КНСБ иска 4,2% от БВП за образование, иска...

39 000 учители се пенсионират, само 20 000 ги заменят
31 окт 2018 21:15,
9
КНСБ иска 4,2% от БВП за образование, иска...
Снимка: архив "Булфото"

В следващите две години средствата за образование трябва да достигнат 4,2 на сто от БВП вместо сегашните 3,6 на сто, настоя лидерът на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

39 000 учители ще се пенсионират от системата на образованието в следващите години, в същото време университетите ще подготвят едва 20 000 преподаватели.

"За да се запълни тази дупка, трябват спешни мерки, включително и финансови", настоя Такева. По думите й трябват още средства от бюджета за стипендии за учениците и финансиране на паралелки, в които липсват ученици. Необходими са и около 1,5 млн. лв. за неделните училища в чужбина.

Увеличението на заплатите в администрацията да стигне поне 20 на сто, настоя на свой ред лидерът на Федерацията на независимите синдикати в държавното управление Кръстьо Боянов. Според него увеличението с 10 на сто на бюджетните заплати е добра стъпка, но недостатъчна.

"В много сфери служителите са на минимална заплата, а ръстът покрива единствено нейното увеличение до 560 лв., колкото е предвидено в бюджета", заяви Боянов. Той посочи, че на много места служителите се разписват срещу суми между 700 и 850 лв. Ръстът на възнагражденията им, предвиден за тази година, е крайно недостатъчен, отсече той.

В държавния бюджет би трябвало да се отделят 29,5 млн. лв. за научно-творческа и издателска дейност във висшето образование, планирани са 8 млн. лв., но парите са налични от научни програми. Затова доц. Лиляна Вълчева от синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ предлага тези средства да се насочат към реновиране на студентските общежития.

Част от парите може да се насочат и към ограждане на терените, така че в "Студентски град" да се оформят кампуси за по-голяма сигурност на студентите, допълват от КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мдаааОбзалагам се, че има два пъти повече свободни учители, отколкото са необходими.Дали не просят някоя програмка за гушкане на средства???
7
1
 
3
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
Направете един регистър с правоспособните учители. И тогава говорете.
6
0
 
2
 
! Отговори
ОХ преди 5 години
хайде и вие да свършите нещо.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОООО, ПИСНА МИ.ЩО НЕ СИ НАПРАВИТЕ ТРУДА ДА ПРОВЕРИТЕ КОЛКО БЕЗРАБОТНИ УЧИТЕЛИ ИМА!
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3: 620 лв. нетна заплата не са малко, викаш? Не се налапаха тия учители!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не учители, а деца трябват! И сега учителските заплати не са ниски, като прибавим към тях парите по различни програми и извънкласни дейности, но няма деца! Има много учители, които не могат да си намерят работа /особено в провинцията/, но децата намаляват и няма детски градини, няма училища.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такева кога ще се пенсионира? Тях не можем да ги сменим, всякакви "Сталиновци", "Ким Ир Сеновци" и "Маовци" из синдикати и "работодателски" организации. Вечни и работещи като малки, несменяеми диктаторчета до края.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като стане учителската заплата от 2000 до 5000 лв ще си намерите някой кандидат