Зали за събития, а не СПА в банята – театър на абсурда!

Социалистите в СОС искат референдум за съдбата на сградата
16
Зали за събития, а не СПА в банята – театър на абсурда!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социалистите в местния парламент в София скочиха срещу проекта за разширяването на Регионалния музей на София, който е в сградата на Централната баня, със зали за събития.

Още по темата
8 юни 2010 16:51
7

"Да имаш създадена инфраструктура за минерална баня и да направиш в басейните й "зали за събития" е театър на абсурда!", скочиха те в позиция до медиите.

Предложението на Столичната община да кандидатства с проект за адаптация на останалата част от Централната минерална баня за Музей "Българският ХХ век" идва от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов.

Преустройството ще ангажира около 7000 кв. м. от северната част на банята.

Само преди година обаче СОС гласува Програма за развитие на минералните извори, внесена от главния архитект Здравко Здравков, според която в северното крило на Централната минерална баня ще бъде изграден модерен СПА център, припомнят от левицата. 

Сега се оказва, че емблематичната за столицата Централна минерална баня ще бъде превърната изцяло в музей.

Мъжкият и женският басейн ще станат "зали за обществени мероприятия" като цената на преустройствата е около 9 млн. лв. и около 50% от тях трябва да бъдат осигурени от общинския бюджет.

От БСП обаче са категорично против предложението на управляващите: "Подобна идея, като тази да бъде преобразувана Централната минерална баня в музей, не трябва да бъде реализирана, без съгласието на столичани".

Заради това те настояват да бъде проведено обществено допитване, за да  се чуе мнението на софиянци за тази идея на управляващите.

"Преди повече от 100 г. Столичната община, с помощта на талантливи архитекти и художници, е изградила Централната минерална баня като архитектурен шедьовър, дворец, достоен за животворната минерална вода. Като такъв той работи до 1986 г., след което започва разрухата... За да настъпи днешното време, в което ръководената от ГЕРБ Столична община да си присвои правото да отнеме завинаги на гражданите на София възможността да ползват по предназначение този "Храм на здравето", пише още в позицията на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Дебитът на минералния извор е крайно недостатъчен за баня. Като минимум ще се наложи изграждане на помпена инсталация със сериозна първоначална инвестиция и още по-високи експлоатационни разходи.
16
0
 
3
 
! Отговори
gost преди 5 години
Ако направят спа доста туристи ще ги посещават и разходите ще са оправдани. Тези зали за събития и музея колко пари ще донесат на столична община? Минералната вода е богатство и при изградена сграда е кощунство да и се сменя сега предназначението, за да могат след 5 години пак да хвърлят пари и да правят басейни. Министъра на туризма къде спи?
15
2
 
1
 
! Отговори
! преди 5 години
Предложението на БСП е стратегическо.Банята е близко до Позитано и ще даде възможност на елита им да посещават често преустроеното като СПА архитектурно бижу.Предполагам г-жа Нинова ще се отдаде на любимите си "бомбички" в центъра на басейна вместо да го прави ежедневно в медиите.
14
1
 
19
 
! Отговори
Васил преди 5 години
Сградата е построена за баня. Исторически е действала като баня. Трябва да се въстанови като баня. Тези зали с нищо няма да допринесат. Но едно добре устроена баня с процедури и най-много кафене, ще е магнит както за жителите на града, така и за туристи. Още повече, че от античността минералната вода е била богатство. Ако влагата пречи на музея - да се махне музея някъде другъде. Но банята трябва да се въстанови в пълният си блясък!
13
0
 
13
 
! Отговори
Зали за събития? преди 5 години
Хайде първо избройте колко зали за събития има в София и колко минерални бани.
12
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като софиянец предпочитам банята да е музей, отколкото да се ползва за "Спа и ***" !
11
4
 
8
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Направо да се направи централа на ГЕРБ! Нещо като Пиртиен дом. Ако не, да се срине, какви са тия комунистически бани. Да викат оня къде събори мавзолея, той знае как.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А,Не - никакво Спа ! - ще се натъпкат *** , с кичозния си маниер ,разни селски "випаджии", силиконовите им плейки/к...ви., чалга "звезди"- Опропастихте София !Какво се тъпчете тук ? отивайте си в провинцията
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом БСПето иска да си остане баня ,може да се играят голи представления специално за Политбюро .Може да се запазят и басейна
8
7
 
8
 
! Отговори
Месара, преди 5 години
кога това бре? Че от десет години пошлата герберастия язди държавата и София, а лидерът и беше и кмет преди това? 15 години крадене!
7
13
 
10
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
До HctcycuunuvКогато нямат аргументи, червените *** започват с обиди. Но какво да се прави, членската маса на БСП е 95 % неграмотна. Мъка, мъкааа
6
3
 
6
 
! Отговори
Hctcycuunuv преди 5 години
До месараАми, амииии..... ами защото си неграмотен!
5
0
 
16
 
! Отговори
аз преди 5 години
До азНо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да остане и възможността за свободно наливане на минерална вода! Там има постоянен поток от хора, които си наливат! Вероятно всеки жител на града го е правил поне веднъж. А и много гости! Мястото е туристическа атракция за всяка организирана туристическа група.
4
18
 
9
 
! Отговори
аз преди 5 години
До ПолиАбсурдно е да се направи баня в същата сграда, в която има музей! Нали влагата ще съсипе експонатите! Колкото и добре да се изолират двете части - не може да се избегне проникването на влага от басейните към музея! А и не мисля, че наистина има нужда от СПА център там - не вярвам да има много желаещи да го ползват! Ако толкова държат да се използва минералната вода - може да се използва за отопление на музея, например! И на други общински или държавни сгради в района.
3
13
 
7
 
! Отговори
месара преди 5 години
другарката провокаторка "спасителката" нинова, не се спира да взима отношение за всичко! на неината "загриженост " и активност може да се каже театър на абсурда! ами защо до като бяха на власт, не възобновиха дейността на банята, и народа да я ползва по предназначение?
2
7
 
32
 
! Отговори
Поли преди 5 години
И аз мисля, че е грехота в центъра на София да има такова богатство от минерална вода и да не се използва по предназначение.Хората в чужбина се чудят как от най-малкия гьол да направят спа центрове и въобще да използват природните богатства, тук все *** идеи
1
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има минерални басейни там! Непременно!