Всеки месец по 1200 нови столичани. София е близо 3 милионна!

1,2 млн. обаче плащат данъци в общините, където са родени
Обновена: 1 окт 2018 18:47 | 1 окт 2018 18:45,
307
Всеки месец по 1200 нови столичани. София е близо 3 милионна!
Снимка: flickr

По около 1200 нови столичани се регистрират всеки месец. Това показва справка на „Монитор“ в регистрите на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и МВР.

Според цифрите само за последния месец в столицата по настоящ адрес са се регистрирали 1168 души, а са се дерегистрирали 1253-ма. Предполага се обаче, че втората цифра е на хора, които просто са сменили настоящия си адрес с постоянен.

Данните сочат, че от близо 3-милионна София едва 1 294 792-ма души имат постоянен адрес към юли месец 2018 година. Това означава, че половината граждани на столицата не могат да използват административни услуги, както и че не плащат местните си данъци и такси в софийската община. Това те могат да правят само и единствено в родните си места, където са регистрирани по Закона за гражданската регистрация.

Неудобство за тях е и плащането, както и правенето на справки към НАП за налозите към държавата. Това те могат да правят само в териториалните дирекции на приходната агенция по постоянен адрес. Въпреки че подобна пречка би била лесно преодолима с въвеждането на е-правителство, то все още човек не може да заплати налозите си на произволно гише на НАП, защото се води в различна област от тази, в която живее в момента.

Други 1 267 759 пък са с настоящ адрес в София, на който дадено лице може да бъде намерено. Той е различен от постоянния му адрес и служи единствено за кореспонденция. Такъв имат основно хората, които живеят за по-дълъг период от време в даден град, в случая в столицата.

Много хора не сменят адресите си заради административни пречки. Предвижда се това нещо да отпадне след 2018 година и да не са необходими купища документи за прехвърлянето на адреса. Това ще стане с въвеждането на електронната идентификация и с надгражденето на регистрите на ГРАО, включително свързването им с имотния регистър. Така всеки гражданин ще може с няколко клика да си смени настоящия адрес.

Някои общини и в момента поддържат такава възможност, макар качеството на електронните услуги да е доста спорно. Ако сме под наем, е нужно съгласие на собствениците – то също може да бъде дадено онлайн. При собствено жилище, проверката в имотния регистър и сега може да става автоматично в доста случаи, но отново това става трудно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
0
 
! Отговори
Местен преди 5 години
Преди отмяната на софийското жителство София е била около 1,1 милиона. Глупаво е да се мисли, че за 30 години от тогава са дошли само 100-200 хиляди души. Новите квартали, натоварването на метрото и другия транспорт и прочее показват, че пребиваващите тук са поне 2 милиона. Добре си спомням София, когато беше около милион и в момента почти сигурно е много повече.
239
0
 
2
 
! Отговори
V-1 преди 5 години
И къде да отидат тези, на които Полит-проститутките им откраднаха всичко?Разрушиха заводите чрез приватизацията, унищожиха земеделието и поминъка, откраднаха спестяванията и прокудиха близките им в чужбина. Къде?В Сахара ли?Естествено, че в малкото ни градове, където все още може да се намери работа и чисто физически да се оцелее!Икономическа миграция предизвикана от див бандитизъм и липса на каквато и да е форма на законност и ред в държавата ни.
238
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм роден и израснал в София, но се махнах и сега съм много доволен. Тази лудница, в буквалния смисъл на думата, въобще не ми липсва.
237
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо ли е така, може би, защото онези от правителството не могат да се справят с "огромната" ни държава и само столицата върви напред горе -долу, може би е по-добре все пак да се местят тук, отколкото в чужбина....
236
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно, спрете с тия анти български статии! София просперира и в момента има само тя около 12 милиона население.
235
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДзъЗадръстена е от коли София,не от хора.Ела да видиш в Пловдив какви задръствания стават и как не може да се намери място за паркиране.Ама никой не разправя глупости,че Пловдив е станал 1 милион или дори 500 хиляди.
234
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НО НЕКА ПОГЛЕДНЕМ И ОТ ДРУГА СТРАНА ДЕМОГРАФИЯТА НА СОФИЯ.ЗА 2017 ГОДИНА, НАПРИМЕР, СА СИ ОТИШЛИ ОТ ТОЗИ СВЯТ ПОЧТИ 18000 СОФИЯНЦИ, КОЕТО ПРАВИ ОКОЛО 1500 НА МЕСЕЦ.ТАКА ЧЕ, КОЛКОТО И ДА СЕ УВЕЛИЧАВА БРОЯТ НА НОВОДОШЛИТЕ, ВСЪЩНОСТ НАСЕЛЕНИЕТО НАМАЛЯВА.
233
0
 
15
 
! Отговори
2021 ще се броим преди 5 години
София - 3 милиона жители. И останаха само още 3 милиона...За още десетина години София ще стане 5 милиона според статистиката на Днес.бг, а другите 15 милиона българи ще си живеят кой където иска- в САЩ, Германия, Англия, Испания и на село.
232
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....1,2 млн. обаче плащат данъци в общините, където са родени....Защото там данъците са по-ниски!
231
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
селяни
230
5
 
15
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Без значение колко милиона е София - тя се пука по шевовете вече... никога не е било толкова задръстено, както е през последните 2-3 години... който не живее в София, да не философства
229
1
 
1
 
! Отговори
Snorky преди 5 години
До New YorkerВярно с оригинала! Няма какво да добавя!
228
0
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
от понеделник до петък се псуват на селянин и ***, а през уикенда на майка
227
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 263Абсолютно неверно. Варна е пълна с другоземци, точно като София, просто в малко по-малък мащаб. И изобщо не е сезонно - цяла североизточна Бг е във Варна. За Плевен не знам...
226
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха ама то е така.......
225
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София има само л а й н а. Пълно е със уж интелигентни, но вечерта гледат четерите си стени. Убийствено самотни. Но на улицата са голями. Толкова са жалки тези хора. Ни жена ни дете ни куче...хахаха г л у п а ц и...
224
2
 
26
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Данните сочат, че от близо 3-милионна София - А, МОЙТЕ ДАННИ СОЧАТ ДРУГО - 1 200 000 НАЙ-МНОГО;
223
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хазяина и целия му род живеят за постоянно в чужбина от години, но по адресна регистрация се водят софиянци.
222
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 259В Плевен и Варна няма много преселили се от други градове и села. Варна се пълни със сезонни работници през туристическия сезон, през зимата няма заетост. Плевен не е много добре, защо изобщо го пишете. И там е безработица.Два града има с напредък- София и Пловдив. Всичко останало е леш.
221
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам постоянен адрес във Варна но настоящия ми адрес беше в чужбина. Отидох в общината във Варна да си сменя настоящия адрес да стане същия като постоянния. Не можело. Трябвало да отида с нотариялния акт на апартамента си на постоянния си адрес. Е, викам нали вече съм записан на постоянен адрес там. В България бюрокрацията е просто мaлoyмнa.