София рециклира само 16% от боклука – скоро повече

Разделното събиране е важна част от кръговата икономика
26 сеп 2018 22:00,
10
София рециклира само 16% от боклука – скоро повече
Снимка: Булфото, архив

Разделното събиране на отпадъци е важна част от кръговата икономика, моето желание е да разширим системата за разделно събиране, заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя откри нова инсталация за сортиране на отпадъци от опаковки.

"Столична община предприема нова процедура, която се подготвя за сключване на договори за разделно събиране с организациите. В нея залагаме за увеличаване на броя на контейнерите за разделно събиране на отпадъци", каза Фандъкова, цитирана от "Фокус".

По думите й в момента на територията на общината има близо 12 хил. контейнера.

"Отделно от това изграждаме инсталации за преработка на отпадъци, за да се отделят максимално количество отпадъци, да се преработят и за депониране да остане малък процент", посочи тя.

Фандъкова уточни, че към момента София рециклира само 16% от отпадъците на града. Според нея тези успехи са постигнати за кратко време.

"Само за няколко години успяхме да постигнем числата, които цитирам, преди 10 години депонирахме 100% от отпадъците в София", каза още тя.

Фандъкова каза, че целта на общината е да достигне до 10% на депонирани отпадъци. По думите й това е възможно, ако това се заложи в навиците на хората, както и образованието.

"Надявам се много деца от София да дойдат тук в новия образователен център на "Екопак България", за да имат възможност да се запознаят с инициативата. Децата са нашите посланици на зелените политики", поясни тя.

Според нея те тук ще научат, че отпадъците са ценни ресурси и е хубаво да ги използваме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
dedo преди 5 години
Къде ги видя тези кофи за разделно събиране. Релно сигурно около 10% събират предполагам нито имат капацитет да ги обработят нито машини да ги извозват и събират от кофите. На хартия са готови ,но реално се молят никой да не ги натиска за разделното защото ще лъсне ,че нещата се случват със закъснение от 10+ години от графика.
8
0
 
4
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Хубаво е че има хора да изхвърлят разделно, но НИЩО НЕ ВИ СТРУВА преди да завиете капачката и да хвърлите бутилката от бира/лимонада да я смачкате - защото масово виждам хора , които с 5 бутилки и пълнят (и без това малките) сметосъдържатели.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до :)И къде точно не можа да намериш съответния контрйнер, те са навсякъде?
6
2
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
То си е измислено, ама съм 100% сигурен че ако се направи в София пак ще се откраднат пари при реализацията и ще бълва смрад и чад.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро отново ГЕРБ ще значи Господи ела разкарай ***.София и преди беше *** време е да си изхвърлим в нея и *** и ще стане контейнер.Пък това ако не е градация в малоумие не знам.
4
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 5 години
Не губя надежда София да получи компетентно управление. Вече над 10 години нещата са най-малкото хаотични.Ми пробвай да си изхвърлиш разделно ***, че да видиш, че не е баш лесно да намериш съответния контейнер. Пробвай да стигнеш пеша или с градски на работа. Лесно е да се лалалака от задната седалка.
3
1
 
7
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
София депонира само 16% от отпадъка ( вместо депонира сте написали рециклира, което е много некоректно !)
2
0
 
9
 
! Отговори
Také новина преди 5 години
Фандъкова каза, че София ДЕПОНИРА а не ( рециклира) 16% от отпадъка! Защо лъжете ??
1
1
 
6
 
! Отговори
21st Century преди 5 години
А защо държавата не поиска помощ от учени,физици,химици, за да изобретят с общи усилия някаква централа, в която да изгарят опакованите бали *** така, че след изгарянето им, във въздуха да излиза аромат на липа или нещо друго, което да бъде безвредно за хората и околната среда.Защо толкова се дистанцираме един от друг и какво е това отчуждение, не знам ....