Мръсният въздух ни взима над 2 години... здраве

Замърсяването е най-сериозно през декември и януари
7 ное 2018 10:00, Боряна Павлова
28

1498 гледания   |  Още видео

Статистиката показва, че в България дишаме най-мръсния въздух в Европа, което ни коства 2 години и половина здраве.

"В момента в София фините прахови частици са 28-29 микрорама на кубичен метър. Допустимият формат за 24 часа е 50 грама, така че не се очаква да се превиши. През последните няколко дни условията са благоприятни, единствено в кв. "Надежда" е имало превишаване - около 1,1 над 50 микрограма", обясни пред Bulgaria ON AIR инж. Валери Серафимов.

Най-високо замърсяване има през месеците декември и януари, тъй като тогава са най-неблагоприятни метеорологичните условия. Тогава масово се изгарят твърди горива, транспортът също помага за повишаване на мръсния въздух.

Още по темата

"Замърсяването е точково явление, тоест ние можем да говорим за замърсяване, но трябва да знаем и какво е средното ниво на един индивид. Трябва да помислим и за индивидуалните мерки на хората, които горят твърди горива вкъщи", обясни пулмологът Александър Симидчиев в "България сутрин".

Директорът на дирекция "Климат, енергия и въздух" към СО Теодора Полимерова обясни, че проблемът с качеството на атмосферния въздух занимава обществеността на глобално ниво и с него се борят както властите в Париж, Лондон, така и ние в София.

"В случай на прогнозно превишаване, което нямаме днес и утре, се предприемат конкретни мерки. Една част са насочени предимно към гражданите - към промяна на манталитета и на собственото поведение, а именно екологосъобразен транспорт и отпление. Също засилени проверки с КАТ и РИОСВ по пунктовете за вторични суровини", обясни Полимерова.

Ивайло Хлебаров от сдружение "За земята" коментира, че от влизането ни в ЕС България не покрива нормите за фините прахови частици и сме в нарушение от 2007 г., за което вече сме и осъдени.

По неговите думи мерките, които предприема всяка следващата програма, трябва да доведат в най-кратък срок до премахване на това нарушение, но това не се случва. Той обясни, че България за разлика от другите държави е подложена на много по-високи концентрации на замърсяване, така че трябва да полага по-големи усилия, за да се справи с проблема.

"Направихме национално проучване. 55% от интервюираните хора смятат, че замърсеният въздух носи сериозни здравни последици. 22% от тях нямат мнение, тоест не знаят. Ако искаме те ясно да се ангажират с подмяната на собствения начин на отопление и с мерки, които зависят и от тях, защото не са само административни, хората трябва да имат много повече информация относно здравния ефект на замърсения въздух", категоричен беше Хлебаров.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Разбира се, че ни манипулират и успешно ни настройват едни срещу други за да си прикрият грабежите докато ние се делим на каращи и некаращи, на нови и стари коли, на столица и провинция, на ядящи кисело зеле и неядящи последното. През това време в махалите се гори всичко що гори и зимата като падне мъглата дишаме цялата тази гадост. Преди време обещаха, че ще мият улиците 5 пъти по-често хаха 5X0=0. А неподдържаните зелени площи и пътеки и тротоари навсякъде прахоляк или кал като вали.
26
3
 
