Родители пред общината – искат забавачки и оставки

Настояват и за автоматизиране на приема за първи клас
10 сеп 2018 12:15, Анисия Иванова
49

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протест с искане за по-качествена и иновативна образователна система се проведе пред сградата на Столичната община. Протестът е организиран от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Още по темата

Преди два месеца от комитета разкриха, че над 4000 деца са приети нерегламентирано в столичните забавачки по линия на хронични заболявания.

Сред исканията на протестиращите са повече детски градини, ясли и училища, съобразени с нуждите на всеки квартал, както и обезщетения за всяко семейство, чието дете е останало извън класиранията за прием.

Протестиращите настояват и за автоматизиране на приема за първи клас, както и допълнителни възпитатели във всяка група, в която децата надвишават необходимия брой.

Искат се две оставки - на директора на дирекция "Образование" към СО Мария Минчева и на главния експерт Ирина Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
"В случая проблемът е, че управляващите закриха един куп детски заведения и сега страда цяла България."Моля??? Ти чуваш ли се какво говориш???Предишните детски градини бяха реституирани и сградите бяха върнати на истинските им собственици, които си имат правата над тях. Лошото е, че при соца, комунистите вместо да строят нови детски градини, крадяха и конфискуваха сградите на хората, кръщаваха ги детски градини и настаняваха там деца. Това беше масова практика, а после се бият в гърдите.
40
0
 
10
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Ако бяха стояли сградите дори 10 години празни сега един ремонт пролетта и до есента щяха да са готови. Само мога да си представям какви ги е вършила местната власт в София." Брей, че умник! А чия собственост са празните сгради???Или предлагаш нова национализация??? Ей така, видиш ли празна сграда си я конфискуваш?Аман от умниците, пишещи тук!
39
0
 
13
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
"Знаете ли какво е сега? Паркинг със 17 места на частна фирма." Ама вие съвсем не сте в час. Когато някой собственик има стара сграда и терен под нея, той може да си прави там каквото си иска, стига да не е противозаконно. Може да събори сградата и да финансира някакво строителство. Знам такива места в София. Собствениците събарят старата сграда, обаче се появяват разни наследници. Всички започват да се съдят и се водят дела с години. Докато изчакват решение, обикновено правят паркинги.
38
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До Софийска баницаНещо факти да изкараш срещу моите "глупости". Погледни картата на софия от преди 130 години, виж какво е имало тогава, колко от известние българи са родени в софия и тн. Може пък малкото мозъчни клетки да стоплят ...
37
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бутнаха една стара постройка близо до нас. Веднага плъзнаха слухове из квартала, че ще е детска. Пуснах запитване в община Красно село дали и кога ще кма детска. Казаха, че този терен не е предвиден за това. Знаете ли какво е сега? Паркинг със 17 места на частна фирма. За паркинг места с удоволсвие се намират, но за детска нямали планове.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С малко дете съм, връткаме се по класирания за ясли безуспешно. Но не разбирам защо има спънки само с ясла/детска градина? В училищата има места, даже се поанира преминаване на всички в една смяна? В унивеситетите също преливат места. СУ вдяка година изкарва сума ти педагози. Уж всичко трябва да е наред, но не е.
35
1
 
0
 
! Отговори
Защо не е пострено преди 5 години
До Ima goЗащо не е построено ОДЗ-то?
34
1
 
13
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
Ами какво да се направи, като комунистите не са строили д.градини, а са настанявали децата в чужда собственост? В Лозенец имаше само 1-2.Това да не става с магическа пръчка? Непрекъснато се строят нови д.градини, но децата всяка година се увеличават. След 1990 г., БКП/БСП бяха 10 г. не власт и не построиха нито една д,градина. Кой е виновен? Естествено е, че всички искат в държавни д.градини.
33
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В случая проблемът е, че управляващите закриха един куп детски заведения и сега страда цяла България."Закриха ги защото преди няколко години имаше бум на емиграцията и градините стояха празни. Сега емиграцията продължава, макар и по-плавно и очаквайте скоро пак празни градини в София, така както вече всеки 5ти апартамент в столицата стои празен. Свършиха се младите хора от провинцията и няма кой да идва вече в Софето да ви оправя статистиката.
32
10
 
