Мечтата на главния архитект: Да изкара столичани от моловете

Конкурсът за пространството около Света Неделя е отворен
2 окт 2018 14:52, Екип на Investor.bg
16
Мечтата на главния архитект: Да изкара столичани от моловете
снимка: БТА

Независимо дали един град е с население от 1,5 млн. или 15 млн. души, ако искаме да го превърнем в град на хората, трябва да се обърнем към неговите жители – да ги изведем от моловете и да ги върнем обратно в градските пространства. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на първото от поредицата събития „Разговори за града“, на което специален гост беше главният архитект на Москва Сергей Кузнецов.

„Това става чрез добрите публични инвестиции, които правим в последните години, а крайният резултат от тях ще стане видим след няколко месеца“, посочи Здравков, цитиран от Investor.bg.

Той допълни, че промени в четири основни политики ще трансформират облика на града в идните години. Те са свързани с подобряване на пешеходната достъпност, градската идентичност, мобилността и развиването на публичните пространства.

„В момента се извършва реконструкция на централната градска част по интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Единият от проектите е на стойност над 20 млн. лв.“, каза Здравков и допълни, че крайната цел е наред с промяната на градските пространства да се промени и средата, така че магазините, които се намират по периферията, постепенно да изменят своя характер. „Знаете как Граф Игнатиев с времето загуби своя чар, наемите на магазините намаляха, очаквам след реконструкцията да върнем хората от търговските центрове в градските пространства“, изтъкна Здравков.

Пространството около Света Неделя ще запълни липсващата връзка между пешеходните зони в града и ще създаде свързаност на площад „България“ с Ларгото, а впоследствие може да развие пешеходните връзки и до Централна гара, посочи главният архитект.

По отношение на улица „Съборна“ той отбеляза, че това е мястото за скъпите магазини и бутици и за пешеходното развитие на града, така че целта е да бъде изцяло освободена от автомобили. „Конкурсът за пространството около Света Неделя е отворен, очаквам предложения от професионалните общности. Задачата е сложна, защото трябва да обхване архитектурата от периода между двете световни войни до социалистическата архитектура от 50-те години на миналия век“, каза Здравков.

Вижте повече в материала на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
От 13 преди 5 години
Добре, вместо думата, заменена със звездички нека да кажем друга дума - патерица. Макар че и онова, чието название замениха със звездички, също служи за подпиране и се използва от хора, които имат затруднения с придвижването.
12
1
 
7
 
! Отговори
Искам да попитам преди 5 години
Що за луксозен бутик е онзи, чийто собственик, за да пести място, се е постарал от тротоара до пода на "бутика" да има само едно стъпало, високо 20-25 см? И вратите на такива магазини, както и цялата им стена към улицата, са направени от стъкло. Парапет няма. Как да влезеш в това помещение, ако си с навехнат крак или с болни стави?Има стандарт за допустимата височина на стъпалата на стълбища или на стъпало към магазин или фоайе на сграда и той е задължителен, особено за обществените места!
11
1
 
8
 
! Отговори
Хубави намерения, но преди 5 години
Пространството около храма "Св.Неделя" ще го направите чудесно за пешеходци, но кога ще имаме най-после асансьор до спирката на метрото пред "Шератон"? Той е предвиден по план, но все няма пари за него. А перилата от двете страни на стълбището към метростанцията са недостъпни, защото и от двете страни има релси за колички! Как да слезе и да се качи човек с проблеми в опорно-двигателния апарат - накуцващ, с ***, с болни стави или просто с контузен крак?
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, в едно свръхконсуматорско общество, този ще кара хората да не консумират? Или не е наясно как стоят нещата, или се прави на разсеян за да гушне, както знаем, едни пари.
9
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Е, как ще стане, бе? Нали застроихте всички зелени площи?
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да не се оправят парковете в големите градове?Защо не се закупят електромобили за хората които поддържат парковете?Защо се говорят общи приказки?
7
6
 
9
 
! Отговори
12 преди 5 години
Той и да изкара столичаните от моловете, те селяните ще си останат:)))
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахах триете коментари заради претенциите към "висшето" ли!Ами хора имат претеции самозванци такива
5
1
 
14
 
! Отговори
шокирания преди 5 години
Ето това се казва наглост!!!Първо подариха общински терени на тях си, после застроиха и последното зелено каре, построиха огромни хамбари, които седят полу или изцяло празни......и сега щяли да вадят хората от мола?!?!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пешеходна връзка от Света Неделя до Централна гара?Този в ред ли е? За какво ти е такава връзка - какво точно има на гарата, освен хора с куфари?
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами защо тогава ги построихте тези молове, *** ли сте или просто не ви слушат главите.
2
2
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Мечтата на главния архитект да изкара столичани от моловете и да ги навре в Софийска баница и боза...
1
1
 
8
 
! Отговори
ute преди 5 години
Penio, are stavai, sha va karat na pasha...