Приз "Вечен ремонт": Ремонт на ремонта на ремонта на "Графа"

Заради гражданското недоволство започна пренареждане на плочки
Обновена: 8 окт 2018 12:46 | 8 окт 2018 11:15, Джесика Вълчева
66

9218 гледания   |  Още видео

Това лято цяла София беше запушена заради поредица от ремонти, най-амбициозният от които в центъра на града - изцяло подменяне на ВиК инсталация, трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев", площада пред църквата "Св. Седмочисленици"...

По всичко изглеждаше, че столичани ще се радват на една красива и обновена градска среда. Затова и гражданите бяха склонни да преглътнат горчивата буца, която засядаше в гърлото при всяко попадане в километрично задръстване.

Ремонтът би трябвало в момента да е във финалния си етап. Мащабната реконструкция трябва да приключи до началото на ноември. Почти готовия и обновен център на София, обаче, никак не изглежда толкова бляскаво, колкото беше обещано. И гражданите изразиха своето възмущение.

Още по темата

Заради новия площад пред църквата "Св. Седмочисленици" и плочите, които бяха поставени, социалните мрежи бяха буквално взривени от колажи и коментари, заради кичът, който кара градинката пред храма да изглежда като под на баня.

Само няколко дни преди това от "Спаси София" бяха публикувани снимки на почти приключилия ремонт на ул. "Граф Игнатиев", на който ясно се вижда как фирмата изпълнител си е "оставила ръцете".

Още преди да е завършил, ремонтът по "Граф Игнатиев" се оказа с поредица от дефекти. А вече започна и ремонт на ремонта. По обекта се работи от 5 месеца, а вложените средства възлизат на малко над 20 млн. лева.

И гражданското недоволство постепенно се увеличи. Стигна се до протести, а по време на гражданското недоволство имаше дори задържан, опитал се да нахлуе в сградата на Столичната община.

9217 гледания   |  Още видео

Сега, заради възмущението от некомпетентно изпълнения ремонт, от Столичната община извършват пренареждане на плочи. Или иначе казано – ремонт на ремонта. И така се затваряме в един омагьосан кръг на ремонтите, от който само Бог знае има ли излизане.

Общинският съветник на ГЕРБ Зафир Зарков заяви, че са благодарни на гражданите, които са изразили мнение и са взели участие по темата, тъй като именно така се решават проблемите – чрез диалог.

По думите му, обаче посредством това определени политически сили са се опитали да провокират вълна от недоволство.

Въпросите, обаче, си стоят. Кога ще има изцяло завършен, обновен център на София и ще се радват ли най-накрая жители и гости на столицата на една обновена и приятна градска среда?

Дали и колко големи санкции ще има към фирмата изпълнител? Щеше ли изобщо да има ремонт на ремонта, ако гражданското общество не се беше надигнало?

Изпълнител на проекта за обновяване на "Граф Игнатиев" и градинката пред храма "Свети Семочисленици" е фирма "Джи Пи Груп". Тя трябва да приключи с ремонта до началото на май 2019 г. или за 300 дни, както е записано в договора. А всеки един ден забавяне ще струва на изпълнителя 240 хиляди лева.

От "Джи Пи Груп" отбелязаха, че все още не са приключили с нито една от зоните, на които е разделен обектът. Столичната община излезе със сходна позиция.

Пред Bulgaria ON AIR общинският съветник от БСП Иван Таков бе категоричен, че основният проблем с ремонтите в столицата е липсата на контрол от страна на отговорните лица и институции.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смяната на паветата с асфалт има много предимства.Първо няма кой да реди павета.Второ паветата се крадат и продават в Германия и Австрия.После асфалта ще се кърпи до безкрайност и пак ще се крадат пари.Фандъкова и престъпният и екип разчитат,че на много малко хора в София им пука какви плочки ще сложат пред храма.Това е защото в София има около милион и половина селяни,за които е все тая.
56
9
 
1
 
! Отговори
Спаси София корупция преди 1 година
Спаси София са джендърско комсомолска организация на хранилка от Позитано 20. Никакъв глас не трябва да имат по въпросите за ремонти в София
55
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София расте и ГРОЗНЕ,благодарение на Калинките от Столична община и обръча и от фирми.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че 52-Киро много точно е описал нещата.Просто и ясно
53
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се правят обектите в България? Ако нещо струва по проект 5 млн., нашите тарикати го строят за един милион и останалита 4 млн. се прибират в джоба. Всичко е така.
52
1
 
42
 
! Отговори
киро преди 1 година
Както е писал 28/Gio преди нас, и тази поръчка е пред н-ти под-изпълнител, 'Джи Пи Груп' няма един работник на обекта. Всъщност това е само пощенска кутия с няколко счетоводители.