3
 
! Отговори
Конспирация преди 5 години
А като само в София има работа какво да правят хората да *** от глад в родните си градове? И за обикновените българчета да няма място в градини и училища и да учат с р×оми, защото родителите им са родени в друг град. Сбъркана държава. Затова да не се раждат повече деца тук ще е най-добре
31
10
 
6
 
! Отговори
Татко преди 5 години
До 28. Хората имат право да бъдат недоволни ! Таксата за частна д.г. е 450 лева. Колко нормално работещи родители могат да си позволят по 450 лева на дете ? Вие и вашето семейство явно сте заможни, но не всеки е на вашето ниво ! Освен това ние като граждани плащаме данъци и имаме право да изискваме от държавата да ни предоставя обществени услуги, нали за това ни удържат данъци !!! Аз нямам нищо против детето ми да посещава ч.д.г., но нека държавата ме компенсира, защото това си е дискриминация !
30
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво са ви повече детски градини в София, като след няколко години и тези ще се много? Раждаемостта намалява, младите хора емигрират масово. Кой ще ражда деца? На римляните не им трябват забавачки, те от малки ги мъкнат да просят по улиците и крадат.
29
10
 
2
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Всичко искат да стане частно и градини и училища. И да се плаща двойно и тройно. Очаквайте скоро и Платено начално. Държавните училища искат да ги ликвидират.
28
0
 
1
 
! Отговори
Ima go преди 5 години
До ГостВ средата е имота и гугъл е празенhttps://sofia-agk/ServerFiles/Zoomify?url=esoft%2Fplanove%2Fpodrobni%2F2014%2FPRZ_Obelya-1%2F
27
0
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Думата забавачка не се използва вече.Пишете детски градини.
26
1
 
10
 
! Отговори
Софийска баница преди 5 години
До Мен"Цяла българия работи вече 130 години да направи една селска клоака на нормален град, за съжаление без успех."---------------------------------------------------Ти направо изби рибата бе, пич. Ако си вярваш на глyпостите, които плещиш, трябва да потърсиш помощ, защото в главата ти нещата никак не са наред. И се научи, че географските наименования се пишат с главна буква. Нали уж си образован? Явно образованието ти е "вишо". Няма друго логично обяснение за неграмотността ти.
25
4
 
15
 
! Отговори
Стига сте мрънкали преди 5 години
Ясно е, че няма д. градини, защото преди 1989 г. почти всички се намираха в национализирани имоти, хората в София бяха под 1 млн. Сега София е над 2 млн., сградите на детските градини бяха върнати на собствениците и се изпадна в тотална дупка. Липса на детски градини, при двойно повече деца. Г-жа Фандъкова полага огромни усилия за строителството на нови градини, за разширение и реновация на малкото съществуващи стари. И внуците ми ходят в частна д.градина, защото в Бъкстон няма.Спрете се
24
11
 
5
 
! Отговори
Най- добре е преди 5 години
Емигрирайте в чужбина и децата ще учат в чужбина. В България нищо няма да се оправи. Няма смисъл от протести. Не са виновни хората дошли от различни градове. Виновна е държавата с класирания и делене на децата. Всеки родител иска най-доброто за детето си. Като има повече желаещи за дадена градина и училище, направете повече места . Като никой не иска в училището или градината Х затваряте и толкова.
23
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ето решение от 2012 за строеж на ОДЗ. Теренът си е празен и сега - жк Обеля 1, кв. 38а, УПИ-1 за ОДЗ:https://sofia-agk/FileBrowser/File?path=esoft%2Fplanove%2Fpodrobni%2F2012%2FRESHENIE_492_NA_SOS_OT_27-09-2012.pdf
22
0
 
13
 
! Отговори
Защо няма д.градини? преди 5 години
По времето на соца, в София нямаше построени много нови детски градини. Като малка, живеех на Г.Игнатиев/6-ти септември. Детската ми градина беше на Хан Крум. Тя беше в хубава къща с голям двор, но национализирана от комунистите след 09-09-44. Голямата ми дъщеря ходеше в нормална д.г.Малката ми дъщеря ходеше на д.г. в една барака с двор. Лятото ги събираха сборни групи, пак в отнета къща, на Цар Борис III. След 1990 върнаха имотите и вече нямаше д. градини. Сега София е вече 2 млн. души!!!