Европа пита София: Кога ще имате план за борба с мръсния въздух?

Столицата ни не планира мерки за справяне с проблема
11 сеп 2018 18:45, Боряна Павлова
86
Европа пита София: Кога ще имате план за борба с мръсния въздух?
Снимка: Investor Media Group

Столицата няма проекти, целещи да намалят замърсяването на въздуха от битово отопление, което е основния източник на фини прахови частици, става ясно от доклад на Европейската сметна палата.

Институцията е направила проверка на мерките за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт.

Според доклада й планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата.

Още по темата

В него се отбелязва, че столицата не разполага с места за наблюдение "от промишлен вид" на качеството на въздуха, въпреки че в града има електроцентрали и други промишлени съоръжения, пише "Сега".

Пояснява се, че в София заради строителството на метрото през 2014 г. измервателната станция на Орлов мост е била премахната. Преди преместването тази станция е отчитала най-големия брой дни с превишение на фините прахови частици, а след това честотата на измерените превишения в столицата е намаляла рязко. България пък заема челно място в таблицата за години загуба на живот в добро здраве заради мръсен въздух.

Страната ни определя като двата основни източника на замърсяване на въздуха – битовото отопление и транспорта.

За последните десетина години равнището на финансиране на мерки за опазване на чистотата на въздуха у нас е било намалено с 58 на сто - от 120 милиона евро за 2007-2013 г., на 50 милиона евро за 2014-2020 г., показват данните.

Въпреки спечелените от Европейската комисия дела за чистотата на въздуха срещу България и други страни в ЕС пред Европейския съд, това не е довело до задължение за предприемане на съответните мерки.

През 2016 г. общо 13 държави в ЕС, сред които и нашата страна, са нарушили пределно допустимите стойности за фини прахови частици.
 


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Едни съседчета цяло лято, даже в периода 14-16 часа, режат стари дограми, стари ски, врати и какво ли още не, за да се отопляват с тях през зимата. Точно под нашата тераса са. С нетърпение чакам да дойдат студовете и да се обадя в общината.
81
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 6 месеца
Когато реалният среден доход е достатъчен за закупуването на нова кола!
80
0
 
7
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 месеца
Говорят ни за замърсен въздух а по Нова ТВ показват десетки заводски пушещи комини явно от Китай...б-ахти измамниците целта е пак да ни друсат като брашнен чувал !
79
0
 
2
 
! Отговори
:-) преди 6 месеца
Е как да не са взели мерки. Нали от вчера се иска поскъпване на газта с 14% заради... поскъпване на алтернативните източници. А и са намерили начин - махаш станцията и ето ти чудо... въздуха чист :)
78
2
 
1
 
! Отговори
до 78 преди 6 месеца
Че кой те кара да им купуваш автомобилите бе, купуай руски и китайски автомобили. Те горят и по-малко и са супер.
P.S. Нашите институции се вълнуват само от усвояване на Еврофондовете, другото... не се спазва.
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кога? Ами, когато германските и френските автомобилостроители платят неустойките в пълния им размер за лъжите за екологичните норми на колите им. Плюс глобите и лихвите за 30 години назад. То бива наглост ама тяхното на нищо не прилича!
76
1
 
4
 
! Отговори
ГЕРПераст преди 6 месеца
Столичната община само планира как да открадне поредните стотици милиони.. гражданите кучета ги яли.
75
0
 
9
 
! Отговори
иван преди 6 месеца
Колко точно *** трябва да си, за да забраняваш отопляването през зимата с дърва, а да разрешаваш целогодишно устройването на заря, фойерверки и др. за щяло и нещяло???
74
0
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 6 месеца
Абе то и по плажовете на Средиземно и Черно море има финни прахови частици,ама и дума няма да се закрият или да им се наложат глоби на Държавите който ги притежават.Що така избирателно бре.Нали за екологията се бориме.То и край барбекютата на дървен *** има,ама и тех никой не ги споменава,като замърсители.Дали защото оправят ишиаси или що ли?Сега да не им турите и на тех такса печен задник или такса кебап мирис.То щом е за"стрижене"на матряла,хич няма и да се учудя де.Хайде сполай вим в обира
73
5
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 6 месеца
Има под текст в посланието на Европа.Интилигентно,възпитано ни подканят да си съставим план,най после да отстраним червените олигарси ,които замърсяват икономическата и политическата атмосфера на България !
72
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не виждам как ГЕРБ ще накара избирателите си да спрат да замърсяват въздуха с фини прахови частици, като горят в печките каквото им падне. Друг голям замърсител няма. Вторият по големина замърсител - неизмитите улици, е далеч назад след печките на твърдо гориво.
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ГЕРБ НИКОГА НЯМА ДА ТРЪГНЕ СРЕЩУ СВОЯ ЕЛЕКТОРАТ.
70
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Плана за мръсният въздух се крие в цената на добавките за тока. А те са. Пренос превоз и 20 процента ДДС. Когато тока беше с поносими цени спрямо заплатите всички в нашият блок се отоплявахме с климатици. От няколко години цените станаха непоносими и целият блок преминахме на дърва и въглища. Купихме си печки на твърдо гориво и се върнахме във времената на прадядовците. Вместо да вървиме напред в 21 век се върнахме в 19 век.Това е благодарение на ненаситните Комунисти превърнали се в капиталисти
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що пита? Да не вейне към тех ли? Ми то нии смръдим ваааа! Кой не е трътнал ни съ е изпуснал.
68
4
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
Олицетворение на слабата власт, която не ще да управлява а се интересува само от харченето на пари са колчетата против паркиране на тротоара.
Общината гради тротоарите щото не иска да глобява. В белите страни като си качиш гумата на тротоара - ти вземат месечната заплата. В САЩ колци по тротоара няма нищо че има стотици милиони коли.
67
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
За да се реши проблема с мръсния въздух не трябва да се харчат бюджетни пари /демек нема и комисионни/ за това - никой не ще да се захване. Трябват рестрикции към "милите" избиратели, а това е непопулярно.

Града трябва да се сложи в РЕД. Трябва здрава ръка.
66
1
 
3
 
! Отговори
Нено Димов и Бойко преди 6 месеца
Ни-ко-га!
65
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да се забрани софия за леки автомобили някои ще се вози да трови при толкова удобен градски транспорт
64
1
 
12
 
! Отговори
Кифладжията преди 6 месеца
до ЕВРОПАТА
А аз питам: КОГА ЩЕ СПРЕТЕ ДА ВНАСЯТЕ МЮ*МЮНИ И МА*МУНИ!!!!!!!!!!!!!!??????????
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Га умрем сите за да нема кой да съ трови.