Пак опашки пред общежитията, неуредици и накрая... 500 студенти на улицата?

Започна настанителната кампания на Софийския университет
26 сеп 2018 11:45, Джесика Вълчева
65

7198 гледания   |  Още видео

Започва кампанията по настаняване в студентските общежития, а с това започва и обичайното редене на безкрайните опашки. Тази година, обаче, според студентите положението е напълно трагично.

Проблеми с настаняването на бъдещите висшисти се появяват всяка година, но този път неуредиците предизвикаха голямо недоволство и доведоха до искането на две оставки на служители от Поделение "Социално-битово обслужване". Те ще бъдат гласувани на академичен съвет днес от 16 ч.

Причината е нерегламентиран достъп на лица до личните данни на студентите, което може да доведе до злоупотреби с тяхната информация. Студенти споделиха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че информация за това кой, с кого и къде е настанен в общежитие, е била публикувана в социалните мрежи, където е достъпна за абсолютно всички – включително и лица, които нямат право да боравят с техните лични данни.

Освен това, тази година има и друго нарушение. Комисията по настаняване трябва да се състои само от студенти чрез избори, които имат мандат от 2 години. През 2018 г.обаче към тях има двама служители, които са от администрацията на СУ и неправомерно разполагат с личните данни на учащите. Именно техните оставки ще бъдат поискани днес.

Опашките пред общежитията започнаха още от 5.30 ч. сутринта, въпреки че касите за плащане отварят едва в 8:30 ч. Причината е, че има само една дата, на която трябва да се настанят студенти от 4 факултета на Софийския университет, което не е станало ясно на учащите, защото на сайта на Комисията по настаняване информацията не е била актуализирана.

Към момента има реална опасност около 500 студенти да останат на улицата, защото 3 от 10 блока на СУ са в ремонт. Причината е, че е трябвало да се състои среща между Комисията по настаняване и тези на другите университети, за да се уточни дали студентите ще бъдат настанявани в техните блокове чрез разменни писма. Такава среща, обаче, все още не се е състояла, а настаняването чука на вратата.

От администрацията на СУ всяка година обещават, че ще въведат онлайн плащане на таксите. Студентите обаче са изгубили вяра, че системата може да се подобри.

Проблеми с настаняването на студентите има всяка година. Според тях, обаче, тази настанителна кампания е най-лошата досега. Вече са подадени над 800 писмени оплаквания.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе защо говориш глупости? Я си намери подслон за 93 лв. тогава! Защо си там, след като условията не си заслужават? Защото очевидно това НЕ е пазарна цена. И да, не аз, ние ти плащаме наема и ремонтите на блоковете, които вие правите на коптори само за няколко години. Айде стига с вашата наглост.
47
1
 
0
 
! Отговори
ЛОШО преди 6 месеца
Студенти стават Домакини на Общежития , и избират къде да учат ?
Леле мале .
46
1
 
0
 
! Отговори
нагъзич дупарян преди 6 месеца
тез двечките ще ги настаня без пари
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Друго е да си мека човек - говора му става бамбашка, наръцкан. Веднага се разбира, че си гражданин от София, интелегент, а не като *** от прованса
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пич, отивай на гроздобер, че модерирането не ти се отдава
43
0
 
2
 
! Отговори
Бивш Студент преди 6 месеца
Същите глупости ги имаше и при нас, а завършихме 2012-а година. Бях първата година на общежитие, после заради същите причини и мизерията се изнесохме 5 души в Мезонет в кв. Хиподрума. Вярно наема беше 700 лева + 700-800 сметки лева, ама като бяхме 5 души не се усещаше толкова. Бяхме по 2-ма в Стая, 3 спални, голям хол и малка кухня. Всички или работеха или ходиха по бригади и с плащането никога не сме имали проблеми. Парното бумтеше на 6.....,някой път с топлата вода се уливахме, ама беше лукс
42
1
 
14
 
! Отговори
До 14 преди 6 месеца
Нямах намерение да ти обяснявам, защото очевидно си ниско интелигентен, но все пак се реших. та накратко - семестриалните такси и символичните наеми не покриват и 10% от издръжката на един студент. Образованието в България се субсидира (общежитията също), което означава, че именно ние данъкоплатците плащаме, за да могат тия хаймани да се кълчат в студентски град, а после да се чудят какво да подхванат като работа. Разбирам, че се засегна, но поне не се излагай. 50лв наем пазарен ли е според теб?
41
2
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 6 месеца
Нека да изясним, че има "мекане" и "мякане". Второто е разговорно казано "говорене меко". Мекането е това, което си казал, така е. Мякането е различно нещо... Доста по-дразнещо и натрапващо се. Всяка втора дума се изменя, докато при мекането- това дори е граматическа грешка, а не диалект. Поне едно време в учебниците по БЕЛ го описваха така.
40
1
 