1
 
! Отговори
БОКО преди 4 месеца
ВСИЧКИ СЕЛЯН-ДУР-И ДОЙДОХА В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ДА ИМ ДИШАМЕ МИРИЗМИТЕ, ЗАТОВА Е ТАКА.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
фандъкова често лъже и манипулира хората кой колко замърсявал. Последната лъжа е,ч е 54% от замърсяването било заради колите и 46% заради отоплението. Истината обаче е друга. Как става манипулацията? Замърсяването заради отоплението е концентрирано в най-студените дни през зимата, когато е в пъти по-голямо от всичко останало взето заедно и само тогава има наднормено замърсяване. През лятото замърсяването рядко достига до 60-70% от допустимите норми. Неизмитите улици ги няма в тази статистика, а
24
0
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 4 месеца
Глупости пишеш. 160% от замърсяването е от колите. Примерно, ако в София се движат 5 милиона автомобили дневно и всеки изхарчи 20 литра гориво, това 40 хиляди тона гориво ли е във въздуха. Представяш ли си какво количество пара е това.
-
фактите за колите в София - общ броя на личните коли според преброяването от 2011 година - 262000. От тях редовно се движат 10-20%. Останалите главно в събота и неделя, когато движението е значително по-малко. Средна възраст на колите в София - 11 години.
23
0
 
3
 
! Отговори
До невярващият преди 4 месеца
Има публично достъпни изследвания по поръчка на Столична община за това кой колко замърсява в София. Тъй като целта им е да "докажат", че колите замърсяват най-много, трябва човек да чете внимателно кое какво е и може и сам да си направи някои изчисления на базата на публикуваните данни. Така някои с изненада ще установят, че колите замърсяват много малко, много по-малко, отколкото се твърди.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Глупости! Поне 50 % от замърсяването на въздуха в големите градове се дължи на автомобилите! Примерно, ако в София се движат 500 000 автомобила дневно и всеки изхарчи 2 литра гориво, това са 1000 тона гориво във въздуха. Не знам дали си представяте какво огромно количество под формата на пари са 1000 тона гориво.
21
4
 
1
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Старите коли замърсяват въздуха, стига сте го крили! Колко програми изпълнихте, и колко пари похарчихте в общините, уж за подобряване качеството на въздуха? Жив плет и рози, засаждане на дръвчета, създават красота, но не могат да глътнат вредите прахови частици. Кой печели от вноса на стари автомобили? На него изпращайте сметките си за лекарства и лечение или на този, който си затваря очите за узаконяване на замърсяването. Знаем че трябва да се живее, но не за сметка на другите, не сме животни.
20
3
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 4 месеца
Ти как го изчисли това??? *** твърдят, че и печките им замърсявали 0.5 % .........и сега къде да търсим другите 99 %? Хипотетично, в Центъра на София няма *** и няма ТЕЦ-ове, та по твоите измислици въздуха е перфектно чист!
19
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Две са основните неща, които трябва да се направят за по-чист въздух. Първото е, София да се мие, както се миеше преди години и трябва да се създадат условия, София да се замърсява много по-малко.През лятото почти цялото замърсяване с фини прахови частици е заради неизмитите улици. Второто е да се спре горенето на гуми,, а през зимата и на твърдо гориво. През зимата замърсяването от горенето на какво ли не е в пъти повече от всичкото останало замърсяване.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може да ни коства 2 години живот, ама здраве?
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При замърсяване над нормите, под половин процент от замърсяването е заради ДВГ на колите, но на такива като Едо, колите са виновни. Затова имаме мръсен въздух, заради такива като Едо, които отклоняват вниманието от истинските виновници.
16
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 4 месеца
На разни побъркани, колите им били виновни. Под половината домакинства в София имат коли. От тях, много малка част ходят на работа с кола. Това, че на пръв поглед, ако не се замисли човек, вижда много коли на улиците, изобщо не означава, че колите наистина са много. Колите висят в задръствания и изглеждат много, а реално са доста малко. Задръстванията са от лоша организация на движението и паркирането. Ако в София имаше организацията на Виена, по улиците почти нямаше да има коли.
15
0
 
3
 
! Отговори
До Едо преди 4 месеца
Едо, защо викаш?! Не чета писанията на викащи хора. Научи се да уважаваш останалите. Ти си имаш свое мнение и като викаш, няма да го наложиш на останалите, а и най-вероятно мнението ти е почти изцяло погрешно, като на всички викащи.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щумерите палят гуми и отпадъци.
13
2
 
