Общината или държавата да купят дома на Яворов

Кметът на София е разговаряла за това с Бойко Борисов
Обновена: 13 окт 2018 17:41 | 13 окт 2018 16:52, Елка Василева
9
Общината или държавата да купят дома на Яворов
Снимка: Facebook

"Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов за това общината или държавата да я придобият", написа кметът на столицата Йорданка Фандъкова във Facebook.

Още по темата

"Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов", написа още Фандъкова.

"Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко", завършва публикацията си кметът на София.
 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някое частно застрахователно дружество да я купи и поддържа здравето и. Анани ще напише презентация и ще я изсрича на публичен дебат. С 12 лева ще ловят маймуни, които ще искат по 100-200 лева здравна застраховка.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредната игра на герб да се сдобият с тази къща
6
1
 
3
 
! Отговори
пепи преди 6 месеца
Не че нещо ама Яворов е писател.Не е държавник.Все пак той представя нещата по неговия си начин.Дали е правилен или не,е въпрос на вкус.А дали държавата трябва да купи имота - не съм много сигурен.Но ако го купи,да го стопанисва и да носи приходи.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи държавата няма пари на къщата музей , а ще извади 42 милиона да платят на Гергов за една дупка във Варна ... Всички които са оставили кости и са пролели кръв за да я има България се обръщат в гробовете , щото даже не се постараха на Левски да открият костите (((
4
2
 
4
 
! Отговори
месара преди 6 месеца
учудва ме как още другарката "истината" нинова не е взела отношение, или да е спретнала едно протестче!
3
2
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 месеца
В края на мандата си другарката Фандъкова може да стори едно добро дело ...Ще видим...
2
2
 
7
 
! Отговори
Къщата на сенките преди 6 месеца
Трябва да си остане музей. Може да е с огромна историческа стойност, но в тази къща е станало убийството на Лора.Няма да носи щастие колкото и луксозни мебели да сложи новият собственик,ако се ползва за частен дом.Един път Фандъкова да вземе правилно решение, къщата да се върне на общината или държавата и да е музей.
1
1
 
16
 
! Отговори
СТЪРШЕЛ преди 6 месеца
ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА, НАПРАВЕТЕ ПОНЕ ЕДНО ДОБРО НЕЩО ЗА БЪЛГАРИТЕ. НАПРАВЕТЕ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ТОВА, КОЕТО КАЗВАТЕ ДА СТАНЕ.