Психотестът – лесен, проформа. Колко хора в столицата имат оръжие?

Всеки десети кандидат да вземе разрешително се оказва с отклонения
5 ное 2018 07:00,
50
Психотестът – лесен, проформа. Колко хора в столицата имат оръжие?
Снимка: pixabay.com

Всеки десети кандидат, който иска да вземе разрешително за оръжие, се оказва с някакво психическо отклонение. Това показва проверка на "Монитор" в редица здравни заведения, които са оторизирани да издават документ за психическа годност на кандидати за придобиване на пистолет или ловна пушка.

Още по темата

Според повечето лекари около 10% от кандидатите не са успели да преминат психотеста, който не е никак сложен. Това ще рече, че всеки десети, който иска да закачи пистолет на колана си, има някакви психически отклонения.

Заради леснотата за получаване на разрешително не е ясно колко хора с отклонения са успели да се сдобият със заветния документ. Въпросът беше повдигнат преди седмица, когато 26-годишният Викторио, за когото се твърди, че има отклонения, е успял да се сдобие освен със служебно оръжие и с лично такова.

Викторио уби с личното си оръжие приятелката си и едногодишното си дете, които в неделя бяха изпратени в последния им земен път, а след това опита да се самоубие. Въпреки това още през 2014 година е получил напълно легално свидетелство, че е психически годен да носи бойно оръжие.

"За съжаление тестът е почти проформа. Малко колеги обръщат внимание на кандидатите, а просто гледат да им издадат документа. За това свидетелства и сериозната бройка на въоръжени хора само в столицата. Според статистиката на служба „Контрол на общоопасните средства (КОС) те са над 75 хил. души. Това са служители на охранителни фирми, както и частни лица", обясниха служители от служба КОС към Министерството на вътрешните работи.

Те нямало как да проверяват дали документите са истински, задачата им била просто да ги окомплектоват и при пълното им наличие да издадат разрешително за закупуване и притежание на огнестрелно оръжие. Единствено можели да откажат, ако мотивите за закупуването му не са достатъчно надеждни. Мераклията за пищов трябва да докаже за какво му е оръжието. Ако не успее, дори и пълният набор от документи не му върши работа.

"Ние сме изключително стриктни относно издаването на разрешителни. Няма как обаче да проверяваме кандидатите дали са психически стабилни. Това е работа на здравните заведения, а регламентът е определен от Министерството на здравеопазването", обясниха от КОС.

От там дори поясниха, че тестовете се правели набързо. Нямало въпроси с грешни отговори и единствено видимо ненормалните хора били късани.

"Въпросите там са повтарящи се. Основно се касаят за пристрастеност към наркотици или алкохол, буен характер и проблеми в детството", обясниха от МВР.

От там настояват Институтът по психология към МВР да провежда интервютата, тъй като там били добрите специалисти, а не по болниците.

"Няма как цивилен гражданин да определи дали един човек ще бъде опасен с оръжие или не. Това може да го направи единствено подготвен служител, който освен отговорите от писмения тест ще анализира и поведението на кандидата по време на устно интервю", категорични са от вътрешното ведомство.

От там са анализирали направени интервюта с вече одобрени кандидати. Един от тях обяснявал, че има сексуални смущения, че има склонност към самоубийство, че мразел повечето си приятели, искал да убие роднините си и мечтаел да е супермен, но въпреки това получил документ за психическа годност. От вътрешното ведомство отказаха да кажат кое е болничното заведение, което му е издало сертификата, но са категорични, че вече гледат с особено око на всички свидетелства, подписани от този лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
да зададем въпроса по друг начин: "колко рецидивисти в столицата нямат оръжие?"
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не казва нищо по въпроса за изключително лесното придобиване на особен вид огнестрелно оръжие / колекционерски екземпляри с т.нар черен барут/ - голяма пробойна в режима за оръжието...Само някой да не реши да прави беля - начини явно има ...
44
0
 
6
 
! Отговори
Тежко преди 5 години
въоръжени са всички шофьори с мания на величие.
43
5
 
12
 
! Отговори
мреен преди 5 години
Там където е разрешено ппритежаването на оръжие престъпноста е по-малка.Малко цинично,но човек реши ли да убива ,то той ще убие и без оръжие огнестрелно. Убиеца в този случай убива не някой на улицата или в заведение ,а на ревностна подбуда.Оръжието е не само за нападение ,но и за отбрана и защита на семейството си от всякакви ***.
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А психотест за депутатите?
41
1
 
11
 
! Отговори
Емо преди 5 години
продължение - не съм съгласен, че като живееш в голям град, нямаш нужда от оръжие. най-простия аргумент за това е, че всъщност полицията няма задача, ресурс и възможности да осигурява защита на отделната личност във всеки един момент. Оръжието е необходимо, не за да се водят престелки всеки ден, а като превантивна мярка, понякога крайна за опазването на живота на личността. В момент и на място, когато и където никой и нищо друго не може да помогне.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гражданин трябва да се молиш за оръжие, но дойде ли война, веднага ще те привикат и бутнат един калашник в ръчичките да ходиш да мреш, ционизъм огромен!!
39
2
 