4
 
! Отговори
шопендар преди 4 месеца
,някой тенденциозно изкарва все народа беден виновен за всичко.в европа се използва газ от 200 години,а тук мафията червена и това не можа да направи,тока ни е прескъп..а някой да е виждал скоро някой да мие улиците,няма ги *** с големите маркучи рано сутрин.кмете ,София е 2-3 милиона и все повече хора мърсят.
12
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
До Едо

Всеки гледа от своята камбанария.
Имам 2 деца, които трябва да се закарат на градина, трябва да се пазарува и какво ли още не. Случва се да ми се налага да спра 3 пъти на път за работа и още толкова в обратна посока. Можеш ли да ми сметнеш това във време, ако се движа с градския транспорт? Да не мислиш, че ми се виси всеки ден в задръствания.
11
4
 
2
 
! Отговори
Едо преди 4 месеца
ИМА ЛИ ИЗХОД ОТ АВТОКАМАРИТЕ? ДА, ИМА! ПЪТЯТ КЪМ ЕКОЛОГОСЪОБРАЗНИЯ ЖИВОТ ЗА ОТГОВОРНИЯ ЧОВЕК МОЖЕ И ДА НЕ Е ЛЕСЕН, НО ТОЙ И СЕМЕЙСТВОТО МУ ВЗЕМАТ ТРУДНОТО РЕШЕНИЕ И ЯХВАТ ВЕЛОСИПЕДИТЕ! ИДЕТЕ В ДАНИЯ, В НОРВЕГИЯ, В ШВЕЦИЯ, ВЪВ ФИНЛАНДИЯ -СЕВЕРНИ СТРАНИ, А БЕЗБРОЙ ВЕЛОСИПЕДИ И МАЛКО КОЛИ! ВЪЗХИТИТЕЛНО! А БЕДНИЯ БЪЛГАРИН И ***- НА КОЛА!!! ВСЕКИ МЕСЕЦ ЗА ГОРИВА И ОБСЛУЖВАНЕ-НАД 2 МИЛИАРДА ЛЕВА! ГОДИШНО 25 МЛРДА ЛЕВА! 35 0/0 ОТ БРУТНИЯ ОБЩ. ПРОДУКТ НА БЪЛГАРИЯ! Е, КАК ЩЕ ЗАБОГАТЕЕМ? НЯМА КАК!!!
10
3
 
0
 
! Отговори
бг преди 4 месеца
хората са виновни за тва което става в БГ и В София ! направиха си държавата на свинкс само за няколко години !
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И аз съм виждал притежатели на две, че и три коли да ги карат едновременно! Те са виновни! Хайде мислете малко, моля!
8
7
 
4
 
! Отговори
Едо преди 4 месеца
ВИЖТЕ ЕКОЛОГИЧЕСКАТА КАРТА НА ЕВРОПА! БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДОВЕ СА НАЙ-МРЪСНИ УСТОЙЧИВО ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА! НЕ ЗАВИСИ САМО ОТ ОТОПЛЕНИЕТО! НО, НАЙ-ЗАПАЛЕНИТЕ ШОФЬОРИ И ОТЯВЛЕНИ ПРИТЕЖАТЕЛИ НА ЛИЧНИ МПС, НЯКОИ КРАЙНИ ФЕНОВЕ НА ДВГ И ПО НЯКОЛКО КОЛИ, ПРАВЯТ НЕ САМО СВОЯ ЖИВОТ ТРУДЕН, НО ОПРОПАСТЯВАТ ЖИВОТА НА ЕКОЛОГИЧНО ЗРЕЛИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО СЪЗНАТЕЛНО СА СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ ОПАСНИТЕ УБИЙЦИ И КРУПНИ ЗАМЪРСИТЕЛИ, НЕВЪЗМОЖНО ЗАЕЛИ ВСЯКАКВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОСТРАНСТВА! КАМАРИ, КАМАРИ И КАМАРИ КАТАФАЛКИ!