Европа пита София: Кога ще имате план за борба с мръсния въздух?

Столицата ни не планира мерки за справяне с проблема
11 сеп 2018 18:45, Боряна Павлова
86
Европа пита София: Кога ще имате план за борба с мръсния въздух?
Снимка: Investor Media Group

Столицата няма проекти, целещи да намалят замърсяването на въздуха от битово отопление, което е основния източник на фини прахови частици, става ясно от доклад на Европейската сметна палата.

Институцията е направила проверка на мерките за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт.

Според доклада й планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата.

Още по темата

В него се отбелязва, че столицата не разполага с места за наблюдение "от промишлен вид" на качеството на въздуха, въпреки че в града има електроцентрали и други промишлени съоръжения, пише "Сега".

Пояснява се, че в София заради строителството на метрото през 2014 г. измервателната станция на Орлов мост е била премахната. Преди преместването тази станция е отчитала най-големия брой дни с превишение на фините прахови частици, а след това честотата на измерените превишения в столицата е намаляла рязко. България пък заема челно място в таблицата за години загуба на живот в добро здраве заради мръсен въздух.

Страната ни определя като двата основни източника на замърсяване на въздуха – битовото отопление и транспорта.

За последните десетина години равнището на финансиране на мерки за опазване на чистотата на въздуха у нас е било намалено с 58 на сто - от 120 милиона евро за 2007-2013 г., на 50 милиона евро за 2014-2020 г., показват данните.

Въпреки спечелените от Европейската комисия дела за чистотата на въздуха срещу България и други страни в ЕС пред Европейския съд, това не е довело до задължение за предприемане на съответните мерки.

През 2016 г. общо 13 държави в ЕС, сред които и нашата страна, са нарушили пределно допустимите стойности за фини прахови частици.
 


86
Още от София
Части от София остават без вода на 12 септември, сряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Едни съседчета цяло лято, даже в периода 14-16 часа, режат стари дограми, стари ски, врати и какво ли още не, за да се отопляват с тях през зимата. Точно под нашата тераса са. С нетърпение чакам да дойдат студовете и да се обадя в общината.
81
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 1 седмица
Когато реалният среден доход е достатъчен за закупуването на нова кола!
80
0
 
7
 
! Отговори
Алекс2 преди 1 седмица
Говорят ни за замърсен въздух а по Нова ТВ показват десетки заводски пушещи комини явно от Китай...б-ахти измамниците целта е пак да ни друсат като брашнен чувал !
79
0
 
2
 
! Отговори
:-) преди 1 седмица
Е как да не са взели мерки. Нали от вчера се иска поскъпване на газта с 14% заради... поскъпване на алтернативните източници. А и са намерили начин - махаш станцията и ето ти чудо... въздуха чист :)
78
2
 
1
 
! Отговори
до 78 преди 1 седмица
Че кой те кара да им купуваш автомобилите бе, купуай руски и китайски автомобили. Те горят и по-малко и са супер.
P.S. Нашите институции се вълнуват само от усвояване на Еврофондовете, другото... не се спазва.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кога? Ами, когато германските и френските автомобилостроители платят неустойките в пълния им размер за лъжите за екологичните норми на колите им. Плюс глобите и лихвите за 30 години назад. То бива наглост ама тяхното на нищо не прилича!
76
1
 
4
 
! Отговори
ГЕРПераст преди 1 седмица
Столичната община само планира как да открадне поредните стотици милиони.. гражданите кучета ги яли.
75
0
 
9
 
! Отговори
иван преди 1 седмица
Колко точно *** трябва да си, за да забраняваш отопляването през зимата с дърва, а да разрешаваш целогодишно устройването на заря, фойерверки и др. за щяло и нещяло???
74
0
 
5
 
! Отговори
Armagedon преди 1 седмица
Абе то и по плажовете на Средиземно и Черно море има финни прахови частици,ама и дума няма да се закрият или да им се наложат глоби на Държавите който ги притежават.Що така избирателно бре.Нали за екологията се бориме.То и край барбекютата на дървен кюмюр има,ама и тех никой не ги споменава,като замърсители.Дали защото оправят ишиаси или що ли?Сега да не им турите и на тех такса печен задник или такса кебап мирис.То щом е за"стрижене"на матряла,хич няма и да се учудя де.Хайде сполай вим в обира
73
4
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 1 седмица
Има под текст в посланието на Европа.Интилигентно,възпитано ни подканят да си съставим план,най после да отстраним червените олигарси ,които замърсяват икономическата и политическата атмосфера на България !
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не виждам как ГЕРБ ще накара избирателите си да спрат да замърсяват въздуха с фини прахови частици, като горят в печките каквото им падне. Друг голям замърсител няма. Вторият по големина замърсител - неизмитите улици, е далеч назад след печките на твърдо гориво.
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ НИКОГА НЯМА ДА ТРЪГНЕ СРЕЩУ СВОЯ ЕЛЕКТОРАТ.
70
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плана за мръсният въздух се крие в цената на добавките за тока. А те са. Пренос превоз и 20 процента ДДС. Когато тока беше с поносими цени спрямо заплатите всички в нашият блок се отоплявахме с климатици. От няколко години цените станаха непоносими и целият блок преминахме на дърва и въглища. Купихме си печки на твърдо гориво и се върнахме във времената на прадядовците. Вместо да вървиме напред в 21 век се върнахме в 19 век.Това е благодарение на ненаситните Комунисти превърнали се в капиталисти
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що пита? Да не вейне към тех ли? Ми то нии смръдим ваааа! Кой не е трътнал ни съ е изпуснал.
68
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
Олицетворение на слабата власт, която не ще да управлява а се интересува само от харченето на пари са колчетата против паркиране на тротоара.
Общината гради тротоарите щото не иска да глобява. В белите страни като си качиш гумата на тротоара - ти вземат месечната заплата. В САЩ колци по тротоара няма нищо че има стотици милиони коли.
67
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
За да се реши проблема с мръсния въздух не трябва да се харчат бюджетни пари /демек нема и комисионни/ за това - никой не ще да се захване. Трябват рестрикции към "милите" избиратели, а това е непопулярно.

Града трябва да се сложи в РЕД. Трябва здрава ръка.
66
1
 
3
 
! Отговори
Нено Димов и Бойко преди 1 седмица
Ни-ко-га!
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да се забрани софия за леки автомобили някои ще се вози да трови при толкова удобен градски транспорт
64
1
 
12
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 седмица
до ЕВРОПАТА
А аз питам: КОГА ЩЕ СПРЕТЕ ДА ВНАСЯТЕ МЮ*МЮНИ И МА*МУНИ!!!!!!!!!!!!!!??????????
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Га умрем сите за да нема кой да съ трови.