Общината измила 300 квадрата графити из София

Чистят се надписи, изразяващи омраза, непристойно съдържание...
Обновена: 23 окт 2018 19:17 | 23 окт 2018 19:10, Анисия Иванова
11
Общината измила 300 квадрата графити из София
Архив: Булфото

Над 300 кв. м графити от публични площи в София е почистил от началото на годината Столичният инспекторат.

Общинската структура разполага със специална машина за чистене на графити от фасадите, а материалите, които се използват, са екологични и щадящи. Тя обаче може да се използва само за чистене на надписи по паметници и каменни фасади. Освен това инспекторатът няма право да почиства частна собственост, обясниха от Столичната община.

От няколко години кметството има специална инициатива - "Да изчистим омразата от улиците на София”. По време на кампанията се почистват фасади, по които са изписани надписи, изразяващи омраза, призиви с непристойно съдържание и противопоставяне.

По време на кампанията тази година през септември беше почистена фасадата на църквата “Свети Седмочисленици”, мостове, огради и сгради. Така бяха заличени графити по улиците "Георги Сава Раковски” и “Бачо Киро”, бул. “Дондуков” и други.

Кампанията традиционно се подкрепя от посолството на Израел.

Проблем обаче е налагането на глоби на нарушителите, тъй като по закон те трябва да бъдат хванати на място, за да им се състави акт, уточниха от общината, пише "24 часа".

По инициатива на общината и на район "Подуяне" в квартала са изрисувани няколко фасади на блокове от майстори на грaфити.

Едно от изображенията, които станаха изключително популярни, е на покойния Дядо Добри. Красиви рисунки има и по фасади в центъра на столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Да свалят онлайн продавачите и да се продоват спрейове и други дрънкулки само на регистрирани държавни магазини. Сьщо цигари и алкохол енергийни напитки.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И подлезите на централна автогара и централна жп гара София трябва да се измият, че смърдят на урина. Почвам да пиша със спрейовете за майката на Фъндъчка и от общината ще дойдат да измият мръсотията.
9
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 5 години
Японците ви показаха как се прави. Пишете на ограда и след два дни целия свят знае кое.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не хванете тия дет драскат бийте им по 100 тояги и няма да има нужда да ходите подир тях със парцала. Има и други графити из София които са направо красиви, тях може да ги оставите!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, ако не ви кефи колко е мръсен подлеза, хващате един спрей и пишете "Миганите на сaпун". Общината идва и чисти. Много яка инициатива! Кефи ме, ще се включа!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Графитите са хубаво нещо, виждал съм такива заради които си струва да спреш колата и да им се полюбуваш.Всичко останали драсканици на тези полу болни, полу неграмотни които драскат нещо на бялата стена, трябва като ги хванат да ги накарат да търкат всички останали сгради до съвършен блясък.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Алианц" на "Левски" и "Дондуков" е в красива сграда с културно-историческо значение, и на снежно-бялата му ограда редовно се кипри надпис "Косьо..." и имената на още две земноводни; при това не става дума за графити, а за грозни драскулки. Колкото пъти боядисат стената, толкова пъти цъфва емблематичният символ на простащината.Не е вярно, че от полицията не знаят кои са въпросните вандали - родата им са май баш вандали на по-сериозно ниво...
4
0
 
11
 
! Отговори
ссс преди 5 години
Софиянски допусна графитите-били израз на демократичен изказ
3
2
 
9
 
! Отговори
ПИНОЧЕТ преди 5 години
Резултат от либералната ви демокрация...
2
1
 
9
 
! Отговори
И преди 5 години
Що толкоз малко е измито? Че то това нищо не е, 300 квадрата е колкото 1 голям апартамент. Срам за общината, освен ако журналист не е объркал заглавието.
1
1
 
17
 
! Отговори
докторска преди 5 години
Страшен проблем са малките фекалийченца (така пиша заради моди), които тръгват от покрайнините и омазват всичко новобоядисано в центъра. 3 пъти пребоядисваме за 1 година! Ако хвана някое, ще му счупя ръчичките селски!