Старата баня с ново амплоа: Басейните стават... концертни зали

Общината иска да направи пространството като почит към минералната вода
Обновена: 2 ное 2018 15:56 | 2 ное 2018 15:45,
22

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нов живот за старата градска баня в София - женският басейн ще се превърне в музикална зала с около 150 места, а мъжкият в театрална с 250 места. И двете зали ще са мултифункционални, ще могат да се провеждат кинопрожекции, изложби и други културни и обществени събития.

Проектът за обновяването беше представен днес от заместник-кметът на София Тодор Чобанов и арх. Станислав Константинов.

Двата вътрешни двора на банята ще се превърнат в централна зала, в средата на която ще е минералният извор.

Идеята на общината е пространството да е израз на почит към минералната вода - към нейната обществена роля от древността, още от римските терми - преди всичко като социално средище, отколкото като център за хигиена.

Древната традиция е продължена и с изграждането на геотермалната станция в подземието на сградата. С нея се отоплява завършената вече част от Музея на София - с половината от дебита на минералната вода, който е 12 л/сек. С останалите 6 л/сек. ще се отоплява втората част, когато бъде реставрирана.

За строителните работи ще са нужни около 10 млн. лв. Допълнителна сума ще е необходима за високотехнологичното оборудване на новите зали и другите помещения - реставраторски ателиета, хранилища за 120-те хиляди експоната от фондовете на музея и други. Голяма част от експонатите ще станат достъпни за публиката след разширяването - изложбената площ ще се удвои, според проекта.

Докладът за проекта е внесен в Столичния общински съвет. Предстои разглеждането му в комисии. Ще има и обществено обсъждане.

Идеята е в центъра на София да има "жив музей", в който постоянно да се случва нещо, хората да се срещат по различни поводи, да общуват.

Специално внимание ще е отделено на децата - с пространства за ателиета и други занимания за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Кина преди 5 години
По-голяма простотия трудно може да се измисли хахаха, че да се представи и като нещо добро. Не уважение, а истинска гавра с минералната вода, която е осмисляла съществуването на града, когато е имало разумни хора там.
17
0
 
0
 
! Отговори
Нина Георгиева преди 5 години
Защо изтрихте моя коментар! Не виждам нищо обидно в думите ми!
16
1
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Ако беше частна собственост щеше да я сполети участта на градската библиотека, работническия дом и десетки други красиви къщи в София, които съзнателно се оставят да се саморазрушат, че на тяхно място да изникне някой мол. А чукча пак писател, а не читател. От години общината търси някой да превърне страничните крила на банята в спа център и да ползва минералната вода. До сега не се намери нито един желаещ . Но дежурните драскачи се мятат на амбразурата без да имат понятие за какво става дума.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много ми е интересно ако не беше държавна а частна собственост,собственика музей ли щеше да направи,концертна зала или спа център.Щеше да направи това,което се търси-кво ли щеше да е?
14
1
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПАК ВИ ЛЪЖАТ!ОЩЕ 2011-ТА СЕ ПЛАТИХА ПАРИ ДА Я ОПРАВЯТ!ПАРИТЕ БЯХА ПРИБРАНИ!!! ТОГАВА Я ПРАВЕХА НА СПА ЦЕНТЪР И МУЗЕЙ!СЕГА ПАК ЛЪЖАТ ЗА ДА УСВОЯТ-ПРИБЕРАТ И ТЕЗИ ПАРИ!
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При едно земетресение от 7-*** степен спящият вулкан под банята ще се събуди и центъра на София ще отиде в облаците. От къде си мислите че идва горещата вода от изворите да не би да пада от небето. От долу е действащ вулкан чиято лава загрява подземните води които излизат на повърхноста. Но вие не се плашете няма да усетите нищо защото няма да имате време и да изохкате.
12
7
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Гледам тука сите *** разбирачи се събрали. Искат си банята. Нямате ли си бани в къщи, че да ходите навън? Друг път умник чул недочул оплаква западняците, че нямат пари да си стоплят водата. На трети пък им липсвала минералната вода. А къде бяхте последните 30 години, когато всичките бани бяха оставени на произвола на съдбата. Къде бяхте като са рушеше пред очите на всички и Централната баня. Сега е ремонтирана половината. Направен е, макар и недовършен хубав музей.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и в бургас така,банята с минерална вода във ветрен я направиха музей и сега можем само завистливо да зяпаме как сюлейман великолепни си е плискал ибриците а обикновените хора нямат достъп до минералната вода,тя си остана за сюлейман,и за околните почивни станции,които я предлагат само срещу преспиване.Срам за властите,които отнемат това от хората,и уж за тях правят музеи.Не съм стъпал там,и да стъпя някога, ще е за 1 път в живота ми,а на баня се ходи често,не 1 път и е добре за здравето
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странен начин за почит към минералната вода
9
2
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Нали се сещаш в този "модерен спа център" кои "хора" ще се "лекуват ? - ще го направят кичозно провинциално и ще ходят мутри,мутреси, плейметки-абе *** с претенции - Ми Не ! по-добре музей !
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А що да не си е баня бе? Къф кеф беше навремето да идеш на баня, телякът да смъкне от теб кило масури, да го черпиш 20 стотинки...
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Концертни зали никнат като гъби, но няма нито една баня.
6
0
 
25
 
! Отговори
perekly преди 5 години
Имаме нещо , за което може да се употреби думата-уникално. Това са минералните извори. За тях-Чобанчето от културата на кметството, трябва даже да е чело - споменават се в историята! Но не ние правим "ултра-уникален" проект и правим музей и концертна зала каквито има навсякъде! А минералните бани и техните възможности кучета ги яли! Горна баня и Овча купел - всеки може да ги види! Идиотията край няма...
5
1
 
18
 
! Отговори
баба реститутка преди 5 години
Какви са тия нахвърляни ***? Нали уж я направиха музей? И в женската имаше 2 басейна - горещ и студен.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теляк - DJ! Хм!
3
16
 
4
 
! Отговори
степан преди 5 години
Най после да чуем нещо смислено личо аз бих бил между първите да чуят акустика но без Слави и попчалга говорим за изкуство и народното творчество ,да не е само като ремонта на Граф Игнатиев.
2
1
 
44
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Голяма идея, в центъра на софия няма театри или кина или кръчми, че от банята да правят нещо подобно. В богатата част на Европа имат всичко, но топлата минерална вода я няма никъде. Там е пъно с изкуствено направени бани. В повечето от тях са само сауни, за топла вода нямат пари. И тия бани са пълни с народ. Далече са от центъра, хората ходят с коли до там, плащат по 20 евра за 2 часа например. А в центъра на София имаме такогва богаство, че да го правим на кръчма.
1
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОРЕДНАТА ИД.ИОТЩИНА.ИСТИНСКАТА ПОЧИТ КЪМ МИНЕРАЛНАТА ВОДА Е ДА СЕ НАПРАВИ В ПРЕКРАСНАТА БАНЯ ЕДИН МОДЕРЕН СПА ЦЕНТЪР И ХОРАТА ДА СЕ ЛЕКУВАТ.ДРУГОТО Е ПРОПИЛЯВАНЕ НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА.