София: Очакват се по-високи нива на прах

Хиподрума, Павлово и Дружба са проблемните квартали
Обновена: 2 ное 2018 08:44 | 2 ное 2018 08:00, Анисия Иванова
27
София: Очакват се по-високи нива на прах
Снимка: Булфото

Хиподрума, Павлово и Дружба са софийските квартали, в които днес и утре се очакват по-високи нива на фини прахови частици по данни на Софийската община. Почти два пъти над допустимите норми се очаква да бъде замърсяването на въздуха в столицата, съобщи БНТ.

В момента се измерват 77,6 микрограма на кубичен метър въздух, което е с 27 над допустимата норма.

Това количество на фините прахови частици се дължи на това, че през есенно-зимния период няма вятър, падат мъгли и има температурна инверсия, започват да се използват и твърди горива за отопление, обясни Валери Серафимов, директор на дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда".

От Столичната община предприеха редица мерки, за да се справят с проблема със завишените норми на фини прахови частици, като една от тях е чистенето на улиците, за да се намали прахта.

Молбата към пешеходците е да избягват натоварени пътища, а към автомобилистите - да използват градски транспорт. Не е ясно обаче дали ще се въведе последаната мярка на СО - зелен билет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
днес бг преди 5 години
Публикувано на 11.09.2018 в днес бгСтолицата няма проекти, целещи да намалят замърсяването на въздуха от битово отопление, което е основния източник на фини прахови частици, става ясно от доклад на Европейската сметна палата....Според доклада й планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента по-голямо замърсяване с фини прахови частици няма. То ще се появи късно довечера, когато стане по-студено и в Факултета и други подобни места, запалят печките и започнат да горят гуми.
22
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Според данните в интернет за замърсяването с ФПЧ в София, замърсяването през нощта е било няколко пъти по-голямо, отколкото е сега, около 14:00 часа. Може би защото през нощта всички коли се движеха, печките за отопление на твърдо гориво не работят, докато сега перз деня е обратното - всички печки са на макс, а колите си стоят в гаражите.... това според разни ваман-и. Ваман-чо, аз село си нямам, роден съм на пъпа на София и сега живея пак в Центъра на София. За разлика от теб се интересувам от
21
4
 
1
 
! Отговори
ваман преди 5 години
До Реалист накратко, ходИ си на село и на пиши глупости!
20
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Мерки, които Столична община взима - от сайта на общината.За 2 ноември- Столична Община призовава гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, да преминат, при възможност, към алтернативно отопление.- Предприемат се извънредни проверки от РИОСВ и Столичен инспекторат на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.и т.н.
19
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До 18А ти да четеш можеш ли? Написал съм - през зимата. Е, не написах през най-студените дни на зимата, защото няма място, но щом съм написал зимата, значи е студено. През зимата не се ли отопляваш? Ти в коя вселена живееш?
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеалистКакво отопление на 20+ градуса!? Ти в коя вселена живееш?
17
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
При замърсяване с ФПЧ в София в размер на максимално допустимите норми, което се случва само през зимата, делът на ауспусите на колите е 2%, делът на неизмитите улици е 48%, а на отоплението с какво ли не е 50%. Ако замърсяването е над нормите, това е само заради увеличаването на замърсяването от отоплението с какво ли не.При замърсяване 5 пъти над нормите, 90% е заради отоплението, 9,6% заради неизмитите улици и 0,4% заради колите.
16
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Според едно изследване по поръчка на столичната община, което го има на сайта на общината, "замърсяването от автомобилите с ФПЧ" има два компонента - замърсяване заради самото движение на автомобила, което вдига във въздуга прахоляка от неизмитите улици е 96% от "замърсяването зарадои автомобилите", а замърсяването излизащо от ауспусите е 4%. Казано накратко тролея замърсява колкото дизеловия автобус.
15
4
 
4
 
! Отговори
Сеянин преди 5 години
Ше ревна ...
14
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Нашествие на извънземни.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до НалиСакън!не казвай лоша дума за електората.Та нали точно заради лилаво-*** са на власт,как ше им кажат нещо?!
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има два пътя за развитие1. Подобряване на пътната мрежа 2 затварьне на повечето улици и по този начин хората ще предпочетат да се качат на автобус/метро и да си спестят задръстванията.
11
4
 
10
 
! Отговори
Литератор преди 5 години
София : лете прашно , зиме кално, мръсно през всичйи сезони. Феликс Каниц 189Х
10
0
 
14
 
! Отговори
Нали преди 5 години
Особено около маалите с кафяво население!
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да го въвеждат тоя зелен билет! Никакви селчуци в центъра с коли, има метро
8
0
 
12
 
! Отговори
zzz преди 5 години
А Овча Купел, Красна Поляна къде са ? Вечерно време не може да се диша ...
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да ползваме градски транспорт в който в пиковите часове не може да се влезе даже.А лятото като е претъпкано на хората им става лошо вътре.И през зимата е същата простотия
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоуу общината в София мръсният въздух е целогодишно,особено в центъра.Не е нормално само от ходене по улиците без да пипаш нищо и като се прибереш и си измиеш ръцете водата да е черна от мръсотията .Цяло лято е така а зимата и мерише гадно.Все едно е кремиковци като работеше на пълни обороти
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до ай сиктир"това количество на фините прахови частици се дължи на това, че през есенно-зимния период няма вятър, падат мъгли и има температурна инверсия, започват да се използват и твърди горива за отопление, обясни Валери Серафимов"------------------------------------------------------А това според теб какво е?Или ти не четеш нищо повече от заглавието?А софийска община да прави друго освен да съобщава?За нищо не ставате СО.Това за замърсяването и сами го усещаме без да ни уведомявате.