6
 
! Отговори
дискриминация! преди 6 месеца
Крайно време е да се премахне социалистическата забрана, и софиянци да можем да живеем на общежитие. Конкуренция на база успех от следването. Навсякъде по света е така. Дори и софиянец да живее с родителите си в тясно двустайно жилище-предствете си -няма право да е на общежитие, защото е от софия. Комунизмът си отиде преди 30 г. Никъде по света няма зарана да си на общежитие, защото си от дадения град, където е университетът-напротив-с предимство си-справка Соброната-с предимство са парижани
39
2
 
6
 
! Отговори
дискриминация! преди 6 месеца
На "улицата " не са 500 студенти, а десетки хиляди-защото студенти кореняк- софиянци сме дискриминирани, без право да живеем на общежитие в родния си град. Никъде по света няма забрана студенти от съответния град да са на общежитие в родния си град. Парижани са с предимство при настаняване в общежитията на Сорбоната. В Лондон скуул ъф економикс с предимство за общежитията са чужденци и лондончани, а лицата от провинцията по правило отиват на пазарен наем. Не на дискриминацията към Софиянци!
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чудно ми е дали дори в,Румъния е толкова забатачена работата с общежитията. За Европа няма да говорим
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нека да изясним какво е явлението "мекане", което го има само в София и софиянци се гордеят с него. Та мекането е когато се промени първо лице множествено число:
ходим става ходиме, говорим - говориме, ядем - ядеме, пеем - пееме и т.н
Много софиянци смятат, че мекането е когато някой говори "меко". Нищо подобно. За тези неграмотници ще повторя мекането е когато се говори така:
говориме, ядеме, ходиме, пееме, свириме и т.н.
36
1
 
6
 
! Отговори
В СУ проблеми винаги преди 6 месеца
Като чуя СУ ми става лошо. Винаги е имало неуредици и проблеми там:още при плащането в Паричния салон.Там се чака 4 около часа, студентите наредени в редица,която се извива един етаж надолу, после пред канцеларията за вписване,още 2ч.Тези от канцеларията бяха едни надути лелки, които нито можеха да отговорят на въпросите на студента, никога нямаха информация и дори се заяждаха,ако трябва да проверят в ОГРОМНАТА КНИГА.За общежитията тогава се настаняваха хора дето дори не БЯХА студенти
35
1
 
2
 
! Отговори
В СУ проблеми винаги преди 6 месеца
Като чуя СУ ми става лошо. Винаги е имало неуредици и проблеми там:още при плащането в Паричния салон.Там се чака 4 около часа, студентите наредени в редица,която се извива един етаж надолу, после пред канцеларията за вписване,още 2ч.Тези от канцеларията бяха едни надути лелки, които нито можеха да отговорят на въпросите на студента, никога нямаха информация и дори се заяждаха,ако трябва да проверят в ОГРОМНАТА КНИГА.За общежитията тогава се настаняваха хора дето дори не БЯХА студенти
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Отново хиляди кандидадт-софиянци напират към заветната София."

Не се безпокойте. 1/3 от тях ще емигрират за постоянно още по време на следването със студентска бригада. Друга 1/3 ще емгрират, като завършат и видят какви заплати им предлагат софийските чорбаджии, а последната 1/3 ще се ви плащат наем на имотите няколко години докато и те не емигрират от кочината.
33
0
 
4
 
! Отговори
Joko преди 6 месеца
Уа у у у, то много "студенти" много нещо... Как ли се справят университетските даскали с такава бройка.
Преди време попитах едно "студентче" : успя ли да си завериш семетъра ? Тойми отговори: какво е това заверка на семестъра...???!
32
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От София съм- завърших Информатика, ФМИ преди доста години. Имах мякaщи колеги- някои от тях покъртително прости провинциалисти. Сбъркан манталитет, неадекватна ценностна система. Вторите винаги искаха да мамят нещо с общежитията. Само нахалстваха. Абе, селяндyри. Имаше и добри деца от провинцията, разбира се. Мили, възпитани, но бяха рядкост. Лошото е, че от тези 500 на улицата сигурно повечето са именно мили и възпитани, защото не нахалстват. Абе, пасмина си е това провинциалистът.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Закомерности
отиват да учат в София, показва че са издържали изпитите в университетите
----------------------
ти в кой век живееш бе, това да не ти е по Тошово време. Вече няма изпити, плащаш, не учиш и получаваш диплома. После отиваш да миеш чинии в Америка, защото забравяш да се върнеш от последната студентска бригада,
30
0
 
13
 
! Отговори
До 16 преди 6 месеца
Къде са тези апартаменти за по 200-300 лв под наем в София? :D Обикновена стая трудно може да се наеме за тия пари.
29
0
 
5
 
! Отговори
Смях извън залата преди 6 месеца
До смях в залата

Апартамент за 5 човека под 850лв на пазара - няма..., наемите са безбожно скъпи също.