Мръсният въздух ни взима над 2 години... здраве

Замърсяването е най-сериозно през декември и януари
7 ное 2018 10:00,
28

Статистиката показва, че в България дишаме най-мръсния въздух в Европа, което ни коства 2 години и половина здраве.

"В момента в София фините прахови частици са 28-29 микрорама на кубичен метър. Допустимият формат за 24 часа е 50 грама, така че не се очаква да се превиши. През последните няколко дни условията са благоприятни, единствено в кв. "Надежда" е имало превишаване - около 1,1 над 50 микрограма", обясни пред Bulgaria ON AIR инж. Валери Серафимов.

Най-високо замърсяване има през месеците декември и януари, тъй като тогава са най-неблагоприятни метеорологичните условия. Тогава масово се изгарят твърди горива, транспортът също помага за повишаване на мръсния въздух.

Още по темата

"Замърсяването е точково явление, тоест ние можем да говорим за замърсяване, но трябва да знаем и какво е средното ниво на един индивид. Трябва да помислим и за индивидуалните мерки на хората, които горят твърди горива вкъщи", обясни пулмологът Александър Симидчиев в "България сутрин".

Директорът на дирекция "Климат, енергия и въздух" към СО Теодора Полимерова обясни, че проблемът с качеството на атмосферния въздух занимава обществеността на глобално ниво и с него се борят както властите в Париж, Лондон, така и ние в София.

"В случай на прогнозно превишаване, което нямаме днес и утре, се предприемат конкретни мерки. Една част са насочени предимно към гражданите - към промяна на манталитета и на собственото поведение, а именно екологосъобразен транспорт и отпление. Също засилени проверки с КАТ и РИОСВ по пунктовете за вторични суровини", обясни Полимерова.

Ивайло Хлебаров от сдружение "За земята" коментира, че от влизането ни в ЕС България не покрива нормите за фините прахови частици и сме в нарушение от 2007 г., за което вече сме и осъдени.

По неговите думи мерките, които предприема всяка следващата програма, трябва да доведат в най-кратък срок до премахване на това нарушение, но това не се случва. Той обясни, че България за разлика от другите държави е подложена на много по-високи концентрации на замърсяване, така че трябва да полага по-големи усилия, за да се справи с проблема.

"Направихме национално проучване. 55% от интервюираните хора смятат, че замърсеният въздух носи сериозни здравни последици. 22% от тях нямат мнение, тоест не знаят. Ако искаме те ясно да се ангажират с подмяната на собствения начин на отопление и с мерки, които зависят и от тях, защото не са само административни, хората трябва да имат много повече информация относно здравния ефект на замърсения въздух", категоричен беше Хлебаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че ни манипулират и успешно ни настройват едни срещу други за да си прикрият грабежите докато ние се делим на каращи и некаращи, на нови и стари коли, на столица и провинция, на ядящи кисело зеле и неядящи последното. През това време в махалите се гори всичко що гори и зимата като падне мъглата дишаме цялата тази гадост. Преди време обещаха, че ще мият улиците 5 пъти по-често хаха 5X0=0. А неподдържаните зелени площи и пътеки и тротоари навсякъде прахоляк или кал като вали.
26
3
 
1
 
! Отговори
БОКО преди 5 години
ВСИЧКИ СЕЛЯН-ДУР-И ДОЙДОХА В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ДА ИМ ДИШАМЕ МИРИЗМИТЕ, ЗАТОВА Е ТАКА.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фандъкова често лъже и манипулира хората кой колко замърсявал. Последната лъжа е,ч е 54% от замърсяването било заради колите и 46% заради отоплението. Истината обаче е друга. Как става манипулацията? Замърсяването заради отоплението е концентрирано в най-студените дни през зимата, когато е в пъти по-голямо от всичко останало взето заедно и само тогава има наднормено замърсяване. През лятото замърсяването рядко достига до 60-70% от допустимите норми. Неизмитите улици ги няма в тази статистика, а
24
0
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Глупости пишеш. 160% от замърсяването е от колите. Примерно, ако в София се движат 5 милиона автомобили дневно и всеки изхарчи 20 литра гориво, това 40 хиляди тона гориво ли е във въздуха. Представяш ли си какво количество пара е това.-фактите за колите в София - общ броя на личните коли според преброяването от 2011 година - 262000. От тях редовно се движат 10-20%. Останалите главно в събота и неделя, когато движението е значително по-малко. Средна възраст на колите в София - 11 години.
23
0
 
3
 
! Отговори
До невярващият преди 5 години
Има публично достъпни изследвания по поръчка на Столична община за това кой колко замърсява в София. Тъй като целта им е да "докажат", че колите замърсяват най-много, трябва човек да чете внимателно кое какво е и може и сам да си направи някои изчисления на базата на публикуваните данни. Така някои с изненада ще установят, че колите замърсяват много малко, много по-малко, отколкото се твърди.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости! Поне 50 % от замърсяването на въздуха в големите градове се дължи на автомобилите! Примерно, ако в София се движат 500 000 автомобила дневно и всеки изхарчи 2 литра гориво, това са 1000 тона гориво във въздуха. Не знам дали си представяте какво огромно количество под формата на пари са 1000 тона гориво.
21
4
 
