Луксозните имоти – прескъпи! До ?2400 за квадрат в центъра на София

Брокери отчитат надценени оферти и при наемите
23
Луксозните имоти – прескъпи! До ?2400 за квадрат в центъра на София
Снимка: pixabay

Луксозните имоти поскъпнаха с 15% през първата половина на 2018 г. спрямо същия период на миналата, показва анализ на консултантската компания Unique Estates.

Най-висок е ръстът в района на Докторски паметник и централната част на София. През второто тримесечие средните цени за продажба на имот в тези зони трайно варират между 2000 и 2400 евро/кв.м.

Според данните на брокерите засиленото предлагане на жилища пък е довело до спад в цените на наемния пазар в някои райони като "Драгалевци", "Изток" и "Младост".

Ключова роля за развитието на наемния пазар в София е изиграл и сегментът на кратките наеми. През първото полугодие на 2018 г. се наблюдаваше засилен интерес към Airbnb услугите у нас, дължащ се на все по-голям избор от нискотарифни полети, както и увеличено търсене на луксозни апартаменти покрай председателството на ЕС в България.

През последните месеци обаче много собственици започнаха да се връщат към по-дългосрочното отдаване на имоти, показват още наблюденията на брокери, цитирани от "Труд".

Въпреки засилената активност в някои столични квартали, наемният пазар също страда от надценени оферти през второто тримесечие, като горната граница за наем на луксозен апартамент с една спалня е 600 – 650 евро, а за такъв с две спални – 1200 евро. Специалистите съветват собствениците да се стремят към реалистични цени за наеми, за да предотвратят излишно дългия престой на жилищата на пазара.

През първото полугодие на 2018 г. се наблюдава лек ръст в продажбите във високия ценови сегмент на пазара на луксозни имоти – над 500 хил. евро. Повишеният интерес към подобен тип жилища произлиза основно от нарастващия брой сделки с къщи. Все пак предлагането продължава да изостава спрямо търсенето поради липсата на качествено строителство, изтъкват от консултантската компания.

Интересът към покупка на къщи в кварталите в полите на Витоша е трайно висок, но ограниченото предлагане подтиква купувачите да се ориентират към алтернативи. Тази тенденция води до засилено търсене на малки строителни парцели, подходящи за конструиране на еднофамилни къщи.

Сделките, които се осъществяват в този район, най-често варират между 100 хил. и 150 хил. евро, като най-голям интерес представляват имоти в кварталите по южната дъга на Околовръстен път, "Драгалевци", "Симеоново" и старата част на "Бояна". Тъй като парцелите в тази част на София са дефицитни, покупките се реализират бързо при разумни цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
При постоянното квичене за пари дали да вярвам на квичащите или на тези, дето казват че давали по $2400 за квм?
20
5
 
16
 
! Отговори
Някой преди 5 години
За 2500 евро в София трябва да е нещо уникално. Unique Estates имат такива имоти, но според мен те не са за работещата класа(колкото и да заплата) да взима човека. Така, че тези цени са абсурдни :) за да си позволиш нещо от рода на 100 квадрата, това са 250к евро което за да го изплащаш са мнооого пари..така, че малко лаладжийска работа :)..да не говорим, че ако може някой да вложи толкова пари по-скоро би си купил вила около море(Италия, Испания, Гърция), отколкото София.
19
1
 
21
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Ако наистина има хора които дават такива луди пари за апартамент в центъра на София -явно те имат някакви психически проблеми или комплекси. Просто не мога да си обясня кой нормален човек ще се натиска да живее в тая мръсотия шум.За 2000-2400 евро кв. метър в провинцията или в покрайнините на голям град, на чист въздух и спокойствие човек може да си построи чисто нова къща СУПЕР ЛУКС! Ама като казвам супер лукс, имам предвид дизайнерска къща, с най новите технологии и материали.
18
3
 
