За чист въздух – дрехите в контейнери, сервизи под лупа

Над 55 000 семейства се топлят на въглища и дърва в столицата
24
За чист въздух – дрехите в контейнери, сервизи под лупа
Снимка: Булфото, архив

Около 55 000 домакинства в столицата се отопляват на дърва и въглища, а една от мерките за по-чист въздух на Столична община са насочени към намаляването на техния брой.

Още по темата

Противно на общоприетите очаквания, това са и хора от централни райони и с доходи около и над средните, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя напомни, че в сила е пилотен проект, по който 30 домакинства в Нови искър ще подменят отоплителните си уреди с печки на пелети.

Предприети са мерки за събирането на едрогабаритни отпадъци, стари гуми и дрехи, които често се ползват за отопление. От началото на тази година са събрани над 55000 тона едрогабаритни отпадъци.

В специални пунктове са събрани 7500 стари гуми, поставени са контейнери за текстилни отпадъци и са събрани около три тона текстил.

Продължават проверките и на автосервизи, коментира кметът, цитирана от БТА.

Наред с битовото отопление основен замърсител са и колите.

Проверени са над 1800 автомобила и 36 са спрени от движение. От общинската администрация са направили предложение към транспортното министерство да се въведат екостикери с класа на автомобилите и така по-лесно да се ограничава движението на тези от най-ниския клас в определени дни, когато замърсяването е по-силно.

До края на следващата година гарантираме подмяната на 90 процента от автобусите в столицата с екологични, каза Фандъкова и допълни, че очакват първите 20 електробуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 5 години
Софянчетата се заблуждават че карат коли. Нищо не карате - в пик се придвижвате с 14-15 км. в час средна скорост. Реално само горите гориво и се греете и се душите в газове.Колите в града трябва да станат наполовина за инфраструктората и градоустройството което има София.Това обаче няма да стане софянчето идио ски върви към модела всяко човече с кола. До 3 г. града ще е напълно блокиран.Всакакви рестрикции към колите са закъснели - внесохме всичкита скрап на европа.
23
0
 
0
 
! Отговори
До 21 от 19 преди 5 години
Ако си роден преди 1948 съм по млад.Но с тези твои думи се съмнявам.Кал и пясък винаги има до бордюра,на мястото на колите.
22
3
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Явно не си пътувал и си чел само книжки.Давам ти пример за,,плътност"Осло по площ е една от най големите столици в света ,а е със около 650 хиляди жители и въпреки това никой от Колботн,или Холменколен не си и помисля да ходи в големия център с кола защото паркирането е скъпо и с натрупване /с часовникова колонка Градът е рехав няма ,,плътност " но има скъпо паркиране млади момко.Дано имаш късмет и желание да го видиш и да видиш що е то ,,дране" за паркиране
21
0
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Като се мие всеки ден, кал няма, няма и лопати, май си забравил как беше, а си по-млад от мен.
20
1
 
4
 
! Отговори
До 14 Гане преди 5 години
Съмнявам се, че ще успееш да стоплиш тази стая при минус 10 градуса. А колко ще платиш зависи от пълната мощност на климатика ти, който ще работи през цялото време като духалка, цената на тока и колко дни има месеца. Може и да стоплиш до 7-8 градуса, а ако ти е по-мощен климатика, може и до 16-17 градуса да стоплиш, но ще платиш много повече. Въпросът е поне да не се използват гуми за отопление и други голями замърсители.
19
1
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Ти на колко си бе юнак? За кои години говориш?Как ще изчистиш калта която отива под колите? Нали ония с лопатите трябва да я съберат. Как си намираше колата когато минеха ония с водоноската,а преди водоноската всяка нощ миеха онези с големите макари с навити черни маркучи-до към началото на 80те Живея в София вече 69 години и я помня зелена,павирана,чиста, спокойна и по малка,тъй че нищо не те питам а всичко е минало пред очите ми за тези години и сега виждам какво чудо е.
18
1
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Не е вярно. Платени зони има само в градове с плътност на населението поне 2 пъти по-голяма от тази на София и повече коли на човек от населението. При това платени зони там са въведени чак когато всички други начини за изчерпани. В София направо се въведоха платени зони, на базата на лъжата, че по света било така. Е, не е така.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Над 55 000 семейства се топлят на въглища и дърва в столицата"Я ги питайте дали се интересуват от Английския Брексит или Джендъризма на запад!
16
3
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Така е във цяла Европа и света във всеки голям град.Паркирането е с ПАРИ и то по скъпо от нас.За това ходят с метро и градски транспорт,а гостите оставят колите си на паркингите в подстъпите на града където има достатъчно места.А сега на нашата малка уличка има 9/девет / коли -ОВ,ВР,СН,КН,ПК и т.н.и т.н..Не Фандъкова швейцарският кмет да дойде не може да намери място за всички. А стикерите за паркиране по местоживеене са прекрасно решение за всички софиянци.Ние сме доволни от Фандъкова.Браво!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Питаш как да се мие. Ами както миеха преди години без да местят паркираните една след друга коли. Не си ли виждал как миеха? Мие се всяка нощ, а не веднъж в годината и то в малка част от София, както прави Фандъкова.
14
1
 