1
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Старите коли замърсяват въздуха, стига сте го крили! Колко програми изпълнихте, и колко пари похарчихте в общините, уж за подобряване качеството на въздуха? Жив плет и рози, засаждане на дръвчета, създават красота, но не могат да глътнат вредите прахови частици. Кой печели от вноса на стари автомобили? На него изпращайте сметките си за лекарства и лечение или на този, който си затваря очите за узаконяване на замърсяването. Знаем че трябва да се живее, но не за сметка на другите, не сме животни.
20
3
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Ти как го изчисли това??? *** твърдят, че и печките им замърсявали 0.5 % .........и сега къде да търсим другите 99 %? Хипотетично, в Центъра на София няма *** и няма ТЕЦ-ове, та по твоите измислици въздуха е перфектно чист!
19
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Две са основните неща, които трябва да се направят за по-чист въздух. Първото е, София да се мие, както се миеше преди години и трябва да се създадат условия, София да се замърсява много по-малко.През лятото почти цялото замърсяване с фини прахови частици е заради неизмитите улици. Второто е да се спре горенето на гуми,, а през зимата и на твърдо гориво. През зимата замърсяването от горенето на какво ли не е в пъти повече от всичкото останало замърсяване.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да ни коства 2 години живот, ама здраве?
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При замърсяване над нормите, под половин процент от замърсяването е заради ДВГ на колите, но на такива като Едо, колите са виновни. Затова имаме мръсен въздух, заради такива като Едо, които отклоняват вниманието от истинските виновници.
16
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 5 години
На разни побъркани, колите им били виновни. Под половината домакинства в София имат коли. От тях, много малка част ходят на работа с кола. Това, че на пръв поглед, ако не се замисли човек, вижда много коли на улиците, изобщо не означава, че колите наистина са много. Колите висят в задръствания и изглеждат много, а реално са доста малко. Задръстванията са от лоша организация на движението и паркирането. Ако в София имаше организацията на Виена, по улиците почти нямаше да има коли.
15
0
 
3
 
! Отговори
До Едо преди 5 години
Едо, защо викаш?! Не чета писанията на викащи хора. Научи се да уважаваш останалите. Ти си имаш свое мнение и като викаш, няма да го наложиш на останалите, а и най-вероятно мнението ти е почти изцяло погрешно, като на всички викащи.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щумерите палят гуми и отпадъци.
13
2
 
4
 
! Отговори
шопендар преди 5 години
,някой тенденциозно изкарва все народа беден виновен за всичко.в европа се използва газ от 200 години,а тук мафията червена и това не можа да направи,тока ни е прескъп..а някой да е виждал скоро някой да мие улиците,няма ги *** с големите маркучи рано сутрин.кмете ,София е 2-3 милиона и все повече хора мърсят.
12
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 години
До ЕдоВсеки гледа от своята камбанария.Имам 2 деца, които трябва да се закарат на градина, трябва да се пазарува и какво ли още не. Случва се да ми се налага да спра 3 пъти на път за работа и още толкова в обратна посока. Можеш ли да ми сметнеш това във време, ако се движа с градския транспорт? Да не мислиш, че ми се виси всеки ден в задръствания.
11
4
 
2
 
! Отговори
Едо преди 5 години
ИМА ЛИ ИЗХОД ОТ АВТОКАМАРИТЕ? ДА, ИМА! ПЪТЯТ КЪМ ЕКОЛОГОСЪОБРАЗНИЯ ЖИВОТ ЗА ОТГОВОРНИЯ ЧОВЕК МОЖЕ И ДА НЕ Е ЛЕСЕН, НО ТОЙ И СЕМЕЙСТВОТО МУ ВЗЕМАТ ТРУДНОТО РЕШЕНИЕ И ЯХВАТ ВЕЛОСИПЕДИТЕ! ИДЕТЕ В ДАНИЯ, В НОРВЕГИЯ, В ШВЕЦИЯ, ВЪВ ФИНЛАНДИЯ -СЕВЕРНИ СТРАНИ, А БЕЗБРОЙ ВЕЛОСИПЕДИ И МАЛКО КОЛИ! ВЪЗХИТИТЕЛНО! А БЕДНИЯ БЪЛГАРИН И ***- НА КОЛА!!! ВСЕКИ МЕСЕЦ ЗА ГОРИВА И ОБСЛУЖВАНЕ-НАД 2 МИЛИАРДА ЛЕВА! ГОДИШНО 25 МЛРДА ЛЕВА! 35 0/0 ОТ БРУТНИЯ ОБЩ. ПРОДУКТ НА БЪЛГАРИЯ! Е, КАК ЩЕ ЗАБОГАТЕЕМ? НЯМА КАК!!!
10
3
 
0
 
! Отговори
бг преди 5 години
хората са виновни за тва което става в БГ и В София ! направиха си държавата на свинкс само за няколко години !
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм виждал притежатели на две, че и три коли да ги карат едновременно! Те са виновни! Хайде мислете малко, моля!
8
7
 
4
 
! Отговори
Едо преди 5 години
ВИЖТЕ ЕКОЛОГИЧЕСКАТА КАРТА НА ЕВРОПА! БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДОВЕ СА НАЙ-МРЪСНИ УСТОЙЧИВО ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА! НЕ ЗАВИСИ САМО ОТ ОТОПЛЕНИЕТО! НО, НАЙ-ЗАПАЛЕНИТЕ ШОФЬОРИ И ОТЯВЛЕНИ ПРИТЕЖАТЕЛИ НА ЛИЧНИ МПС, НЯКОИ КРАЙНИ ФЕНОВЕ НА ДВГ И ПО НЯКОЛКО КОЛИ, ПРАВЯТ НЕ САМО СВОЯ ЖИВОТ ТРУДЕН, НО ОПРОПАСТЯВАТ ЖИВОТА НА ЕКОЛОГИЧНО ЗРЕЛИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО СЪЗНАТЕЛНО СА СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ ОПАСНИТЕ УБИЙЦИ И КРУПНИ ЗАМЪРСИТЕЛИ, НЕВЪЗМОЖНО ЗАЕЛИ ВСЯКАКВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОСТРАНСТВА! КАМАРИ, КАМАРИ И КАМАРИ КАТАФАЛКИ!