София: Очакват се по-високи нива на прах

Хиподрума, Павлово и Дружба са проблемните квартали
Обновена: 2 ное 2018 08:44 | 2 ное 2018 08:00, Анисия Иванова
27
София: Очакват се по-високи нива на прах
Снимка: Булфото

Хиподрума, Павлово и Дружба са софийските квартали, в които днес и утре се очакват по-високи нива на фини прахови частици по данни на Софийската община. Почти два пъти над допустимите норми се очаква да бъде замърсяването на въздуха в столицата, съобщи БНТ.

В момента се измерват 77,6 микрограма на кубичен метър въздух, което е с 27 над допустимата норма.

Това количество на фините прахови частици се дължи на това, че през есенно-зимния период няма вятър, падат мъгли и има температурна инверсия, започват да се използват и твърди горива за отопление, обясни Валери Серафимов, директор на дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда".

От Столичната община предприеха редица мерки, за да се справят с проблема със завишените норми на фини прахови частици, като една от тях е чистенето на улиците, за да се намали прахта.

Молбата към пешеходците е да избягват натоварени пътища, а към автомобилистите - да използват градски транспорт. Не е ясно обаче дали ще се въведе последаната мярка на СО - зелен билет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
12
 
! Отговори
1 преди 5 години
Вчера четох интересна статия в една конкурентна медия. Според статията 65% от замърсяването в София се дължи на старите бензинови двигатели, само 17% на дизелите.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма ли сила в тази държава, която за забрани останалите 10 % печки на дърва и да подпомогне ползващите с по един климатик? какъв е смисълът да им отпускат помощи, с които си купуват дърва, като един климатик струва по-малко?
2
3
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Аман от наведени драскачи пак старата песен на нов глас, пак намек за автомобилите и нито дума за употребата на твърдо гориво, гуми, парцали и всичко що може да гори.
1
2
 
19
 
! Отговори
Дишащ преди 5 години
***, това за какво ни го съобщавате?! За да спрем да дишаме ли? А центъра, където продължават да чоплят и има прахова "завеса"...там няма ли зъмърсяване?! А да пуснете безплатен грАДСКИ транспорт - не се ли сетихте?! Да се удушите, дано!