Ден преди началото... протест и скандирания: "Зоната без зона!"

Столичани: Кметицата на Възраждане да ходи при Меркел!
5 ное 2018 12:30,
178

Снимка: Павел Гълъбов

Граждани се обявиха против въвеждането на Зелена зона в междублоковите пространства и паркинги в столичния квартал Зона Б-18. 

"Зоната без Зона", скандираха недоволните столичани, посрещайки първия работен "Зона" ден с недоумение защо само в техния квартал паркингите стават част от платеното паркиране в София.

Още по темата

Хората са възмутени, че много по-централният квартал "Иван Вазов" не попада в хватката на софийското платено паркиране. Организаторите на протеста раздаваха схеми на това как точно този централен район е пропуснат от Столичната община.

Освен мистериозното изчезване на малкия, но доста богат квартал, протестиращите отбелязаха, че паркингите пред входовете на блоковете им не са ремонтирани, но разграфени, за да имат правото да бъдат ползвани като платени площадки за паркиране.

Протестиращите се заканиха да махнат всички табели за платено паркиране и да ги хвърлят пред общината или в близката река.

"Внимавайте, граждани на Люлин и Надежда, скоро ще има зона и при вас!", скандираха част от недоволните столичани.

"Кметицата на район Възраждане няма да бъде избрана за следващ управленски мандат, да ходи при Меркел!", викаха гласоподавателите.

"На всеки литър гориво взимат по един лев, имат данък Гражданска отговорност, която е вдигната със 100 лева тази година, не им ли стигат парите на общините?", чудят се гражданите.

"Бяха обещали и подземни паркинги за живущите, нищо не е изпълнено, говорят измишльотини и взимат само пари", продължиха недоволните столичани.

Адвокат, живеещ в същия район, реши да помогне на съгражданите си, обещавайки им заедно да внесат искове против Зелената зона, с които да се атакува неправомерно взетото решение на общината, според тях.

Организаторите на протеста бяха разлепили покани към всички живеещи в района, за да се присъединят към недоволството им. Според тях някой нарочно е минавал и премахвал принтираните им обявления.

Полицейско присъствие също не липсваше, патрулна кола бдеше за спазването на реда в района на протеста.

Жителите на Зона Б-18 обявиха, че ще продължат протестите си в сряда от 08:00 часа пред община Възраждане и в неделя от 16:00 часа пред паркинг в квартала. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
21
 
9
 
! Отговори
Боян преди 5 години
Трябва да я има тази зона без нея всичко е хаус и скандали не може да се намери място от трошки и складове спрени на парк места... Трябва да се вземат мерки
140
4
 
17
 
! Отговори
филма гепи преди 5 години
ЦГМ е център за градско гепене не им дреме да за регулация и мръсен въздух а за неотчетните кинти . за сведение били на загуба??????
139
5
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 134 преди 5 години
Обществено обсъждане по софийски: И да ревете, и да скачате, и да се тръшкате все ни е тая. Ние сме решили това и това да се случи тук и сега и вие каквото й да кажете нямате властта да го промените! Ей така протича т.н. обществено обсъждане. Да не говорим, че някъде го има само на документи. Истината е в референдума. Но управляващите ги е страх от резултатите.
138
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви деца учели в Младост бе? Луди ли сте
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата ни учат в Младост, а ние живеем в Люлин, защо ли...?
136
2
 
15
 
! Отговори
До ozzzi преди 5 години
Щото около ВМА няма блокове по 16 етажа, дори всеки да е със стикер пак няма места, и друго, ако махнеш пазара, там няма какво да генерира натоварване през деня за парко места, проблема е вечер, там няма нито офиси, нито болница..., зоната направена до 19.30 ч. е просто начин за взимане на пари, другото което е че направиха зона междублокивите пространства, котето абсурдно, там нито е разграфено, нито зимата може да влезе снегорин
135
20
 
13
 
! Отговори
Ozzy преди 5 години
Интересно ми е защо протестират. Живея в района на ВМА, където от 1.11 също е зелена зона. Вече е спокойно и е супер. Живущите има къде да паркираме. Няма нищо общо с лудницата преди седмица. Платената зона за паркиране създава удобство за живеещите, при това на сравнително ниска цена.
134
3
 
