Край на даренията и миенето на прозорци по улиците на София

100 лв. ще бъде глобата за улични музиканти без разрешително
26 сеп 2018 08:05, Александър Попов
50
Край на даренията и миенето на прозорци по улиците на София
Снимка: Булфото, архив

Столичните власти ще въдворяват ред на обществените места и ще забранят събирането на парични дарения по улици, булеварди и площади в София. Това предвижда проектът за нова наредба за обществения ред, която общинските съветници трябва да гласуват в четвъртък.

"Изключения се допускат само за кампании на БЧК или юридически лица, които са регистрирани в обществена полза, но след получaване на разрешение. За нарушителите санкцията е от 100 до 300 лева", каза шефът на комисията по обществен ред към СОС Иван Илиев пред "24 часа", който е и вносител на наредбата.

С наредбата ще се забранят и шумните домашни ремонти в часовете от 22:00 до 8:00 и от 14:00 до 16:00 в работни и почивни дни. Такива ще се допускат само с разрешение на съседите.

Целта на новата наредба е да се реши проблемът с шума в столицата. Затова се забраняват и шумни строителни дейности като разбиване на бетон, къртене, взривни работи в жилищни зони в същите часови пояси, освен ако няма разрешение от районния кмет.

Забраната няма да важи за общински строителни обекти като метрото например, което има строг график. Глобата за нарушение е от 100 до 200 лв. за физически лица и 200-400 лв. за фирми.

Новата наредба бе готова още в края на 2017 г., но бе отложена, след като текстове като забраната за пиене на алкохол в паркове и градини предизвикаха сериозни дебати.

Наредбата предвижда и санкции за шофьорите, платили да им мият стъклата, докато чакат на кръстовище. Глоба от 100 до 300 лв. ще отнасят и миячите.

Уличните музиканти, които свирят на улицата без разрешение и с озвучителна уредба ще се глобяват до 100 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
23
 
! Отговори
Хе-хе преди 5 години
Инай-после да запишат изрично в тази наредба, че не важи за *** и сватбите им - могат да надуват музиката и през деня и през нощта, колкото си искат.
22
3
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
До Край За бус лентата по България: този, който е разпоредил лентата да се маркира като такава трябва да е много *** и очевидно живее в София от скоро. Те самите автобуси не я спазват, защото маршрута им отрежда да завият наляво към Гешов и те още от предишния светофар заемат средната лента. Освен ако всеможещия организатор на движението не разпореди на всички червено и само за автобуса разрешен завой наляво от най-дясната лента. Нещо подобно е направил на светофара в Красна поляна за трамвая
21
1
 
15
 
! Отговори
Елена преди 5 години
Смешници!Как ще глобят един *** мияч на кръстовище?!Да му напишат една хартишка и......после?!?
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да забранат и бокклуджийте да събират стъклото в 1 през ноща че ще ги изкърта другия път
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яко! Крайно време е!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНарушават най-малко Закона за движение по пътищата. Рискуват себе си и създават ситуации за другите.
17
0
 
9
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
И в САЩ има пиана, музикантите не ми пречат.Пречи ми липсата на контрол и зависимости "освен и ако" от Общински чиновници.
16
1
 
24
 
! Отговори
Край преди 5 години
Държавата си пише закони които не възнамерява да НАЛАГА със санкции.По бул. България вече има бус лента - познайте колко я спазват.В нашата държава ако спазваш законите си глупав.Такива общества не успяват.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В много градове из Европа, уличните музиканти минават на изпит с цел да се провери че са музиканти , а не скрити просяци- каквито са много от миячите на прозорци ш продавачите на носни кърпички
14
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредните глупости,намерихте по кого да ударите,по бедните и безправните,които не могат да се защитят по никакъв начин,голямо геройство,няма що!
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Държавата" на глобите, таксите и данъците.
12
2
 
14
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
В метрото на Лондон има пиaно, всеки може да мине и да изсвири нещо.Ама там нямат разни ш3б3ци за минитри които не са прочели и една книга и мразят всичката култура.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Ами май си има по държавите разни такси, наречени "разрешително". Плаща си за мястото и никой после не може да го мръдне оттам.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Освен, акоИменно затова се създават "освен" и "ако" във всеки закон или наредба. Да може да се появят много народ с парички в ръчички, които да си платят за "ако" или "освен". И затова е борбата за власт измежду над триста партии и партийки. Или като това за водомерите от веча - некой дупетат си е заработил за това за което са го "избрали".
9
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сега нъ съм чул някъде на уличните музиканки да им трябва разрешително....
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще стане така, че някой кибритлия шофьор, като ги види тези "миячи", може и да ги набие за да се спаси от глоба.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За шумът и ремонтите и сега си е така, не виждам нищо ново. Уличните музиканти са огромен проблем за хората живеещи наблизо - направо ги побъркват и се стига до разправии и полиция. Пример така е на бул. Витоша в София, пешеходната зона.
6
4
 
34
 
! Отговори
fake news преди 5 години
вече 25 години родното МВР не може да изгони... шрековете.... дето те налазват на всеки светофар да мият а тия очакват родното мвр да дебне клиентите и да ги глобявагробарски идотизми
5
5
 
9
 
! Отговори
Освен, ако преди 5 години
Пак зависимости.Събота и неделя никакви ремонти.Перални и прахосму, ремонти в делници след 10.00, 14-16 тихо до 18.00 -тогава хората се прибират от работа и искат да почиват, сокоиз.Забрана да се изтърсват килими, китеници и др. освен в определени от ОС общи части.Ремонт - съобщения на таблото от-до - ДАти и часови диапазон с извинения към съседите.Офисни части в отделни сгради - разделени от жилищни.Партери да стават гаражи.КОНТРОЛ.Никакви "освен и ако" - ето ги лошите практики
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът, че с всяка наретба или закон моментално не следва нищо друго освен корупционна практика. Тоест некой ще си плати да прави това, което досега е правил и на чиновници и полиция. "Специално разрешение" означава тъкмо това.