От общата сума за тази поръчка, 30% заминават директно в брой в управляващия шеф на кметицата.
Други 20% се разпределя за местни, софийски държавни служители, отговорни лица и фактори по веригата надолу.
Останалите 50% се дават на партийна фирма на същите.
Тази фирма наема срещу макс 25-30% фирма да извърши работата.
51
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите даже не разбират какво губят, като си ликвидират старите улици с тези плочки и асфалт, така че всичко си е точно! Възмущение от качеството на слагане на плочките... добре, НО Никой не пита какво става с извадените масивни бордюри и павета, които струват повече от всичките налепени плочки...и ЗАЩО са извадени... хората на запад пари дават за такъв материал. "Европа свършва до Виена", както казват на запад. Днешното поколение управляващи превръщат тази поговорка в истинска реалност! Политизирането на проблема също е много жалко - и за двете страни!
50
1
 
23
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
Хич не си наясно: Якостта на гранита многократно превъзхожда асфалта и плочките. По гранитни павета могат да минават не само коли, но и танкове без да помръднат! Този тип улици са вечни.
Ако се павира и изглади добре, както се прави в Европа, няма прах нито проблеми с ходовите части. Прах има в София, в Европа е чисто - там знаят как да павират. Затова трябваше да дадат тези милиони на европейска фирма да оправи центъра, щом няма можещи българи.

Но българите даже не разбират какво губят, като си ликвидират страите улици с тези плочки и асфалт, така че всичко си е точно! "Европа свършва до
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"площада пред църквата "Св. Седмочисленици"...
---
Абе, ***! Пред църквата НЯМА площад!
Това е "Градинката на църквата "Св. Седмочисленици", на ул. "Граф Игнатиев"!
Така се казва и "Градинката на църквата Св. Георги", на бул. "Патриарх Евтимий".
Израсъл съм в района!
48
16
 
5
 
! Отговори
VIDA преди 1 година
А как скачаха *** за ремонта на НДК и какво стана? А реставрацията на коня пред НС - що приказки бяха избълвани от БСП и СДС - ДСБ?
47
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС отпуска маса пари за облагородяването и на София и на България.Проблемът е че по предназначение отиват много малка част от парите,а голямата бива открадната.През строителни фирми и кметове близки до властта.Затова всичко се прави с нискокачествени материали,малко техника,малко на брой,нискоквалифицирани работници,и в дълги срокове.Така се реализират кражбите.За софиянци остава хаоса,неудобствата и сриването на бизнеса в ремонтираните райони
46
11
 
4
 
! Отговори
Го4о преди 1 година
Ей това БСП "големи специалисти беееее!?!?!? Лошото е че БСП до сега не е ремонтирала нито една улица или площад за да се научим от тях "как се ремонтира ... ремонта!" Ха ха ха....
45
0
 
22
 
! Отговори
Бачо Пачо преди 1 година
Гледам успоредно с ремонтите, в полите на Витоша се вдигат цели квартали със спретнати къщи с градинки. Сигурно е случайно и няма връзка.
44
0
 
6
 
! Отговори
Мега преди 1 година
Можем ли да дими количествено стойностна сметка на ремонтите? Все пак това са средства от нашите данъци?
43
7
 
8
 
! Отговори
до 41 преди 1 година
До До 29/До До 18

Една добре павирана улица, освен че има европейски вид, е евтина за поддръжка. Има римски пътища от гранит които сa над хиляда години. Плочките и асфалта имат 2 години живот и трябва да се преработват.

Една павирана улица вдига шум и прах и разбива ходовата част на автомобилите.Ако по тези римски пътища минават по 100 камиона на ден и по 1000 коли след един месец ще са годни само за преминаване с танк.
42
0
 
31
 
! Отговори
1 преди 1 година
Данчето още с Дондуков загатна за огромния си потенциал.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33
Каквото направим до 2025, направим, после..... ще си седи така 20-30г

Не е вярно.После идва новия програмен период.
40
1
 
35
 
! Отговори
До 29/До До 18 преди 1 година
Така е, да. Но вярвам че, за 22 милиона можеха да наемат компания от чужбина, която щеше да пренареди паветата не само на граф Игнатиев ами и на още някъде където са останали. Все пак става дума за дългосрочни инвестиции и за опазване на културно наследство, а не за ремонт на баня.

Една добре павирана улица, освен че има европейски вид, е евтина за поддръжка. Има римски пътища от гранит които сa над хиляда години. Плочките и асфалта имат 2 години живот и трябва да се преработват.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 37
"Логиката драги ако се запознаеш, е ,че парите които плащаме за членство са 2/3 по малко от тези които завъртаме по ЕВРО програмите, и това е така само защото нашите са неграмотни."
Така е, но логиката плащане два пъти. ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА САМО НА СТОЛИЦАТА И ОТДЕЛНО ТОВА КОЕТО Е СЪБРАНО ТАМ ПЛАЩА КАТО ПОПОВЕ !!!!
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво излезна, ЕС финансира София с 160 млн ЕВРО на година, Граф Игнатиев струва 20 млн ЛЕВА. Евро парите са 320 000 млн за тази година. Обаче Пещо ми разправя глупости че бил плащал той за ремонта. КАЗАХ ВИ. ОБЩИНСКИТЕ ПАРИ СА САМО ЗА КРЪПКИ И АВАРИЙ.