Пак опашки пред общежитията, неуредици и накрая... 500 студенти на улицата?

Започна настанителната кампания на Софийския университет
26 сеп 2018 11:45,
65

Започва кампанията по настаняване в студентските общежития, а с това започва и обичайното редене на безкрайните опашки. Тази година, обаче, според студентите положението е напълно трагично.

Проблеми с настаняването на бъдещите висшисти се появяват всяка година, но този път неуредиците предизвикаха голямо недоволство и доведоха до искането на две оставки на служители от Поделение "Социално-битово обслужване". Те ще бъдат гласувани на академичен съвет днес от 16 ч.

Причината е нерегламентиран достъп на лица до личните данни на студентите, което може да доведе до злоупотреби с тяхната информация. Студенти споделиха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че информация за това кой, с кого и къде е настанен в общежитие, е била публикувана в социалните мрежи, където е достъпна за абсолютно всички – включително и лица, които нямат право да боравят с техните лични данни.

Освен това, тази година има и друго нарушение. Комисията по настаняване трябва да се състои само от студенти чрез избори, които имат мандат от 2 години. През 2018 г.обаче към тях има двама служители, които са от администрацията на СУ и неправомерно разполагат с личните данни на учащите. Именно техните оставки ще бъдат поискани днес.

Опашките пред общежитията започнаха още от 5.30 ч. сутринта, въпреки че касите за плащане отварят едва в 8:30 ч. Причината е, че има само една дата, на която трябва да се настанят студенти от 4 факултета на Софийския университет, което не е станало ясно на учащите, защото на сайта на Комисията по настаняване информацията не е била актуализирана.

Към момента има реална опасност около 500 студенти да останат на улицата, защото 3 от 10 блока на СУ са в ремонт. Причината е, че е трябвало да се състои среща между Комисията по настаняване и тези на другите университети, за да се уточни дали студентите ще бъдат настанявани в техните блокове чрез разменни писма. Такава среща, обаче, все още не се е състояла, а настаняването чука на вратата.

От администрацията на СУ всяка година обещават, че ще въведат онлайн плащане на таксите. Студентите обаче са изгубили вяра, че системата може да се подобри.

Проблеми с настаняването на студентите има всяка година. Според тях, обаче, тази настанителна кампания е най-лошата досега. Вече са подадени над 800 писмени оплаквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Какви общежития ,бе ?! Щом имат пари свяка вечер да са по чалготеките ,да излизат на свободен наем !!!
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готини мадами, ако останат без покрив бих ги подслонил за някоя вечер! Ще пийнем, ще си поговорим... разни други неща...
5
2
 
10
 
! Отговори
висшист преди 5 години
Е само СУ ли има общежития и драми с него?!
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Студенти споделиха, че информация за това кой, с кого и къде е настанен в общежитие,е била публикувана в социалните мрежи, където е достъпна за абсолютно всичкивключително и лица, които нямат право да боравят с техните лични данни."Това е за много яка глоба от Комисията за защита на личните данни.Дано я наложат,ако е вярно.Недопустимо е такова нещо!Хубава работа,ама българска!Кандидатствания,класирания,настанявания, плащания-всичко по белия свят е в електронен формат.У нас е средновековие!
3
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИЛИ СТУДЕНТИ ДОБРЕ ДОШЛИ В АБСУРДА НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ, АКО ВИЕ НЕ ГО ОПРАВИТЕ, НЕ ЧАКАЙТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЛЕЛКИ ДА ВИ РЕШАТ ПРОБЛЕМА, ТЕ СА СВИКНА ЛИ ДА КАРАТ ХОРАТА ДА СЕ РЕДЯТ НА ОПАШКИ И ДА ГИ ТОРМОЗЯТ
2
40
 
20
 
! Отговори
Кому е нужно? преди 5 години
Аз питам защо данъкоплатецът да е длъжен да осигури подслон за прииждащите от провинцията орди? Самото образование е безплатно -ОК. Но защо трябва да издържаме тези хора? С какво са полезни на обществото ни, предвид, че през по-голямата част от времето са пияни в чалга кръчми, не стъпват в библиотека и повечето от тях ще станат сервитьори или продавачи? Аз не искам моите данъци да отиват за общежития.
1
0
 
24
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Често ми се налага да работя с разни фирми и директно с техните служители... принципно всички ги мързи, не им се работи и както са си нещата до сега за тях си е по-добре да не се променят, щот така са си свикнали и не искат да се затърмозяват, въпреки че скоростта на работа би се подобрила значително, но пък ще трябва и те да се напънат малко повече. Представям си по университетите как са нещата... пък и там всички отворковци, всеки е прав и сакън някой да му казва кво да прави... мъка... мъка