Религията и инвеститорският мерак: Строеж в двора на... църква!?

Жилищна сграда с изрядни документи – в двора на храм!?
24 окт 2018 10:45,
32

Преди месец ви разказахме, че храмът "Свети Георги" в столичния квартал "Дървеница" може да се срути. Църквата, която е и паметник на културата, се е напукала след началото на строеж на четириетажна жилищна сграда.  По случая вече работят институциите. Граждани подадоха сигнал към Дирекция "Национален строителен контрол", където според тях би следвало да бъде спрян строежа.

Още по темата

Църковното настоятелство е сезирало районната община, но оттам твърдят, че пукнатините не са заради строежа.

Само до преди няколко години въпросната строителна площадка в "Дървеница" е била зеленчукова градина. Преди няколко месеца обаче започват изкопни дейности.

Визата за проектиране е издадена през 2015 година от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. В закона не е предвидено и посочено отстоянието, което трябва да има от паметник на културата до новострояща се сграда. Всички други изисквания обаче били спазени.

Храмът "Свети Георги" е съграден с доброволни средства и труд, когато след освобождението Дървеница е било село и за да може да има храм там, местен жител дарява мястото.

130 години по-късно правнук на дарителя се опитва да запази храма и пространството около него от инвеститорите.

Те от своя страна са опитали да склонят църковното настоятелство да се съгласи с изграждането на четириетажната жилищна сграда като ползвали факта, че до църквата има незаконна кухня за бедни и заплашили, че ще бъде спряна.

Самият собственик на парцела не се съгласи да застане пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНали не бъркаш Дървеница с Младост? Гъсто застроена е новата част през бул. Ляпчев. в старата част отдавна не е имало ново строителство и има основно стари панелки
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после кооперацията като се насели - живущите ще ревнат, че им пречи камбаната на църквата и ще сискат да се забрани биенето й. Наистина новата сграда е на един х. разстояние от църквата. А, бе, все едно църквата е в задния двор. Не знам що за *** е решил, че на това малко кьоше може да се построи нещо. В кв. Дървеницца има още 1 дребна плюнка, която се застроява. А си мислех,че този малък и китен квартал няма на къде да се сгъстява. Сега ме е страх като се сетя колко междублоови градинки има
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако строежа е офис на Държавна сигурност или гей бардак няма проблем основната клиантела ще идва от самия храм а истинска духовност никой отдавна не търси в църквата от някъде 16 век когато тя стана орган на държавата.
29
5
 
2
 
! Отговори
kuala преди 5 години
Ами напълно нормално и в синхрон с европейските столици. На ум ми идва град Амстердам. Централната им катедрала, на тротоарите около нея много витрини, където стоят красавици по бански и привличат мъжете.
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не разбирам защо толкова народ се вързва на герой от комикс. Да направят храмове на Супермен, Батман за да може и останалите хора да си имат храм
27
8
 
2
 
! Отговори
са преди 5 години
Тия "църковни деятели" не разбраха ли,че в тая скапана държава и техния измислен герой,наречен,незнайно защо,господ,не може да им помогне?!!!!
26
0
 
9
 
! Отговори
...тъжно... преди 5 години
Аз на тебе, ти на мене.Едни пари трябва да се въртят.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато СОТ ир пази Пеши ще излизат и още такива неща. Поне баце уважава началника и може да привика Пешо да му обясни как е посегнал на храма.
24
0
 
13
 
! Отговори
Никола Митев преди 5 години
А в Царево в двора на църквата има хотел... собственост на попа.
23
1
 
15
 
! Отговори
сф преди 5 години
В парка на езерото Дружба има два храма - църква и параклис. Почти ежедневно "хрисими" миряни, дълбоко вярващи християни в отлично здраве обсаждат алеите на парка с автомобилите си при положение, че на стотина метра има места за паркиране, колкото си щеш. Хвърлят някой лев за Бог да прости и пак на колите по алеите. А възрастните хора и децата, които са излезли на разходка трябва панически да бягат от "пречестените".
22
2
 
14
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
абе трайте си и вие, лозеничари, да не арестуват и вашия кмет с подкуп :)))) и да го пуснат след половин година размотаване, щото реално нямат нищо срещу него :))))
21
1
 
11
 
! Отговори
Marie Claire преди 5 години
Доколкото знам, Лозенец не се казва Дървеница, освен ако и там няма същият случай точно до магазин 345. в непосредствена близост до бул. Хр. и Евлоги Георгиеви
20
0
 
13
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
абе трайте си, дървеничари, да не арестуват и вашия кмет с подкуп :)))) и да го пуснат след половин година размотаване, щото реално нямат нищо срещу него :))))
19
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия там са изкопали и част от тротоара. Явно са решили че там на хората тротоар не им трябва.
18
5
 
9
 
! Отговори
аз преди 5 години
До Е не.Глупости! Половината от вас след малко ще се юрнат да купуват апартаменти в тази сграда! Затова строят безотговорно! Защото уж ги плюете, а веднага след това тичате да им дадете пари за нов строеж!
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Дървеница и без това е суперзастроено. Хората от съседни блокове се ръкуват, като се подадат през прозорците. Сега този нов блок там още повече ще задуши квартала.
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малее, средновековието се завръща, кога ще започнете мъченията и кладите?
15
0
 
30
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименДа беше минал покрай този "строеж" и тогава да коментираш! Не само целия парцел е изкоп, но изкопа излиза дори извън парцела! Очевидно се отива на над 100% застрояване на парцела!
14
2
 
30
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
поне няма да се разкарват до църквата новодомците :) Сигурно и Мумбай е с по-добра архитектура от новоевропейския гербомутробарок.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това ти изказване е чисто богохулство"Аз не хуля бог, а "посредниците". Не ме мисли, не носи и нищо лошо.