Плочките пред "Седмочисленици": Не мраморни, а... македонски

Всеки ден 200 работници се трудели да завършат ремонта на "Графа"
Обновена: 4 окт 2018 13:31 | 4 окт 2018 13:30,
103
Плочките пред "Седмочисленици": Не мраморни, а... македонски
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

В последните дни реконструкцията на столичната улица "Граф Игнатиев" предизвика широк отзвук сред столичани, в медиите, а и в социалните мрежи.

Причината бе гледката след премахването на огражданията в участъка между ул. "Алабин" и площад "Гарибалди" - неравни настилки, незапълнени фуги и проблеми при съединяването на различен паваж.

След сигналите за лошо изпълнение ремонт загражденията отново бяха върнати, а от Столичната община обявиха, че реконструкцията не е приключила и не може да се правят генерални заключения.

"Въпрос на лично възприятие е дали на някого му харесват паветата или не. Нашата основна цел е тези павета, каквито и да са те, да бъдат положени по най-качествения начин", обяви днес зам.-кметът на София Евгени Крусев, след като дойде на място да разгледа обекта.

Още по темата

На въпрос за гледката пред църквата "Свети Седмочисленици" и плочите поставени там, Крусев отвърна, че настилката е с бетонови плоскости, а не мраморни, а и не били китайски, както бил чел из форумите, а комшийски – македонски.

"Предстоят още строителни дейности по ул. "Граф Игнатиев", след извършването им може да дадем оценка дали строителят си е свършил работата", настоя Крусев пред журналистите.

Той изброи и какво има още да вършат строителите – да фугират около трамвайните релси, да се постави контактната мрежа за мотрисите, да се сложи уличното осветление, "така че да се изпълни целта ни в началото на ноември да бъде пуснато трамвайното движение, т.е. да бъдат изцяло положени настилките в зоната на релсовия път и да се продължат довършителните дейности по площадите и градината при църквата "Св. Седмочисленици", отбеляза той.

Зам.-кметът настоя, че няма спомен да се е правила такава огромна реконструкция на централната градска част на София.

"Само в Зона 2, която обхваща ул. „Граф Игнатиев”, ул. „Солунска”, ул „Иван Шишман” и ул. „6-септември” се сменят 50 хил. кв. м  павенца 10 X 10 см - може да си представите какъв труд е. Днес на площадката на ул. „Граф Игнатиев” има над 200 човека, които се трудят от сутрин до мрак, за да може да се изпълни този нелек обект", коментира той и добави, че през летния сезон е сменена цялата подземна инфраструктура.

Крусев бе категоричен, че проектът не е променян и се изпълнява във вида, в който е бил първоначално одобрен след поредица от обществени обсъждания.

"Навсякъде, където има нередности, строителят има ангажимент да си ги оправи и съответно ние няма да платим една стотинка за нещо, което не е направено както трябва", зарече се той.

240 хил. на ден била санкцията за закъснение на ремонта на "Графа" – най-голямата санкция, която Общината можела да наложи.

По думите му до момента на строителя са отправени забележки, свързани основно с организация на дейностите.

"Има пропуски с организацията на движение, със самата организация на строителния процес, от които строителят си взима забележки", отчете Крусев.

"Нашият ангажимент като възложител е да бъдем абсолютно безкомпромисни към качеството и сроковете, които имат строителите по договор. Това е може би договорът, който има най-сериозни санкции за самия строител, а и за надзора. Нашата основна цел е да съблюдаваме стриктно дали договорът се спазва, дали качеството, което дават строителите е на необходимото ниво. Това ще можем да кажем, след като бъде предаден конкретен участък от строителите", посочи още той.

Попитан как ще коментира искането за оставката му, зам.-кметът Евгени Крусев заяви, че това е право на всеки, но не го притеснява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
4
 
! Отговори
До 81 преди 5 години
"...всички сгради в София, като например Младост, Люлин и т.н. строени през 70-те и 80-те години от извънземни ли са строени?..."Леле, ама ти май се гордееш с тези сгради - разпадащи се ***. Помниш ли как се строеше тогава???Нали сме ходили на бригади. Фугите се запълваха с вестници... Това е гордостта на комунизма...
83
6
 
0
 
! Отговори
Lohol преди 5 години
Koi go interesuva teroristichna ortodoksalna darjava....?
82
2
 
8
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
До До 69 и 71 Всъщност, Вежди Рашидов , "големият скулптор" беше този министър, който задължи общината да павира "Дондуков". И после, като видяха, че нищо не се получи, втората част си я асфалтираха...
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ъъъъ този какво образование има, че да "разбира" от качество? В УНСС със сигурност не е научил как се редят павета, как се прави фуга или дори какво е "туй" нещо. Ама от калинки... Някой ще ме светне ли защо този е зам.кмет, а не някой специалист в областта? Та той няма 2 дена опит в подобна работа. Докато ни управляват хора без образование и опит, така ще е. Единствено го бива да моли за търпение, когато доволно затваря още някой булевард, за да го направи по-зле от стария...
80
0
 