17
 
! Отговори
да да да преди 5 години
Скоро ще се спука балона на цените в Шофия
17
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина купувайте докато е евтино. Не се шегувам. Тука в Хамбург цените вече удрят 8000 евро на м2. Ако щеш...
16
10
 
8
 
! Отговори
Ментаки преди 5 години
Купувайте докато е евтино! Бойко нарочно задържа цените на имотите, за да може младите да се уредят, само дето никой не му го оценява!
15
0
 
17
 
! Отговори
Бйеге Строителъ преди 5 години
Строя върху общинска земя, взета за 200 лева на декар, и 30000 лева подарък на едни приятели в общините.Материалите са малко по-евтини, а работниците вече са си в Молдова и знаят, да не шавят, че ще им се чупят не какви работи.Дали за 200 лева или за 2000 евракс, все се на печалба, защото ползваме картон за кашони вместо тухли, бетон, дърво и арматура ;)
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10Мо да, ама кат стане по 1200 лева наема на двустайни и пак ще си зарибен... Освен ако не живееш при мама и тате на 25 ;)
13
0
 
12
 
! Отговори
ЪЪЪ преди 5 години
Няма проблеми.Обществена тайна е много софиянци са целогодишно заети в наркотрафика през БГ,вкл."вътрешни линии" ,а напоследък и в трафика на бежанци.И 24000/квадрат да стане,пак ще се продава-има работа=има пари.
12
2
 
4
 
! Отговори
Путин преди 5 години
До Путин помогниЕй ся, чакай ме на Варненската морска гара с букет цветя като за Освободител. Ида, Идааааааа....от Крим идаааааааа
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Прав сте, но нали сте на ясно че това са гепени пари итребе да се приперат в Прага ще трябва да отговаря на неудобни въпроси а и гепенето там не фърфи!
10
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ги сънуват 2400 евро за квадрат, а онези с панелките в люлин и те ще сънуват 1000 евро на квадрат. Няма да си живея живота, ами ще се заробвам за вашите двустайни кочини при точно тази икономическа и девографска картина на тази територия.
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 10 години продадох на дядо ми апартамента в София на бул. Г.Димитров. В тази луд.ница на пъпа на София за да живееш трябва да си умствено ограничен. Най малкото да не ти пука от мър.сотията пушилката прости.тутките и сводниците. Цялата *** на природата е там. Кой нормален ще даде 2.400 евро за кв.м. при положение че е нормален. Аз поне не познавам такъв.
8
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си ги заврат където щат тия луксозни имоти! Пука ми.
7
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като има балъци да плащат толкова пари в една кочинка.Прага е в пъти по-хубав, по-чист, всичко е по-добре и цените са същите като в София.
6
2
 
39
 
! Отговори
Iavor преди 5 години
Наблюдавам сайта на посочения брокер.От началото на годината 99% от къщите(луксозни) които се продават са си там. О оглед на това че за първи пат цените на недвижимите и особено броя на сключените сделки трагнаха надолу ( -1/-6% ) последни напъни за маниполиране преди голямата паника...
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Прав сте и поумнелите купуват парцели на 2 туби бенцин от центъра и половин ден въртят за да паркират!
4
1
 
22
 
! Отговори
V преди 5 години
Парите от кражбите трябва да се инвестират някъде ;) Аз предполагам възход на цените в полите на Витоша .Макар че аз никога не бих си купил там имот и да живея в сянката на планината на северен склон ;) Колкото повече се повишават кражбите толкова повече ще се повишава цената в скъпия сегмент и ще пада в евтиния .Нормално е особено когато няма реална икономика да се инвестира в скъпи имоти
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затривайте селата.Ще се увеличат продажбите на апартаменти,далаверата на брокерите.
2
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В края на статията се казва баш истината - интелигентните хора се ориентират към къщи и парцели за изграждане на къщи. Народът поумнява и проумява, че не си е работа да си панелен таласъм, ори "луксозен" панелен таласъм. Е, има надежда ;)