Фалшивите новини – шест пъти по-бързи от истинските

18 държави са имали изкривени изборни резултати заради тях
9 ное 2018 13:37,
29
Фалшивите новини – шест пъти по-бързи от истинските
Снимка: BulFoto

Фалшивите новини се разпространяват шест пъти по-бързо от истинските, заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на международната конференция "Фалшивите новини на истинските тролове" в НДК, цитирана от БТА.

Павлова отбеляза също, че според проучванията хората много по-лесно се доверяват на фалшивите новини и постави въпроса как може да се преодолее този процес.

Тя даде пример, че месечно потребителите във Facebook, които четат новини и различна информация, са около 2 милиарда, 1,2 милиарда са в WhatsApp, 600 милиона - в Instagram.

80% от тях казват, че са чели фалшиви новини, а 70 на сто - че трудно разграничават коя новина е фалшива.

"Заразата, болестта, която се разпространява, е сериозна и голяма, и няма рецепта", посочи Павлова.

Още по темата

Министърът смята, че кодексът за добри практики е добро начало, но изрази убеждението си, че всеки трябва да се противопостави на фалшивите новини. Статистиката показва, че 18 държави в света са имали проблем с фалшиви новини, благодарение на което има изкривени изборни резултати.

"България е също една от тези държави, помним изборите през 2013 г. и т.нар. Костинбродска афера", коментира Павлова.

Тя отбеляза, че фалшиви новини е имало и за българското председателство - например новини, че ще ни отнемат председателството и ще се даде на друга държава.

"На всички е ясно каква е процедурата, никога не е стоял въпросът за отнемане на българското председателство, ремонтът на НДК никога не е бил условие да се проведе или да не се проведе председателството", припомни Павлова. Тя допълни, че освен това, всеки ден сме били подложени на кибератаки.

"Когато сайтовете са фалшиви или новините са в социалните мрежи, не можеш да реагираш, необходими са регулации, за да могат да действат компетентните органи и да можем да си търсим правата", посочи тя.

Павлова очерта четири категории фалшиви новини - със сензационно съдържание, тоест за печелене на пари и трафик; дезинформация - манипулация, настройване на общественото мнение или с чисто лобистки интерес; третият вид са партийните фалшиви новини - за дискретиране на политик или партия, а четвъртият - сатира и пародия.

Тя посочи, че, като се изключи сатирата и пародията, вниманието трябва да се насочи към останалите видове, и предупреди, че никой не е застрахован от фалшиви новини.

Според изследване, направено тази година, около 1,8 милиона души в България попадат ежедневно на фалшиви новини, пък обяви вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията.

"Ще бъде интересно да проследим колко от изказванията и публикациите по време на предстоящата например предизборна кампания за европейските избори, ще бъдат причислени към дезинформацията. Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест затова, как се изпълняват мерките за борба с фалшивите новини. Предизборната кампания ще бъде коренно променена и различна от това, което сме виждали досега -  и като послания, и като дезинформация, и като инструментариум и механизми", уточни тя.

По думите и за истинските новини е нужно средно шест пъти повече време да достигнат до 1 500 души, отколкото на фалшивите.

"80% от европейците са попадали на невярна или подвеждаща информация", каза Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лиляно министър на нищото,в Костинброд Цветанов беше подготвил най-голямата фалшификация в историята на България.Мира социоложката вещаеше 95% победа разчитайки на фалшивите бюлетини.Всеки ден пропагандата на ГЕРБ ни предлага фалшиви новини,как народът се замогва и у нас има невиждан растеж.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си спомням пак за една новина с цените на винетките. Заявиха, че цената от 57 лв. нема да се вдига, но след месец два ни сурвакаха с новата цена 97 лв. Кой да прай фалшивите новини? - *** тез горе.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дивите працета - шест пъти по-бързи от питомните
21
0
 
11
 
! Отговори
Умрел преди 5 години
Че то истински новини аз скоро не съм чел в България! Нищо истинско не виждал колкото и да ги прочитам и задълбочавам в тях.
20
0
 
11
 
! Отговори
НЕ Е ФАЛШИВА НОВИНА преди 5 години
За третото тримесечие хайлазите от Агенцията по вписванието получават общо 700 000 лева бонуси. По 3000 лв. дребните чиновници, по 20 000 лв. едрите риби.Току що го каза другарката Цачева.Не е фалшива новина.Другите министерства и агенции мълчат и се спотайват като мишки, макар че и те са взели бонуси.
19
2
 
17
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Само да попитам, това нагло недоразумение на какво е министър и за какво е още в Министерския съвет и получава заплата. Не е луд който яде зелника, луд е този който го дава.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИНИСТЪРКАТА НА НИЩОПРАВЕНЕТО, ЗА ИЗХРАНВАНЕТО НА КОЯТО Е СЪЗДАДЕНО СПЕЦИАЛНО МИНИСТЕРСТВО, ПО-ДОБРЕ Е ДА МЪЛЧИ И ДА СИ ПОЛУЧАВА ТЛЪСТАТА ЗАПЛАТА.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увеличиха Парното, Тока,Водата,Данъците,Гражданската,Осигуровките ,Бензина - упс "фалшива" новина.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистическата внучка разбира от всичко:Да маха от мавзолея на манифестации;Да следва баща си в университетите, защото явно не може да вземе нито един изпит;Да получава дарения апартаменти от комунистическия дядо;Да купува чанти за хиляди евра,абе изобщо, който не става като нея, за нишо не става.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая много заслабнала от грижи по фалшивите новини.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работник 13Не си работник. Платен *** си.
13
19
 
3
 
! Отговори
Работник преди 5 години
До Анонимен 1 Заобеднявали сте от 10 години и всеки ден все по-бедни и по-бедни ставате и като погледна какво беше преди 10 години лошо ми става ако трябва тая мизерия да се върне.А аз съм обикновен работник, шлосер по-точно.Работя на смени.Изплювахте си плюнките да плюете, но е факт, че живота става све по-добър и всички имат все повече и повече.Да не дава Господ БСП да вземе властта пак всичко ще бъде наред.
12
16
 
3
 
! Отговори
Работник преди 5 години
До Анонимен 1Кой народ масово обеднява?Аз такива хора не познавам!Народа се надпреварва да купува все по-скъпи и скъпи вежи, той за масово обедняване говори.99,9% съм сигурен, че от масово обедняващия народ вече не могат да се намерят места за Нова година където и да е.
11
1
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
666 пъти по- бързи не са ли?
10
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшивите новини трябва да се прекръстят на руски новини.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече не знам колко пъти се писа да слагате "ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ" сега "ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ НА ФАЛШИВИ НОВИНИ ОТ ИЗТОЧНИКА НА ЛЪЖИ"!Може да триете гл. редактор и *** нали се филтрира "всичко" според определни думички или се пише против "управляващите". Нали "цензура" или просто неудобни са хората с истината като заплаха за вечното "ИМ" царуване. Като статията за YouTub. Чакам блокрина 24 часа да не пиша!
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тая е толкова истинска колкото и нейното монистерство в момента
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя какво работи?Ама наистина а не фалшва новина.
6
1
 
24
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Фалшивите комунисти и техните внучки - 6 хиляди на чанта :)
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е,затова искате да закриете сайтовете за истинските новини и да ни пробутвате вашите фалшиви-много примери има за тях!