Европа пита София: Кога ще имате план за борба с мръсния въздух?

Столицата ни не планира мерки за справяне с проблема
11 сеп 2018 18:45, Боряна Павлова
86
Европа пита София: Кога ще имате план за борба с мръсния въздух?
Снимка: Investor Media Group

Столицата няма проекти, целещи да намалят замърсяването на въздуха от битово отопление, което е основния източник на фини прахови частици, става ясно от доклад на Европейската сметна палата.

Институцията е направила проверка на мерките за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт.

Според доклада й планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата.

Още по темата

В него се отбелязва, че столицата не разполага с места за наблюдение "от промишлен вид" на качеството на въздуха, въпреки че в града има електроцентрали и други промишлени съоръжения, пише "Сега".

Пояснява се, че в София заради строителството на метрото през 2014 г. измервателната станция на Орлов мост е била премахната. Преди преместването тази станция е отчитала най-големия брой дни с превишение на фините прахови частици, а след това честотата на измерените превишения в столицата е намаляла рязко. България пък заема челно място в таблицата за години загуба на живот в добро здраве заради мръсен въздух.

Страната ни определя като двата основни източника на замърсяване на въздуха – битовото отопление и транспорта.

За последните десетина години равнището на финансиране на мерки за опазване на чистотата на въздуха у нас е било намалено с 58 на сто - от 120 милиона евро за 2007-2013 г., на 50 милиона евро за 2014-2020 г., показват данните.

Въпреки спечелените от Европейската комисия дела за чистотата на въздуха срещу България и други страни в ЕС пред Европейския съд, това не е довело до задължение за предприемане на съответните мерки.

През 2016 г. общо 13 държави в ЕС, сред които и нашата страна, са нарушили пределно допустимите стойности за фини прахови частици.
 


86
Още от София
Части от София остават без вода на 12 септември, сряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те си питат, а Фъндъчката мълчи и сменя плочки и павета през месец на едни и същи улици. Но, идват избори и то точно след отоплителния сезон, през който виждаме какво дишаме!
61
4
 
26
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
Ми ще се издушим щото сме диви и прости и донякъде бедни.
Плана е прост:
1. забраняваш твърдото гориво в София и по цялата южна дъга от Горубляне до Горна Баня. В тези квартали бедни НЯМА и има газ и пелети.
2. забраняваш всичко друго освен сухи дърва в по-бедните квартали около София.

3. забраняваш коли които не са фабрично изправни /без катализатори и филтри както са били/

4.качваш данъка за замърсяващи коли драстично.

От това ще настане зверски див вой за това трябват големи ТОПКИ.
60
6
 
8
 
! Отговори
ЕС-разбрахте ли преди 1 седмица
Колите,бълват най-мръсният въздух.Под вола не търсете,теле
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спасявайте се хора,бягайте от София.Изнасяйте се на 20-30-40 километра.По...далеч от софийските...газови камери в които живеете и...работите.Никой не мисли за вашето здраве от власта.Мина отдавна времето в историята,когато миеха всяка седмица улиците на столицата с вода.Вземете нещата в собствените си ръце,помислете и за децата си;софийския смог е убийствен за тях.При 2 милиона население,2 милиона...пушещи автомобила-спасение...няма.Ооо темпора,оо морес.
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Европа пита София: Кога ще имате план за борба с мръсния въздух?"
---
София отговаря: "Като се преборим с корупцията и организираната престъпност, ще се захванем и с мръсния въздух". :)
57
3
 
4
 
! Отговори
extremist преди 1 седмица
До Енгелс 56 : КЪДЕ ГИ ВИДЯ ТИЯ ИНВЕСТИТОРИ И ЗАВОДИ БЕ МОМЧЕ? НИКОЙ НЕ СТРОИ ВЪРХУ КОМУНИСТИЧЕСКО БУ*НИЩЕ
56
2
 
4
 
! Отговори
extremist преди 1 седмица
Столицата ни не планира мерки за справяне с проблема - ?????? КАКВИ ПРОБЛЕМИ БЕ ??? ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ПЪРВИ ЗАКОН НА БКП :
ЛИДЕРА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ПОСРЕДСТВЕН И НЕ ПРАВИ ПРОМЕНИ.
ПЪРВИЯ ПРОБЛЕМ Е СВАЛЯНЕТО НА НОМЕНКЛАТУРАТА ОТ ВЛАСТ
55
3
 
3
 
! Отговори
Енгелс преди 1 седмица
Когато "европейските инвеститори" спрат да строят миризливите си заводи у нас, тогава ще можем да имаме такъв план!
54
1
 
5
 
! Отговори
extremist преди 1 седмица
Европа пита София: Кога ще имате план за борба с мръсния въздух? - КОЛКО СМЕШЕН ВЪПРОС....ДА ОТГОВОРИ ЮНКЕР
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато цъфнат налъми. Тогава.
52
2
 
7
 
! Отговори
месара преди 1 седмица
писна ми от тая европа от тоя измислен ес, брюкселски милионери, санкции, изисквания и всички простотии с които ни мачкат! как ли сме оцелели без тия дето сега ми казват как, какво, колко и защо да ям, пия и живея! как ли сме оцелели без палмите дето дават мляко за сирене и кашкавал, без Е_тата, без месо натъпкано с химикали и неразвалящи се плодове и зеленчуци?!
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В София лесно ще се реши проблема - оставят само измервателната станция на Копитото и горе-долу ще сме в нормите.
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре се знае, че наднормено замърсяване с фини прахови частици има само през студените дни на зимата, когато в печките се гори какво ли не освен въглища и дърва. Горят се гуми, найлони, пластаси и т.н. и това става най-много сред избирателите на ГЕРБ в гетата. Вместо да се спре замърсяването, се имитира, че нещо се прави като ще се ограничават колите, които имат дял по-малко от половин процент в това наднормено замърсяване. Това пред ЕК не минава. Другото е измерванията да се правят там, където
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шофери, скоро ще има нови антипоощрения. Ще трябва отново да затегнете коланите, за да продължите да практикувате луксозното си хоби. Това са прекрасни новини за всички, принудени да съжителстват с вас, изнежени педалистични жалкари.
48
1
 
13
 
! Отговори
София отговаря преди 1 седмица
Е щом сме на втора скорост ще има пушек, неизбежно е. А и не караме на сила никой европейски "лидер" да ни диша въздуха. Да си дишат свежият брюкселски смог.
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спрете да ни ограбвате! Спрете да ни мачкате като държава и като нация! Спрете с двойния стандарт! изобщо спрете да ни унищожавате и ще достигмен стандарт за такива промени! Сами!
46
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слава на Орбан.Извратеняците в ЕП днес много плакаха и най-вероятно цяла нощ ще хлипат в прегръдките на новите им афро-арабски приятели.Топлината е безкрайна-любовта голяма.
45
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Орбан днес им заяви право купе в очите на "Европа" извиването на ръце и санкциите няма да накарат Унгария и унгарците да приемат болната им политика на безконтролен прием на нелегални . Слава на Орбан!
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато си вземат техните хора (ромите) за да не палят кофи гуми и пластмасови отпадъци а също така и дрехи напоени с нафта.Да си ги вземат и да си ги интегрират както желаят.Въздухът в София е доста чист в сравнение с доста европейски градове където понякога от смог изглежда сякаш има мъгла.
43
1
 
10
 
! Отговори
София отговаря преди 1 седмица
Когато Меркел отиде при Макейн. Тогава.