Договорено: Лекари и медсестри с 200 лева отгоре!

Остава дисбалансът между градовете и малките селища
8 ное 2018 14:00,
18
Договорено: Лекари и медсестри с 200 лева отгоре!
Снимка: архив "Булфото"

С 200 лева ще се вдигне минималната работна заплата на медицинските сестри и лекарите през 2019 г.

За сестрите тя скача от 750 на 950 лв., а на лекарите от 950 на 1150 лева.

За това се договориха представителите на най-големите работодатели в сферата на здравеопазването, които подписаха новия колективен трудов договор за следващата година, съобщи "24 часа".

Още по темата

Въпреки договарянето дисбалансите в заплащането и качеството на медицинската помощ между малките населени места и големите градове остава, не отрекоха работодателите.

Диспропорциите на места достигали между 3 и 5 цифрени заплати, обясни Мими Виткова, представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България и бивш здравен министър.

Това трябва да се промени и да се сложи ред, настоя тя.

"Няма как качеството на медицинската помощ да е добро, ако една сестра получава с 5 или 10 лв. повече от минималната за страната заплата", каза и д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯЩ МЕДИЦИТЕ преди 5 години
Какво е е било мизерно в Държавните Болници и какво е било държанието на персонала там чета коментарите на някой граждани на Р.Б-еми със такова заплащане какво отношение очаквате а за мизерията не са виновни служителите а Държавата нали са Държавни Болници тогава да ги ремонтират или чакат да ги праватизират в частни .В частните е чисто защото си плащат всички и има приходи както за заплати така и за подръшка на болниците.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До +Ти не правиш разлика между Специализант и специалист дори...какво да ти обяснявам.Дъщеря ми е специализант.Само нощем време в цялата болница,спасява животи,бори се с бюрокрацията,огромен хорариум,минимална заплата.Чак продавачката й се смее,ама я моли за помощ,когато е зле.Дъщеря ми-Републикански отличник по медицина,настоява да лекува в България.Аз обаче ти гарантирам,че ако така разсъждавате,ще я откажа.Твърде много сме инвестирали в нея и сме се лишавали.***,ако щете.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно защото сестрите не получават необходимото заплащане и респект както от пациентите така и от докторите, затова и бягат навън да работят. България с всички българи да му мислят после. Говоря от личен опит.
17
0
 
9
 
! Отговори
потърпевша преди 5 години
Докога ще се подигравате на хората с бели престилки,кой нормален ще храни семейство с заплата от 560 лв.Този въпрос трябва да се прехвърли за разглеждане на по-високо ниво.Тези хора имат деца има стандарти за отглеждането им.Заплати на хартия .
16
0
 
18
 
! Отговори
Мед сестра преди 5 години
Защо заблуждавате населението...КТД не задължава директорите на болнижите да вдигат заплатите, при условие , че кл.пътеки не са остойностени и при наличието на лимити. Заплатите в повечето провинциални болници са 540-570лв. Е, какви здравни грижи искате от нас като ни плащате за метачи и коя ще е тази млада сестра дето ще започне трудовия си стаж с тази заплата-на 540 лв данъците са над 100 лв, нето...около 400лв,.. и в повечето случаи работиш вечер без лекар и без санитар, ...каторга
15
5
 
9
 
! Отговори
+ преди 5 години
До СпециализантаАлоооо, специализантче - кого наричаш злобар и комунист бе. Като видиш усмихната медицинска сестра ., дори 1000 лева да взема ми се обади. И ЧЕРВЕНУШКО ТАКЪВ - дано не ти се налага да се сблъскаш с т.н. "специалисти". В момента се пека на шиш около тях - влезеш ли им в скапаната система на здравеопазването - само по спиралата надолу, надолу и...... който оцелее. Чао злобарче
14
1
 
11
 
! Отговори
Специализанта преди 5 години
Аман от злобари и комунисти... Когаа последно човек ви е умрял в ръцете а?! Представа нямате какво е това... колко труд е положен.Представа нямате, какво означава да отговаряш за човешки живот. Предлагате мотики и кър...Червени злобари, ами какво да предлагате, то вие друго не знаете да предлагате.. Израснал съм, на къра с мотиката. Вместо да се радвате, че нечия заплата се вдига и когато дойде сестрата ще е усмихната защото не мисли как ще я кара до края на месеца. Няма да се оправи тая държава
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С пари от бюджета лесно се вдигат заплати, нали!А МРЗ с 50 лв отгоре. Да живей труда!
12
2
 
10
 
! Отговори
iliyan преди 5 години
А как да живеат инвалидите с пенсии от 170лв,
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В частните е още по-зле.
10
8
 
9
 
! Отговори
от кочинката преди 5 години
БСП са се подали на хоризонтаааа...ше дойдат и ше ви дооправят толкова добре,че да се помни и от пра правнуците ви!Нали вие помните?
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи,според д-р Иван Кокалов,минималната заплата е 740лв?Де да беше,ама не е .Така,че разликата сега е с около 200лв,а след увеличението ще стане с около 400лв от минималната заплата.И никак не е малка.
8
28
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕ, и? Всички нормални хора живеят със заплатата си - сестрите с какво са по-различни. Ако те са пациенти надали ще се държат с тях така, както те - болните какво са им виновни. Като не им харесва да са сестри - да копаят с мотиката и да се изхранват.
7
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарите не си теглят от банкомата заплатата, а за сестрите живеят с заплатата си !
6
2
 
23
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Уха....с увеличението ша съберат за една гражданска отговорност и за данъка на мпсто. А....може да им остане и за по една бира хахахаж
5
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гробарите се грижат за бялата мафия.Все пак там са основната част от избирателите им
4
28
 
18
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Убийците в бели престилки се уредиха пак ...
3
11
 
15
 
! Отговори
GG преди 5 години
Да живее БСП и дано се върнат пак на власт да оправят малко заплатите, че обедняхме многооо
2
30
 
35
 
! Отговори
МОЛЯЯЯ преди 5 години
И на какво отгоре им се дава още и още. Влезте в държавна болница да ви се изправи косата - държат се с теб като с куче и дори по-зле. Купи това, купи онова, гледат те в ръцете /портмнето/ от докторите до санитарките. Да НЕ ИМ ПАДАШ В РЪЧИЧКИТЕ НА ТЕЗИ убийци. Против съм абсолютно с данъците ми да ги държите на хранилката. Те изкарват достатъчно и ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ. Заплатата им е за стаж - това е.
1
28
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на генерал Борисов наричан още способния, така се прави. Просперитет, стабилност, устойчиво развитие, благоденствие и светли бъднини.