемът е главно в София,все пак сме в демографска криза...Хубавото е,че след няколко години местата ще стигат,младите емигрират и отглеждат децата си в чужбина :)Властта овлдява ситуацията
7
1
 
14
 
! Отговори
До ИМЕ преди 6 месеца
То в манастирски ливади и място вече не остана... всичко се застрои и презастрои
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До #3


Какво има за разбиране!? Младите хора се събраха в 4-5 града.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
няма как всички деца да са в 3 градини в центъра
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На село има свободни места.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
80% от градинките са от татово време, когато се раждаемостта беше над 120 000 деца годишно и имаше места, сега раждаемостта е около 64 000 деца годишно, строят се безчет детски градини и няма места. Не разбирам!!! Може ли някой по-умен от мен да ми го обясни?