Край на просията на светофарите, на безкрайните ремонти…

И уличните музиканти са засегнати от новата наредба за шума в София
18
Край на просията на светофарите, на безкрайните ремонти…
Снимка: Булфото, архив

Край на ремонтите от 14 до 16 ч. в София.

Столичният общински съвет прие наредба за обществения ред на територията на Столична община, с което затегна правилата за шума.

Още по темата
Според кмета на София Йорданка Фандъкова хората, които работят  не е нужно да приключват дейностите си от 14 до 16 ч., но трябва да бъдат по-тихи.

Тя обясни, че шумът и спокойствието на гражданите е важна точка в дневния ред на Общинския съвет.

Фандъкова отсече, че наредбата е изготвена с широко обществено участие.

"Въпреки това, че живеем в голям град, най-големия в България, тук има активно развитие на икономическата дейности със строителство, което предполага шумни дейности“, каза тя, цитирана от "Фокус".

По думите й това лято към Столична община са отправени най-много жалби срещу шума.

"Наредбата разглежда шума в три направления. Първото е домашни дейности и съседи, второто са публични пространства, а третото шум от строително монтажни дейности по строежи", обясни вносителят на текстовете и председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет Иван Илиев.

Той обясни, че който вдига шум във времето от 22 до 08 ч. и от 14 до 16 ч, а в почивните дни отново от 14 – 16 ч. и от 21 – 9 ч. ще подлежи на санкция, независимо дали е физическо или юридическо лице.

Илиев призова в етажните собствености хората да се разбират помежду си, но стриктно да се съобразяват с правото на съседите им да почиват.

"Санкцията за лицата, които вдигат шум в непозволеното време е между 100-300 лв., а при повторно нарушение от 300-500, за юридическите лица първоначалната глоба е в размер от 300-500, а при повторно провинение от 500-1000 лв.",обясни Илиев.

Уличните музиканти все пак ще могат да свирят и в забранените часове, но само на строго определени от районните кметове места.

Освен това с наредбата се забранява просията по светофарите е забранена, както и миенето на стъклата на автомобилите по кръстовищата.

Изключение се прави единствено за събиране на дарения от БЧК и неправителствени организации, които докажат добрите си намерения и след изрично разрешение от общината, която ще посочва и местата, на които това може да се прави, добави Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
32
 
! Отговори
Abrovo преди 5 години
Akademicite ot ban i besekato kopat li kopat trotoarite...
15
0
 
35
 
! Отговори
Шумки преди 5 години
Да, разбираме, че "Стратегията за борба с шума в СО" и мерките към нея, заедно с шумовата карта са едни неработещи документи, за които са платени парите на данъкоплатците. В резултат от тези действия се налага замазване на положението, реклама на замазването и отново едно нищо. А междувременно, много хора получават заплата за тази всеотдайна безполезност.
14
1
 
37
 
! Отговори
1 преди 5 години
А Оня, където треска по барабаните като луд в Борисовата градина, ще го спрете ли???
13
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досегашната наредба беше по-строга за ремонтите. Сега допускат ремонти и в почивните дни, а досега те бяха забранени, както и строителните дейности. С новата наредба идва шумът от ремонти и строежи.
12
3
 
35
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
А сега си представете как всички боклукчийски камиони тръгнат денем да чистят. Е те тогава ще видите що е то задръстване.
11
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото сложиха край на пушенето на обществени места със забраната за пушене на обществени места. Пушат дори шофьорите в автобусите и дима се стеле из целия салон на автобуса. Никой не обръща внимание на тая забрана. Една забрана, освен да се приеме трябва някак и да се прилага. Обзалагам се, че агресивната просия по кръстовищата няма да изчезне.
10
0
 
45
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Същият въпрос задавам и по отношение на водоноската, с която мият улиците в 5 сутринта. Дали ще ги глобят...
9
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Абе аз ли нещо съм крив..."---Не си крив; такава наредба си има от трай време, за ТЕЗИ часове.Сега само са я "ъпгрейдвали" да е с подписа на на СамУкоФската Компирка. :)
8
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Много точно казано, макар че при нас гърми към 23:00, а братята се надвикват с тропота на кофите.
7
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А общинските ремонти? Щото там се работи ден, пък няколко се почива (по мои констатации), плюс че ремонтните участъци се оставят в пълен хаос по време на "почивните" дни. Разбирайте пясък, цимент, плочки, *** навсякъде, няма адекватни маркери и ограждения, почистване нулево.
6
2
 
37
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
От статията излиза, че срещу максимум 800 лв. за физически и 1500 за психически...ъъъ...юридически лица, всеки може да вдига шум безнаказано.
5
7
 
36
 
! Отговори
Провансаджия НА Софи преди 5 години
Няма наредба, която да спре от колоните ми да бичат кючеците от Тянков Ориент ТВ вечер! Купонът продължава, ракия ще се лее, а руса русалка с гюбеци в квартирата ми ще вилнее!
4
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе аз ли нещо съм крив или такава наредба за шума между 14-16 и от 22 до 8 си съществува от край време? Или просто тея симулират дейност?
3
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"БОКЛУКЧИЙСКИЯТ КАМИОН, който всяка сутрин малко преди 7:00 громи със сила на каменопад в коя категория шум влиза???"---Наредбата не се отнася до него. БОКЛУКЧИЙСКИЯТ КАМИОН се обслужва от ЕЛЕКТОРАТА на ГЕРБ.
2
14
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Ходи на село като си толкова чувствителен, там сметосъбирането е нула
1
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОКЛУКЧИЙСКИЯТ КАМИОН, който всяка сутрин малко преди 7:00 громи със сила на каменопад в коя категория шум влиза???