Приз "Вечен ремонт": Ремонт на ремонта на ремонта на "Графа"

Заради гражданското недоволство започна пренареждане на плочки
Обновена: 8 окт 2018 12:46 | 8 окт 2018 11:15,
66

Това лято цяла София беше запушена заради поредица от ремонти, най-амбициозният от които в центъра на града - изцяло подменяне на ВиК инсталация, трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев", площада пред църквата "Св. Седмочисленици"...

По всичко изглеждаше, че столичани ще се радват на една красива и обновена градска среда. Затова и гражданите бяха склонни да преглътнат горчивата буца, която засядаше в гърлото при всяко попадане в километрично задръстване.

Ремонтът би трябвало в момента да е във финалния си етап. Мащабната реконструкция трябва да приключи до началото на ноември. Почти готовия и обновен център на София, обаче, никак не изглежда толкова бляскаво, колкото беше обещано. И гражданите изразиха своето възмущение.

Още по темата

Заради новия площад пред църквата "Св. Седмочисленици" и плочите, които бяха поставени, социалните мрежи бяха буквално взривени от колажи и коментари, заради кичът, който кара градинката пред храма да изглежда като под на баня.

Само няколко дни преди това от "Спаси София" бяха публикувани снимки на почти приключилия ремонт на ул. "Граф Игнатиев", на който ясно се вижда как фирмата изпълнител си е "оставила ръцете".

Още преди да е завършил, ремонтът по "Граф Игнатиев" се оказа с поредица от дефекти. А вече започна и ремонт на ремонта. По обекта се работи от 5 месеца, а вложените средства възлизат на малко над 20 млн. лева.

И гражданското недоволство постепенно се увеличи. Стигна се до протести, а по време на гражданското недоволство имаше дори задържан, опитал се да нахлуе в сградата на Столичната община.

Сега, заради възмущението от некомпетентно изпълнения ремонт, от Столичната община извършват пренареждане на плочи. Или иначе казано – ремонт на ремонта. И така се затваряме в един омагьосан кръг на ремонтите, от който само Бог знае има ли излизане.

Общинският съветник на ГЕРБ Зафир Зарков заяви, че са благодарни на гражданите, които са изразили мнение и са взели участие по темата, тъй като именно така се решават проблемите – чрез диалог.

По думите му, обаче посредством това определени политически сили са се опитали да провокират вълна от недоволство.

Въпросите, обаче, си стоят. Кога ще има изцяло завършен, обновен център на София и ще се радват ли най-накрая жители и гости на столицата на една обновена и приятна градска среда?

Дали и колко големи санкции ще има към фирмата изпълнител? Щеше ли изобщо да има ремонт на ремонта, ако гражданското общество не се беше надигнало?

Изпълнител на проекта за обновяване на "Граф Игнатиев" и градинката пред храма "Свети Семочисленици" е фирма "Джи Пи Груп". Тя трябва да приключи с ремонта до началото на май 2019 г. или за 300 дни, както е записано в договора. А всеки един ден забавяне ще струва на изпълнителя 240 хиляди лева.

От "Джи Пи Груп" отбелязаха, че все още не са приключили с нито една от зоните, на които е разделен обектът. Столичната община излезе със сходна позиция.

Пред Bulgaria ON AIR общинският съветник от БСП Иван Таков бе категоричен, че основният проблем с ремонтите в столицата е липсата на контрол от страна на отговорните лица и институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е целенасочено с цел облагодетелстване, като се започне от санирането, през магистралите и стигнем до унищожаването на животните в Странджа!
9
1
 
43
 
! Отговори
българин преди 5 години
Вчера се разходих из центъра . Какви ремонти и обновяване , след като НЯМА ЕДНА ТОАЛЕТНА !!!! Това е БЕЗУМИЕ!! Пълно с туристи и интересно къде пикаят ?! Има една малка в подлеза на Президентството с такса от 0.50ст . И как става - сигурно екскурзовода ги води под строй там и отделя за това специално време ?! А туристите ако нямат стотинки , той плаща за всичките , ли ?! Навсякъде трябва да има чисти БЕЗПЛАТНИ тоалетни - това е критерий за европейски град!
8
4
 
14
 
! Отговори
Ко?Не! преди 5 години
Гаф Игнатиев!
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цариградско беше правено сума ти пъти, като се нагъваше. Уж всичко било точно и фирмите извършители били глобени...Какво ме интересува, че са глобени, като пътя не струва? Глобата била 300 хил. лв. А направата е 5 млн. лв. Нали се сещате, че ако си дал за направа 3 млн. ти остават чисто кяр 2 млн. и с удоволствие ще платиш 300 хил. лв.
6
1
 
24
 
! Отговори
бул. "Черни връ преди 5 години
После след няколко години въобще цялото трасе беше разкопано за да се разшири целият булевард.Та въпросът ми е, не можеше ли въобще това с кръпките и газта да не се прави? Можеше всичко наведнъж?Но и това не е края, говори се, че всичко това с новият асфалт и новите тротоари ще се изкопае и ще изчезне след някоя и друга година, ако решат да продължат метрото до Околовръстното, където според плановете трябва засега да е последната спирка в тази посока.Колко пари потъват в нищото?За свои фирми
5
0
 
38
 
! Отговори
- преди 5 години
Приз вечен ремонт - Магистрала "Тракия" , никога не е била в нормално състояние
4
2
 
13
 
! Отговори
гражданско общество преди 5 години
Кога най-сетне ?!
3
1
 
25
 
! Отговори
бул. "Черни връ преди 5 години
То да е само Графа...Бул. "Черни връх" в отсечката от Хладилника до Околовръстното първо го ремонтираха с кръпки цялото това трасе и дупките изчезнаха, после само 3 дена след ремонта 1/5 от трасето беше изкопана нацяло заедно с хубавите чисто нови големи кръпки с нов асфалт, за да се направи кръстовището на 2 нива на Околовръстното. После след няколко месеца, цялото трасе беше прокопано о едната страна, за да се прокарал газ, и всички кръпки бяха залудо явно въобще правени. После след няколко г
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали се сещате, че това са парите теглени преди 3 години от Борисов. Това са онези 17 000 000 000 лв. С тези пари се кофинансират европроектите, а др. директно се разплащат с тях. От целите проекти 50% се прибират по джобовете. Това е схемата.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е какво лошо има - двоен кяр за фирмите свързани с ГЕРБ и Фандънджа - хем прибират половината пари за материали, хем след една година трябва да се ремонтира пак и те пак прибират половината пари за материали!?А и навсякъде в страната се процедира по същия начин...Ама не е луд този който яде баницата, нали знаете