5
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Така е некоректно да се поставя въпросът и да се обвиняват хората, които имат оръжие. И лекарите, които им дават бележка че нямат психически отклонения, и службите КОС, които дават разрешителните. Вяно е, че психо-прегледът може да да е по-обстоен, но за това е необходим ресурс. Хората със законно оръжие са различни, някои са такива *** като МВиктория наистина, има и мутрафони, но има и нормални, отговорни и уравновесени хора. Не съм съгласен, че като живееш в град нямаш нужда от оръжие - ...
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ви чета коментарите, много се радвам, че нямате огнестрелно оръжие, а автомобили, ножове, вилици, найлонови торбички и други такива опасни работи.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема с оръжието е, че хората които трябва да имат нямат и им се пречи да имат.От друга страна *** не е дорасъл за оръжие.Всеки втори *** ще забърка такива пиянски изцепки с трагичен край, че ви е бедна фантазията.
36
4
 
8
 
! Отговори
някой преди 5 години
До АнонименДа се минава психотест и вади разрешително и за ползуване на найлонови торбички!И с такава може да се убие човек.
35
1
 
5
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
Тестът, който са го змислили е като тестис...
34
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mен ако питате, повечето които познавам и знам, че имат оръжие, са с психични отклонения. Казвам го, защото много от тях съм ги виждал, че имат неадекватни постъпки дори преди да знам, че имат оръжие или разрешително за оръжие.То даже, ако не ти трябва заради упражнявана професия (полицай, военен, охранител, биатлонист/спортист) и ако имаш въпреки това някакви желания да имаш оръжие, значи вече има признак, за нещо тревожно което се случва. Или някой те тормози психически или си лyд комплексap.
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Ако ги беше убил с нож, щеше да е по-различно ли? Психо тест за притежателите на ножове!-Да ве, прав си. Ако не беше с патлак а с най-обикновен нухненски нож от 5 лв ?? Айде сега да спре свободната продажба на ножове и да се продават след психотест, а пък кухненските от Кауфланд, отпред да са задължително с ***, заоблени върхове.Ей, подлудихте хората с тоя капитализъм, с тия лихви, с постоянна надпревара с другия, с постоянна гонка за "печалба",после се чудите защо хората изтрещяват
32
3
 
10
 
! Отговори
то преди 5 години
Ако ги беше убил с нож, щеше да е по-различно ли? Психо тест за притежателите на ножове! В Бг семейството има някакъв голям проблем- марихуаната
31
1
 
17
 
! Отговори
Сайга преди 5 години
Никак не е лесно придобиването на оръжие за самоохрана!Говорим за КНО.Който не вярва да пробва.Най-лесният вариант за ОО е за лов и за спортни цели.Такова обаче няма как да бъде носено в сглобен вид и с патрони в пълнител, барабан или цеви! Охранителите към звена за въоръжена охрана отдавна нямат право да работят с лично оръжие. Дейността се извършва със служебно такова. Получаване и сдаване се отразяват в началото и края на смяната в дневник.А психотестът е елементарен за почти всеки!
30
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В случая с Викторио оръжието няма никакво значение. Ако нямаше пистолет щеше да ги удуши или заколи. Има значение това, че луд човек се разхожда на свобода. Той като е ненормалник може да убива и с нелегално оръжие, ножове, чукове, триони, брадви, възглавници, тоалетна хартия, желирани мечета. Особено в България, където има контрол над притежаването на оръжие, не знам за какво ревете.
29
2
 
5
 
! Отговори
До Сократис преди 5 години
На неуравновесените - да!Направи ли с 2 нарушения или ПТП-та в рамките на 6 месеца, по негова вина, му се взима за една година книжката, и колата извън движение, а застрахователите отказват да застраховат.Защото на третият път ще убие човек.Много по-строги закони и контрол трябва да има в БГ.Масово хората са изтрещели, масово - от хубав живот, разбира се.(от няколко години арбалетите също подлежат на контрол, как в Лондон полицаите са без оръжие, как? поне преди години беше така)
28
3
 
25
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
За да притежаваш лично бойно оръжие, трябва преди всичко, да си интелигентен, отговорен, уравновесен и организиран.Психотестовете ги оставете на специалистите! За един психиатър е достатъчно да поговори с теб две минути и да прецени, дали имаш психични отклонения.Дали ще си разказвате вицове или ще говорите за времето е без значение за лекаря.А за противниците на личните оръжия ще попитам: Колко убийства стават с лично оръжие и колко от убийци с коли? Да забраним колите ли?
27
11
 
3
 
! Отговори
До Благодарност преди 5 години
Фактът че повечето хора, особено по селата нямат сейфове е истина, че си държат заредени пищофите е истина, че като си платиш докторът ти издава тескерето е истина, някой от това забогатяха, и фалшивите ТЕЛКове.Факт, че мутретата имат оръжия е истина. Че охранители частни фирми не трябва да имат оръжия е истина. Че сума ти алкохолици и мутри пукат у тавана в кръчмите, също е факт.Всеки нарушил Правилнак за Движение, има в жабката пищоф.Въпрос на време е, да се изпотреваме масово като в САЩ