Размина се! Без референдум за RDF инсталацията

Дискусията в СОС прерастна в спор, продължил над 3 ч.
8 ное 2018 17:30,
14
Размина се! Без референдум за RDF инсталацията
Снимка: Dnes.bg

След три часа и половина реплики, дуплики и изказвания Столичният общински съвет прие решението на водещата комисия, с което бе отхвърлен доклад за провеждане на местен референдум в столицата с въпроси, свързани с изграждането на инсталация за изгаряне на RDF/отпадъци на територията на "ТЕЦ – София".

Предложението за референдум бе внесено от 15 общински съветници. Решението за отхвърлянето на доклада беше прието с 40 гласа "за" и 16 "против". Основен мотив на управляващата група в СОС беше, че предложението за провеждане на референдум е закононесъобразно.

Председателят на Комисията по опазване на околната среда Лолита Радева заяви, че тази инсталация ще оползотвори нерециклируемите отпадъци на София. Това ще задоволи нуждите на 70 000 домакинства в града, ще намали отпадъците, които отиват на депо с 10%, ще допринесе за чистотата на въздуха с намаляването на емисиите на фините прахови частици, азотни и въглеродни оксиди, диоксините и фураните.

Лидерът на опозиционната група БСП – София Калоян Паргов заяви, че решението на общината за отхвърлянето на доклада ще бъде обжалвано, дадено на съд и като крайна мярка - събирането на граждански подписи.

Според него хората трябва да бъдат питани, а не пренебрегвани. Трябва да им бъде обяснено всичко, което се предлага. От БСП – София предлагат инсталацията да бъде на площадката на Завода за механично и биологично третиране и според тях гражданите трябва да определят къде да бъде изградено съоръжението.

Той допълни също така, че трябва технологичен одит на всички площадки и съоръжения на "Топлофикация – София". Според него трябва да се направи и отчет какво е свършено в последните 10 години в дружеството и предложи разработването на програма за оздравяване му, защото то потреблява 1/3 от природния газ, доставян в страната ни.

Общинските съветници от "Политическа група 5" също се обявиха против решението на СОС да няма граждански референдум.

По време на днешното заседание трябваше да бъде обсъден и доклад за проекта за разширяването на Регионалния музей на София, който е в сградата на Централната баня, със зали за събития, но остана за следващия път, тъй като комисията по проекта все още има работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая ще ви залюлеем по клоните, да се наядете най-накрая.Герберастка пас мина долна крадлива.
10
2
 
8
 
! Отговори
от Другата българия преди 5 години
Крадлива Кметица, крадливи софиянци.Ни всички им плащаме кражбите.Оставка.
9
2
 
13
 
! Отговори
Е-е-е, а стига де преди 5 години
Цяла България занимавате с мошеническа София. Малко ви се вижда, че крадете !Искате: ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ И .........
8
11
 
5
 
! Отговори
месара преди 5 години
алоооо, бсп_то, до като управлявахте, кога правихте референдум за нещо? всъщност вие нищо не направихте, само лапахте!
7
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заводи за изгаряне на отпадъци има в много от европейските столици.В Копенхаген например, техния завод го споменават като забележителност.
6
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМухаха. Селския бесепарски ид иот гори в печката си всякакви ***, а тръгнал да се кефи на София.Типичен мало умник си. ***, проост, комуноиден, русофилен.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като се сетя навремето как Тиквата пищеше срещу Кремиковци, което е на 21 км от София и го затвори и даде на прителчето си Пашата да го нареже за скрап.Помните ли, имаше един 26-годишен студент от Лом, който извади 300 млн да купи Кремиковци и после изчезна.Гинка Жилетчицата Номер-2.
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кеф, ще има опушени геребасти.
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен2таковай си майклата бе комонуид пр ост селски.
2
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха, герберунгелите ще ви направят завод за *** насред София - само на 1.5 км от Идеалния център.Честито, дано ви изтровят всичките, долни нагли шопи, дето ни натресохте ГРОБ.
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вън самоковската ***,герберастка държанка