България – бъгът за Истанбулската конвенция в ЕС

Министър Захариева иронизира: Нека БСП се гордее с това!
112
България – бъгът за Истанбулската конвенция в ЕС
Снимка: архив "Булфото"

България ще бъде причина целият ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция, обяви външният министър Екатерина Захариева и обвини за това опозицията.

Още по темата

"Можете да се гордеете с това", иронично заяви тя в отговор на въпрос на червения депутат Иво Христов.

След като една страна не е ратифицирало документа, тя не може да бъде прилагана в цялата общност.

"Това обаче не означава, че страните, който са ратифициали Истанбулската конвенция, няма да я прилагат", добави Захариева.

Тя допълни, че България няма как да подкрепи решението на Съвета по евроинтеграция за ратификация на Истанбулската конвенция поради решението на Конституционния съд.

През юли тази година КС реши, че терминът "джендър" (социален пол) в Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията и размива границите между мъжкия и женския пол. Според конституционните съдии международният документ изцяло противоречи на основния ни закон.

Решението на КС бе посрещнато с облекчение от ГЕРБ, които не успяха да прокарат документа в Народното събрание и за да не изглежда, че се отмятат от ангажимента си пред ЕС, прехвърлиха топката към конституционните съдии.

Иво Христов упрекна днес Захариева, че е използвала ирония.

"Очаквах по-сериозен отговор, можехте да си спестите иронията. Конвенцията бе обявена за противоконституционна в някои текстове, май поставяте под съмнение решението на КС", отговори й той.


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
До Бучински
Както виждаш - няма задължително съгласяване с ЕС! И - както виждаш - даже най-бедната държава в ЕС може да спъне каквото си поиска! Няма ли да спрете да лъжете!
92
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
До До ЛЪЖЕ
Не са 17 - 8 са. При това - ако броиш и UK! Останалите не са от ЕС! Между другото - не е речено, че всичките осем (седем, всъщност - от март 2019) няма да я ратифицират!
91
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
До питам
Вместо да питаш - да беше проверил! Турция е първата държава, която я е ратифицирала!
90
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
До Анонимен
Стига с тези "западни традиции"! Пълни глупости говориш! Вземе прочети малко! Сърбия е ратифицирала, Румъния - също, Турция! Полша и Гърция! Босна, Грузия. Дори Албания.
89
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
До Анонимен
Може ли да уточня, че 33 държави са я ратифицирали вече! Както лесно можете да се досетите - не всички са от ЕС (в ЕС членуват по-малко държави!). 45 страни са я подписали - в началото са били само 27! От Съвета на Европа само Русия и Азербайджан не са я подписали все още.
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да стоиш разкрачен с огромна пазарска чанта на официални срещи,да ходиш с тесно клинче при среща с арабски щейхове това не е външен министър.
87
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДЖЕНДЪРКАТА ЛЪЖЕ.
ОБЩО ОСЕМ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ НЕ СА ПОДПИСАЛИ ТОЗИ ПОЗОРЕН АКТ.
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
У българия гейове се не раждат
85
3
 
6
 
! Отговори
Lan преди 5 месеца
Гордеем се!!!
84
4
 
0
 
! Отговори
слушаш и скачаш преди 5 месеца
Москва,Москва,ти ярко пак пламтиш,ти пак гориш,ти пак си огнено сърце... в ЕС!Вашата м....!
83
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТУК Е ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРИЯ. КАЗАХ.
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не ни налагайте западни традиции и ценности. От хиляди години те са джендъри- пе*офили и затова си го искат законно. Също и за мигрантите, неверник с неверника се събира.
81
2
 
15
 
! Отговори
питам преди 5 месеца
А в Истанбул приета ли е въпросната конвенция?? НЕ, Ердоган само да чуе за обратни живи ще ги одере. За жените и децата подложени на насилие и няма кой да ги защити, по-скоро е виновна полицията.Променете закона за домашното насилие,ако е нужно полицията да се меси в битови скандали и да се избягва насилието, но не карайте българите да приемаме хора от различен вид като нормални. Това е обидно за истинските жертви от насилие.
80
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така ли не разбрахте вие г-жо Захариева и от ГЕРБ( защото постоянно не приканваха да се приеме И.К.),че Българинът не възприема джендър идеологията. Дори имаше и подписка против това. НЕ може да приемаме като чиста монета всичко което ни се налага от Запада. Италия, Испания, Португалия, Унгария, Румъния също не приемат този закон и са в ЕС. Приемането наИ. К значи разпад на семейството и ценностите му окончателно. Вие явно искате в България да започне гей-туризъм и да спечелят хотелиерите
79
2
 
14
 
! Отговори
до министърката преди 5 месеца
Министърке, защо не може да измислите отделен закон за защита на жените и децата от насилие,а налагате тая Истанбулска глупост,която е свързана с някакви извратени самоопределящи се индивиди от някакъв измислен 3-ти пол? Скоро имаше новина, в която Унгария протестира против гей-бракове и 3-тия пол. За мен е ненормално, неморално е недопустимо да се приеме закон, в който някакви сбъркани претендират за права наравно с малтретирани жени и деца.Как може джендъри да се сравняват с жертви на насилие?
78
2
 
9
 
! Отговори
Станко преди 5 месеца
И какво е това "бъгът"?! Обяснете това на читателите си, ако изобщо го разбирате. Тези думички използвайте в Англия, САЩ. Компютърджийте (и това е нова думичка) я използват. Преди не се използваха чужди думи и прекрасно се справяхме и с документацията за компютрите и не само.
77
2
 
2
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 5 месеца
Ot dnes predlagam da krastim gospojata ne Ek. SAHARIEVa/a Lajkinia Saharova.Kade otidoha Ungaria,4ehia,Pol6a,Avstria I o6te niakolko koito ne priemat pideraskata konvenzia.
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е, добре де, не е само България!
Тая или е най-голямата лъжкиня, или хабер си няма от работата, която върши. Калинка. И много се излага
75
2
 
24
 
! Отговори
Петиция! преди 5 месеца
Хайде ПЕТИЦИЯ ДА НАПРАВИМ ПРОТИВ ЛЪЖЛИВАТА МИНИСТЪРКА! НЕ ПОНАСЯМ ЛЪЖАТА!
74
1
 
10
 
! Отговори
До ЛЪЖЕ преди 5 месеца
Не са 8 -17-СЕДЕМНАДЕСЕТ са-проверих!