Европа пита София: Кога ще имате план за борба с мръсния въздух?

Столицата ни не планира мерки за справяне с проблема
11 сеп 2018 18:45, Боряна Павлова
86
Европа пита София: Кога ще имате план за борба с мръсния въздух?
Снимка: Investor Media Group

Столицата няма проекти, целещи да намалят замърсяването на въздуха от битово отопление, което е основния източник на фини прахови частици, става ясно от доклад на Европейската сметна палата.

Институцията е направила проверка на мерките за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт.

Според доклада й планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата.

Още по темата

В него се отбелязва, че столицата не разполага с места за наблюдение "от промишлен вид" на качеството на въздуха, въпреки че в града има електроцентрали и други промишлени съоръжения, пише "Сега".

Пояснява се, че в София заради строителството на метрото през 2014 г. измервателната станция на Орлов мост е била премахната. Преди преместването тази станция е отчитала най-големия брой дни с превишение на фините прахови частици, а след това честотата на измерените превишения в столицата е намаляла рязко. България пък заема челно място в таблицата за години загуба на живот в добро здраве заради мръсен въздух.

Страната ни определя като двата основни източника на замърсяване на въздуха – битовото отопление и транспорта.

За последните десетина години равнището на финансиране на мерки за опазване на чистотата на въздуха у нас е било намалено с 58 на сто - от 120 милиона евро за 2007-2013 г., на 50 милиона евро за 2014-2020 г., показват данните.

Въпреки спечелените от Европейската комисия дела за чистотата на въздуха срещу България и други страни в ЕС пред Европейския съд, това не е довело до задължение за предприемане на съответните мерки.

През 2016 г. общо 13 държави в ЕС, сред които и нашата страна, са нарушили пределно допустимите стойности за фини прахови частици.
 


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те си питат, а Фъндъчката мълчи и сменя плочки и павета през месец на едни и същи улици. Но, идват избори и то точно след отоплителния сезон, през който виждаме какво дишаме!
61
5
 
26
 
! Отговори
Край преди 5 месеца
Ми ще се издушим щото сме диви и прости и донякъде бедни.
Плана е прост:
1. забраняваш твърдото гориво в София и по цялата южна дъга от Горубляне до Горна Баня. В тези квартали бедни НЯМА и има газ и пелети.
2. забраняваш всичко друго освен сухи дърва в по-бедните квартали около София.

3. забраняваш коли които не са фабрично изправни /без катализатори и филтри както са били/

4.качваш данъка за замърсяващи коли драстично.

От това ще настане зверски див вой за това трябват големи ТОПКИ.
60
7
 
8
 
! Отговори
ЕС-разбрахте ли преди 5 месеца
Колите,бълват най-мръсният въздух.Под вола не търсете,теле
59
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спасявайте се хора,бягайте от София.Изнасяйте се на 20-30-40 километра.По...далеч от софийските...газови камери в които живеете и...работите.Никой не мисли за вашето здраве от власта.Мина отдавна времето в историята,когато миеха всяка седмица улиците на столицата с вода.Вземете нещата в собствените си ръце,помислете и за децата си;софийския смог е убийствен за тях.При 2 милиона население,2 милиона...пушещи автомобила-спасение...няма.Ооо темпора,оо морес.
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Европа пита София: Кога ще имате план за борба с мръсния въздух?"
---
София отговаря: "Като се преборим с корупцията и организираната престъпност, ще се захванем и с мръсния въздух". :)
57
4
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
До Енгелс 56 : КЪДЕ ГИ ВИДЯ ТИЯ ИНВЕСТИТОРИ И ЗАВОДИ БЕ МОМЧЕ? НИКОЙ НЕ СТРОИ ВЪРХУ КОМУНИСТИЧЕСКО БУ*НИЩЕ
56
3
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
Столицата ни не планира мерки за справяне с проблема - ?????? КАКВИ ПРОБЛЕМИ БЕ ??? ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ПЪРВИ ЗАКОН НА БКП :
ЛИДЕРА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ПОСРЕДСТВЕН И НЕ ПРАВИ ПРОМЕНИ.
ПЪРВИЯ ПРОБЛЕМ Е СВАЛЯНЕТО НА НОМЕНКЛАТУРАТА ОТ ВЛАСТ
55
3
 
3
 
! Отговори
Енгелс преди 5 месеца
Когато "европейските инвеститори" спрат да строят миризливите си заводи у нас, тогава ще можем да имаме такъв план!
54
1
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
Европа пита София: Кога ще имате план за борба с мръсния въздух? - КОЛКО СМЕШЕН ВЪПРОС....ДА ОТГОВОРИ ЮНКЕР
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато цъфнат налъми. Тогава.
52
2
 
7
 
! Отговори
месара преди 5 месеца
писна ми от тая европа от тоя измислен ес, брюкселски милионери, санкции, изисквания и всички простотии с които ни мачкат! как ли сме оцелели без тия дето сега ми казват как, какво, колко и защо да ям, пия и живея! как ли сме оцелели без палмите дето дават мляко за сирене и кашкавал, без Е_тата, без месо натъпкано с химикали и неразвалящи се плодове и зеленчуци?!
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В София лесно ще се реши проблема - оставят само измервателната станция на Копитото и горе-долу ще сме в нормите.
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре се знае, че наднормено замърсяване с фини прахови частици има само през студените дни на зимата, когато в печките се гори какво ли не освен въглища и дърва. Горят се гуми, найлони, пластаси и т.н. и това става най-много сред избирателите на ГЕРБ в гетата. Вместо да се спре замърсяването, се имитира, че нещо се прави като ще се ограничават колите, които имат дял по-малко от половин процент в това наднормено замърсяване. Това пред ЕК не минава. Другото е измерванията да се правят там, където
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Шофери, скоро ще има нови антипоощрения. Ще трябва отново да затегнете коланите, за да продължите да практикувате луксозното си хоби. Това са прекрасни новини за всички, принудени да съжителстват с вас, изнежени педалистични жалкари.
48
1
 
13
 
! Отговори
София отговаря преди 5 месеца
Е щом сме на втора скорост ще има пушек, неизбежно е. А и не караме на сила никой европейски "лидер" да ни диша въздуха. Да си дишат свежият брюкселски смог.
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спрете да ни ограбвате! Спрете да ни мачкате като държава и като нация! Спрете с двойния стандарт! изобщо спрете да ни унищожавате и ще достигмен стандарт за такива промени! Сами!
46
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Слава на Орбан.Извратеняците в ЕП днес много плакаха и най-вероятно цяла нощ ще хлипат в прегръдките на новите им афро-арабски приятели.Топлината е безкрайна-любовта голяма.
45
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Орбан днес им заяви право купе в очите на "Европа" извиването на ръце и санкциите няма да накарат Унгария и унгарците да приемат болната им политика на безконтролен прием на нелегални . Слава на Орбан!
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато си вземат техните хора (ромите) за да не палят кофи гуми и пластмасови отпадъци а също така и дрехи напоени с нафта.Да си ги вземат и да си ги интегрират както желаят.Въздухът в София е доста чист в сравнение с доста европейски градове където понякога от смог изглежда сякаш има мъгла.
43
1
 
10
 
! Отговори
София отговаря преди 5 месеца
Когато Меркел отиде при Макейн. Тогава.