5
 
! Отговори
Гане преди 5 години
За да отоплиш една нормална стая със среден клас климатик при температура навън -10 градуса и нетоплофициран блок,ти трябват около 150 лв!Не включвам топлата вода и останалото ел. потребление!Хайде дрОгарката да обясни,как да стане с брутна заплата от 520 лв!Затова хорицата горят,квото им попадне...
13
0
 
0
 
! Отговори
Expo Gozedafci преди 5 години
o gazovo parno...oh kef...
12
0
 
7
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Няма град по света подобен на София с толкова малка плътност на населението и с толкова слабо използване на колите, в който да има платени зони за паркиране и задръствания, каквито има навсякъде в София. Използването на чистотата на въздуха, като прикритие за истинската причина за действията на Фандъкова е престъпно. Налага ограничения, защото не може да се справи с трафика и паркирането, а говори за екология.
11
2
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Я кажи как точно ще мине водоноската и четката покрай паркираните един зад друг автомобили .Всичката мръсотия ще отиде по тях и под тях.Мият се празни улици както бяха на времето,а сега цяла България се е паркирала по улиците и ТРОТОАРИТЕ.Трябва да се местят кола по кола ли?
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чист въздух ли. От миналата зима десет 15 етажни блока минахме на дърва и въглища. Поради евтиният ток и парно се върнахме в началото на 20 ти век. Вместо в мазетата да се разхождат мишки и плъхове ги напълнихме с дърва и въглища. Децата спряха да боледуват защото температурата в жилищата ни нее 17 градуса а 25. Вместо да плащаме за хладни радиатори и лекарства ги влагаме в дърва и въглища. Колкото до въздуха дедите и бабите ни какво са дишали кристален въздух ли пък са живяли до 90 години.
9
0
 
7
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Тук има една голяма измама в основата, на която е некадърността на Фандъкова да се справи с организацията на движението и паркирането в София. Заради тази своя некадърност, Фандъкова като всеки некадърен управник, започва да забранява. Първо въведе платени зони за паркиране, с които стана по-лошо и сега ги разширява и така пренася проблема към съседните квартали, а сега замисля забрани за движение на коли, със същата цел - в София да се движат по-малко коли, та малко да се поотпуши движението.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъкова редовно ни лъже със средногодишни стойности и с прибавяне на замърсяването от неизмитите улици към замърсяването от колите. Реално даже всички коли да са с ел.двигатели, замърсяването си остава същото. За какви стикери говори тая?! Какво спиране от движение...
7
1
 
6
 
! Отговори
стар преди 5 години
Преди години не 55,а 155 хиляди се топлехме с въглища и дърва .Вижте шахтите на всички по -стари кооперации,от там цялото семейство внасяше в мазето с кофи и чували кюмюра и дървата които изсипваше камиона на ,,Топливо".Това беше редовна есенна ,,сценка" за цяла София. И въпреки това въздуха не беше по-мръсен.Но тогава бяхме три пъти по-малко хора,а колите и автобусите 10 пъти по малко.София беше зелен град,а сега все по-малко останаха градинки и зелени площи.Все повече е бетона и блоковете.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През лятото наднормено замърсяване няма, като неизмитите от Фандъкова улици замърсяват над 24 пъти повече от колите.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наднормено замърсяване има само през студените дни на зимата. При замърсяване пет пъти над нормите, делът на печките е 97,5%, делът на неизмитите улици е 2,4%, а делът на двигателите на колите е 0,1% от това замърсяване. Според Фандъкова, колите били голям замърсител.