14
 
! Отговори
Кой преди 5 години
Дрес код за разходка в градинката - само по халат!
79
1
 
10
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До До 61 Само че това дето е построено по времето на соца ти не можеш да го боядисаш 100 години
78
2
 
9
 
! Отговори
Болна работа преди 5 години
До До 61Започваме от там, българите и България са мандръсани яко от който свари в последните 74г. ГЕРБ, ДПС, НДСВ, БСП, СДС, БКП, Руснаци, Американци, ЕС, НАТО, СИВ...Сега частно до 61, льольо, всички сгради в София, като например Младост, Люлин и т.н. строени през 70-те и 80-те години от извънземни ли са строени? Бойко не може да стъпи на малкия пръст на строителството в залеза на комунизма. което е отвратително некачествено, но за съжаление е хиляди пъти по- качествено от Бойковото....
77
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И разбрахме, че в цяла България няма една фирма, която да произведе плочки? И внасяме от макетата? Плочки!
76
2
 
12
 
! Отговори
:))) преди 5 години
Софиянци искаме ББ ,Фандъкова и Крусев като режат лентичките след ремонта пред църквата да са по бански костюми защото градинката с тези плочки прилича на басейн.
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешка, Северно Македонски са плочките.
74
2
 
22
 
! Отговори
ххй преди 5 години
А само да попитам, нормално ли е строителя, и строителния надзор да са били допреди година една фирма? За един преател питам...
73
3
 
6
 
! Отговори
до Герб Forever преди 5 години
Тебе КАК НЕ са те прибрали в лудницата? за 4-ти километър си, *** се лекувай.
72
22
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 5 години
И след 100 години ще се говори за ГЕРБ колчем някой мине по тези улици.Здравина и качество-това е основният приоритет на нашата партия.
71
27
 
9
 
! Отговори
До 61 преди 5 години
"ГЕРБ са крадливи мошенници"Втръснахте на всички с тази мантра! ГЕРБ са страхотни! Никога при *** не е имало такова мащабно строителство. Те само крадяха и опостушаваха всичко.ГЕРБ строят детски градини и училища (нови и всички се ремонтират), водопроводи, канализации, метро, спортни зали и площадки, релсови пътища, улици, пречиствателни станции, саниране, паркове и т.н.Строежите нямат край. Всичко се вижда и е пред очите ни.Не сме и имали по-добър кмет от Фандъкова. Браво!
70
18
 
10
 
! Отговори
До 64 преди 5 години
"Те плочките, че са грозни, грозни са, но най-лошото би било, ако се окаже при първия есенен дъжд, че се и пързалят, когато се намокрят." Първо. Плочките са хубави. Трябва да коментирате комплексно, когато всичко е готово. Това е само началото. Плюете копчето на балтона. Второ. Плочите са бетонови, много и здрави и устойчиви. Трето. Плочите са с противохлъзгащо покритие. Няма какво да се обяснява на злобари от червената боя. Те винаги се чувстват длъжни да лаят. Ами лайте си тогава...
69
11
 
9
 
! Отговори
До 68 преди 5 години
"То пред Парламенто,не щат да сложат мраморни,какво да кажем за другаде в Софиоту. Интересно ми е за чий ли депутатски мезонет за отишли здравите мраморни плочки? Сигурно,Бойко украси кучешката колиба на каракачанката с тех?????" Ей, се.лянино неграмотен, къде си видял мраморни плочи, за които пишеш глупости? Никъде не е имало такива. В градинката имаше асфалт.Червени ***, стига сте лъгали и плюли! Ще ви излезе през носа на каквито и да е следващи избори. Сами си вкарвате автогол!
68
1
 
18
 
! Отговори
До 69 преди 5 години
"А като е толкова "трудно" да се поставят тези малки павенца, защо ги слагате? Няма ли по-модерни настилки? Защо ви е обсебила тази страст да павирате отново цяла София, преди още да са я асфалтирали?" Ами БКП/БСП искат да си останат павенцата. Не помните ли какъв рев беше срещу общината, когато искаха да асфалтират бул.Дондуков? Бяха освирепели от злоба, че се нарушавал автентичния вид на столицата. Добре, че частично асфалтираха булеварда, но една част остана с павета под натиск. Жалко!
67
5
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Съвсем скоро - не по-късно от Борисов 5 - вече ще е перспективно да се емигрира в Румъния и Сърбия. Македонците за съжаление си имат техен Бойко Борисов.
66
5
 
16
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
А като е толкова "трудно" да се поставят тези малки павенца, защо ги слагате? Няма ли по-модерни настилки? Защо ви е обсебила тази страст да павирате отново цяла София, преди още да са я асфалтирали?А че Крусев не се притеснявал, че му искат оставката - та той кога ли се е притеснявал от нещо? Няма контрол и няма наказани в тази държава, затова е така!
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То пред Парламенто,не щат да сложат мраморни,какво да кажем за другаде в Софиоту. Интересно ми е за чий ли депутатски мезонет за отишли здравите мраморни плочки? Сигурно,Бойко украси кучешката колиба на каракачанката с тех?????