Продават на търг къщата на Пейо Яворов в столицата

Имотът е ипотекиран няколко пъти от предишни собственици
13 окт 2018 13:45, Анисия Иванова
47
Продават на търг къщата на Пейо Яворов в столицата
Архив: Булфото

Къщата-музей на поета и революционер Пейо Яворов се продава от частен съдебен изпълнител. Това показва справка на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Имотът, намиращ се на бул. "Раковски" № 136, е оценен на 1 628 758 лева. Обявата за търга е публикувана на 11 октомври 2018 г. Търгът трябва да приключи на 16 ноември 2018 г.

 В къщата на бул. "Раковски" № 136 от ноември 1912 г. до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г. живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова. От 1963 г. къщата става музей, съхраняващ ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция.

В него се съхраняват лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.

"Няма такова място в София, което да пази по този начин паметта на Яворов”, каза уредникът на къщата-музей Иво Милтенов пред bTV.

Домът е паметник на културата, но в момента е частна собственост. През 2015 г. я придобива Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици.

"Ние нямахме представа, че има задължения по имота. Останахме с впечатлението, че имотът е изплатен напълно. Впоследствие се оказа, че не сме знаели всичко по отношение на този кредит”, посочи Васил Панчев, управител на фирмата-собственик.

Вследствие на необслужване на кредита, са се натрупали лихви.

"При нас дойде взискател по делото, който представи изпълнителен лист в оригинал. Собственикът е заложил този имот на юридическо лице за обезпечаване на отпуснат заем. Доколкото ми е известно това е втора подред ипотека. Преди това е имало още една, която е заличена”, заяви помощник-частният съдебен изпълнител Валентин Василев.

Взискателят по кредита е Володя Лозанов. Той е и бивш управител на дружеството, което е стопанисвало имота. Той каза, че няма претенции към имота.

Ако никой не се яви да купи имота по процедура, ние в едномесечен срок няма да извършваме нищо по делото. Ако получим молба в този срок от взискателя по делото, ще насрочим нова публична продан при цена 90% от обявената цена. До приключване на публичната продажба длъжникът може да погаси задължението си по всяко едно време.

Новината изненада музея, но въпреки това оттам не се притесняват за бъдещето на сградата. Търгът ще приключи на 16 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да обявиш къщите на всички писатели за паметници на културата не е адекватно, тази не е нито родната му къща , нито е прекарал години в нея.По цял свят е така , много от къщите на известни автори или са порутени или изоставени или са частна собственост.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продажна държава продава културата си.
39
0
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
Защо да съм писал глупости? Ако ти нямаш нищо против да си купиш къща в която е станало убийство( Бог да й е простил на Лора), е аз имам. Дали съществуват духове или не, няма да коментирам, но в много култури като Японската, Китайската, Корейската, Индийската например се вярва, че душата не намира покой, остава на тоя свят и почва да си отмъщава на живите, дори да не са виновни,ако човекът е бил убит.Къщата трябва да е преди всичко ДОМ и да се чувстваш уютно и сигурно.
38
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Ако купя тази къща, общината най-вероятно ще ме глоби 100 хил. лева че не я поддържам. Жена ми със сигурност ще се разстреля. Ще обвинят мен че съм я убил. Ще трябва и аз да се разстрелям.
37
3
 
4
 
! Отговори
Do 18 преди 5 години
Спри да гледаш филми на ужасите по късна доба, не ти се отразява добре на психиката и плещиш глупости!!!
36
0
 
7
 
! Отговори
31 Кой е ВИП за теб преди 5 години
Яворов е писал хубава поезия, защо искаш да го ,, изхвърляш" като поет? В днешно време какво творчество виждаш? ВИП брадър ли е ВИП за теб??? Ето една строфа от Яворов да ти го припомня, а трябва да си го учил в училище: СТОН На Лора Душата ми е стон, душата ми е зов, Защото аз съм птица устрелена, на смърт е моята душа ранена, на смърт ранена от любов...
35
0
 
4
 
! Отговори
Пак до 29 преди 5 години
В същото градче, подобна къща беше дарена от собствениците за детски дневен център и Общината я поддържа. Друга такава къща наследниците още преди около 60 години я продали. Купили я някакви заможни пришълци от едно от селата в района. Те пък, веднага след като я придобили, унищожили по дивашки начин ценното в нея, "модернизирайки" я.Значи и тогава не е имало адекватна държавна политика в това отношение. Не е достатъчно само да обявиш един обект за паметник на културата.
34
0
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Подобни къщи могат да бъдат употребени за много цели и да носят печалба на Общината или на държавата.Плаче ми се, като си помисля как се унищожи фамилната ни къща в едно градче. Дядо ми и други сънаследници, още съвсем млади се отказали от правата си в полза на един от тях, който нямал къде да живее. Той не се грижил за нея и къщата я съсипа дървояд. Нямаш представа каква красота с резбовани тавани и художествено оформени стенни долапи се унищожи. Беше масивен градеж с фасада "Сецесион".
33
0
 
4
 
! Отговори
Да има закон преди 5 години
Толкова ли е трудно 240-те хрантутника да гласуват един закон, който да урежда подобни случаи?Когато паметник на културата се окаже в такова положение - да бъде обявен за продажба, само държавата или общината да имат правото да го купят. Собственикът да си получи парите според актуалните пазарни цени.Паметниците на културата в България не са чак толкова много, та да не се погрижим за тях!Пиша това, защото се затриха великолепни частни къщи, чиито стопани нямаха възможност да ги поддържат!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Яворов не е ВИП, а нещо друго, ама то се започва отрано, за да можеш да го разбереш
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Ходили ли сте в къщи на писатели в други държави? С какво те са толкова по-добри, та влизат в туристически справочници и всеки японец се напъва да ги видн?
30
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВъзмутенАз съм за изхвърлянето от програмата на повемето бг писатели от онова време. Нямаме класици защото пазара е малък и минат ли няколко години откакто някой е бил на върха те хората забравят за него и съвсем малко се сещат.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Макар и при малък пазар писателите ни имат пари за къщи и партита.
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Защото е частна. След години ще искате да пазите къщата и на някои друг вип и невиждам смисъл в пазенето на къщи.
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Който исак да я копува и да я прави на музей. Факт е че на един турист не му пука за Яворов и другите подобни и печалбата от такива къщи ако са музеи е малка.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къщата е безценна. Но няма никаква стойност за собственика й, освен, ако не иска да направи музей на Яворов и да печели от него. Как ще стане не знам..... Редно е дължавата да я купи и да направи истински музей в нея. Отдавна е трябвало
25
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Там съм родена. Не е булевард, никога не е била.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продадоха но не търг цяла България ,цялата ни история Пейо Яворов се обръща в гроба от тия непрокопсъници които продължават да ни съсипват но ние си траем ДОКОГА ще си траеме вдигайте се бе хора
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо тази къща е частна, а не държавна собственост? Проблемът започва от там.Ако държавата ни е на място сега е момента да я купи.
22
0
 
7
 
! Отговори
21 преди 5 години
Той поне има къща, твойта панелка сама ще се разпадне