Откритата авиобомба край Военната академия - около 200 кг

Прави се всичко възможно да я обезвредят в рамките на деня
Обновена: 24 окт 2018 17:27 | 24 окт 2018 17:22,
35

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Боеприпасът, открит при изкопни работи в района на Военната академия в София, е авиобомба - около 200 кг, от Втората световна война. Това съобщи зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

По думите му за момента няма непосредствена опасност от взрив. Ефтимов обеща и че ще направят всичко възможно да се справят с обезвреждането на боеприпаса в рамките на деня.

"Екипите ни по обезвреждане на боеприпаси пътуват към мястото. Ще направим всичко възможно да проведем операцията при строго спазване на мерките за безопасност", обяви Емил Ефтимов, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че засега сградите в непосредствена близост до мястото на боеприпаса трябва да останат обезлюдени.

"Процедурата е, че боеприпасът се разузнава на място. След това се определя начинът за транспортирането му, извозването и унищожаването", посочи той и уточни, че намереният боеприпас е силно корозирал.

"Бомбардировки са паднали в тази част на града, боеприпасът е оттогава", каза още вицеадмиралът.

По-рано от военното министерство съобщиха, че специалисти от Военновъздушните сили и Сухопътните войски ще действат по транспортирането и обезвреждането на откритата авиационна бомба в района на столичния булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" 82.

За отстраняването на бомбата в района на Военна академия ще бъде използвана подемна техника. Военната полиция осигурява ескорт на придвижването и съдейства на органите на МВР за безопасността в района.

Към момента на място е осигурена охрана от полицейски патрул от СДВР до идването на експертите, които ще изземат боеприпаса.

Както Dnes.bg писа по-рано заради открития боеприпас учениците от намиращите се в района 129 Основно училище и 164 Испанска езикова гимназия бяха евакуирани.

Заради блокираното движение по "Евлоги и Христо Георгиеви" бяха променени и маршрутите на автобусите от градския транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
Бомбата е от "т преди 5 години
От кога е бомбата и кой я е пуснал?Да, бомбата е от масовите бомбандировки разрушили полови София и избили стотици мирни, невинни граждани вкл. и деца.Бомбандирали са ни САЩ и Англия.
33
1
 
2
 
! Отговори
Nenso преди 5 години
Offshornite bg arhitekti i offshornite bg askeri i stroiteli...kak si miazat....lika prilika...
32
0
 
7
 
! Отговори
i togava e imalo преди 5 години
..ot Amerika za Balgaria !!!
31
0
 
9
 
! Отговори
az bih ia zanesla преди 5 години
...pri pametnika na "amerikanskite letsi !!! Da im ia varna samo !!!
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонименНали руснаците са ни освободили защо не са изчистили тези бомби това е било тяхно задължение а може да е и руска да са я забравили във военната академия напили са се и са я забравили това е истината. А Путин защо не дава газ и нефт без пари, нали това е задължение на Русия да ни дава на България газ и нефт без пари и да я освобождава?
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англичаните и американците са искали да избият поне 200 хил цивилни с масирани бомбрадировки както направиха в Дрезден, тогава победителите търсели мъст след като Хитлер не можа изпълни поръченията им да унищожи Русия за което го финансираха, всичко им е било позволено, но лично Сталин се е намесил и не е разрешил. В този смъсъл Сталин може да се нарече спасител на българския народ.
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както пише Чърчил в мемоарите си, той е искал България въобще да се ликвидира като държава и само това, че е загубил изборите и е дошъл Итън на власт ни е спасило.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА Е ОТ ЗЛОВЕЩИТЕ БОМБАРДИРОВКИ ИЗВЪРШЕНИ ОТ ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ САЩ и АНГЛИЯСРИНАЛИ СА СОИФ И И СА ИЗБИЛИ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ НЕВИННИ СОФИЯНЦИ.
26
12
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Нали руснаците са ни освободили защо не са изчистили тези бомби това е било тяхно задължение а може да е и руска да са я забравили във военната академия напили са се и са я забравили това е истината.
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да построим на мястото паметник на американските бомбардировачи освободители!
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Krasiva bomba...miaza na angliiska brakuvana jeepka det pazi sinorite na bg prezident i negovata restpublika bg....
23
9
 
3
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Която не ни изнася!Докато не сме свалили няколко Б-2( бомбардировачи не придружени от изтребители)Извод:Не се закачай,с по силния(репчене)!А те отивали да бомбят Плоещ ,петролните полета!
22
2
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Днес обезвреждат бомба в Лудвигсхафен. Ако нашите имат нужда от консултация, да звъннат на колегите да питат.
21
6
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Еййй голяма паника, бе! В Германия вадят и обезвреждат средно над един тон стари боеприпаси ДНЕВНО.
20
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да я сложат като паметник на Българо-Хамериканската дружба в градинката до народното събрание.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се върне бомбата на добственика и .....
18
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е скъп евроатлантически подарък. Да се постави на пиедестал и Шоломон и Плевмон да поднасят цветя всеки ден.
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега Монката Паси за ръчичка с Плевнелиев и всичкото друго либерално, атлантическо войнство да отбележат подобаващо откриването на този артефакт на американско-българска дружба. За целта на ръчички да я отнесат в централата на НАТО.
16
2
 
16
 
! Отговори
Абсурдно нали ? преди 5 години
До До чевните галошиГруба манипулация. София е бомбардирана по искане на Ким Кардашиян Джуниър, за да може да си вдигне рейтингите на последния епизод от Мъж назаем !
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британска ли е бомбата?