20
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е, че след 1989 година, паркоместата в София намаляха значително в застроените райони преди 1989-та. В някои квартали, като Младост, намаляха почти двойно заради новото строителство върху съществуващите паркинги. Въпреки това, все още има достатъчно паркоместа за колите в София, но е крайно време да се строят паркинги, за което общината "не се сеща".
133
8
 
15
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истианата е, че в София "трошките" са малко. Средната възраст на колите е около 11 години и са добре поддържани, т.е. много далеч от понятието трошки. Разбира се, че когато се налага едно семейство ще има повече от една кола, имат ги за да си вършат работа с тях. Колата не е лукс, а е необходимост, което за България важи от 70-те години на миналия век.
132
5
 
8
 
! Отговори
Истината преди 5 години
По света вместо да се паркира по градинки и тротоари, тези градинки и тротоари са направени на паркоместа и е съвсем естествено да глобяват за паркиране извън тях. Всеки може да се убеди в това, като се поразходи със стриит вю в някои градове в ЕС.
131
2
 
17
 
! Отговори
Истината преди 5 години
По света, вкл. и в големите градове, има безплатно паркиране, има и платено. В София няма паркоместа заради действията на кметове и общинари, а паркирането става платено навсякъде.
130
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питам живущите там- имаше ли обществени обсъждания по темата? Имаше. Съгласни ли бяха всички, които отидоха? Да. Бяхте ли НА МЯСТО, КОГАТО ТОВА СЕ КОМЕНТИРАШЕ И СЕ ВЗЕ РЕШЕНИЕ??? Не. Защото нищо не ви интересува. Всичко при вас е след дъжд- качулка. Да сте били, да сте взели отношение. Плюете на ляво на дясно държавата, а отношение никакво не взимате, когато имате шанс затова. Край, свърши се- съкварталците решиха- зона ще има. Трързо ЗА зелена зона в цяла София- както е по нормалните градове.
129
22
 
21
 
! Отговори
Край преди 5 години
Държавите които харесвате в големите градове НЯМА безплатно паркиране. Даже и в държавите дето си мислите че са по-назад от нас също няма.2/3 от Берлинчани нямат кола не щото им е скъпо да си купят, а щото им е скъпо да я имат.
128
11
 
16
 
! Отговори
Край преди 5 години
Не се заблуждавайте че в Истанбул някой допуска кола да се паркира на тротоар/градинка/площадка. Това нещо го има само в България и това е от див популизъм.
127
15
 
15
 
! Отговори
стлочанин преди 5 години
По 3-4 трошки държат с данък 15 лв, и мрънкат че няма места. Ами така ще е, колкото и паркинга да направят все ще има недоволни. Искаме като Европа, ама мислим като анадола, че и по-зле.
126
9
 
17
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ако за нещо трябва да протестират бедните това е че Фандъкова ги излъга че за колите им има място в София, като допусна да се катерят по тротоари и градинки. Бедните дадоха по 2-3 хил. лева за бракувани коли от Италия и сега реват че няма къде да ги дяват.Законните места за паркиране в София са 2пъти по-малко от колите в града.Местата повече няма да станат - колите трябва да намалея.
125
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво имаш нотариален акт? За улицата ли? За 100 лева на година да стои автомобила на 4х2 метра улична площ е доста евтино. Платените паркоместа и гаражи излизат доста по-скъпо.
124
6
 
14
 
! Отговори
Ха, ха... преди 5 години
Всяко ново паркомясто в "зелена зона" - нов пирон в ковчега на ОПГ"герб"...!!!Дааа...!!!
123
22
 
25
 
! Отговори
Софийска баница преди 5 години
До От Зона Б-18Ами като имате две коли ще плащате, бе. Даже 300 лв. е безумно малко, ама нали все се правите на бедни и гладни, та затова таксите са ниски. Ако не ви изнася да плащате, продайте си колите. Притежаването на автомобил не е задължително. А калта, в която паркирате, сте си я направили, тези които живеете в квартала. Не е дошла Фандъкова да ви разкалва.
122
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо на Козяк се забрани паркирането след като се въведе зелена зона?! Ами много ясно, идеята е да се събират пари, но да не се облекчава по никакъв начин паркирането в квартала!