Данъчната политика сближи КНСБ и БСП. Какво искат?

Искат скок на обезщетенията за безработица и гледане на деца
14 ное 2018 13:30,
17
Данъчната политика сближи КНСБ и БСП. Какво искат?
Снимка: архив "Булфото"

КНСБ и БСП се обединиха около мнението, че промяната в данъчната политика е наложителна. Синдикалната организация и соцдепутатите обаче не са единодушни, че предложеният от управляващите бюджет е най-добрият в социално отношение. Те се разминаха и във виждането си за данъка върху старите автомобили, който според президентът на КНСБ Пламен Димитров не може да бъде централна тема.

Още по темата

"Имаме съвпадения и различия. По данъчната политика сме на едно мнение, че вече е наложителна промяна в данъчното облагане. Ние предлагаме прогресивна скала с отмяна на плоския данък и увеличение на данък дивидент. Обсъдихме различните варианти чрез различни скали на прогресия или необлагаем минумим. На едно мнение сме, че преизчисляване на пенсиите трябва да се направи, защото доходите на пенсионерите много изостават", обобщи червената лидерка Корнелия Нинова след срещата с КНСБ в парламента.

Тя уточни че между първото и второто четене на бюджета ще бъдат внесени някои общи позиции като повишаването на обезщетението за безработица и това за отглеждане на дете от една до две години. Социалстите настояват обезщетението за втората година майчинство да бъде в рамер на минималната работна заплата.

БСП и КНСБ обаче се разминаха в оценките си за Бюджет 2019.

"Не приемаме, че това е най-добрият в социолно отношение бюджет, тъй като са замразени 12 социални плащания. Не споделяме, че това е най-добрият бюджет за последните 10 години", отсече Нинова.

Червените и КНСБ се разделиха и в мнението си за увеличаването на данъка на колите, които замърсяват повече околната среда. БСП настоява за отлагането му, а според Пламен Димитров това е въвеждане на евронорма и тежестта върху хората няма да бъде толкова голяма.

"20 млн. лева се предвидените приходи от въвеждането на една директива. Тези приходи ще отидат в общинските бюджети, дори няма да влязат в разпореждане на Бойко Борисов, който да ги похарчи с едно постановление на Министерския съвет. 2 млн. коли ще платят 20 млн. лева., това е 10 лева на кола. Не казвам, че трябва да плащаме повече данъци, но ако това е изискване и евронорма, не виждам как това ще бъде централната ни тема на дебат. Няма да се фокусираме как да обложим капитала по-добре, как дивидентът да бъде централна тема, а върху данъкът върху старите коли", коментира президентът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Ахаа преди 5 години
А нещо за безработните, които са длъжни да плащат НЗОК?А нещо, че не можеш да се самоосигуряваш за пенсия в държавен фонд, ако не си на заплата или ЕОД?А нещо за намаляне на ток - само Козлудуй и ТЕЦ 2 да участват в сметките и всички перки и фото да се конкурират на меж. пазар?А нещо за намаляване на храни парно, ток, води, газ, книги без ДДС и задължително изкупуване на 50% на зем. продукция от държавата, за да махнете мутрите по веригата.Купуват грозде 80 ст, продават за 5 лв.ДДС за хазарт
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увеличение парите за гледане на деца -да ,но само за работещите.Обещетиния за безработица -не ,то няма кой да работи а има безработни.
15
2
 
6
 
! Отговори
Т преди 5 години
УУУУ за БСП ,а явно вече и за кнсб
14
0
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
Синдикатите защитават интересите на службогонците .Тия трябва да разберат че трябва да защитават интересите на работниците иначе се обръщат срещу тях ;)
13
2
 
9
 
! Отговори
Счети преди 5 години
ОК да приемем,че ще върнете подоходната скала, защото била по-справедлива и в другите страни е по-разпространена. Обаче защо не коментирате, че в другите страни физическите лица могат да приспадат част от разходите си от дължимия данък, за да намалят данъчната си основа, а при нас тези приспадания са минимални за сравнение ? Както винаги говорите само за това, което ви отърва, нали ?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7ГЕРБ с чии пари се разпорежда?
11
2
 
10
 
! Отговори
стига лъжи! преди 5 години
До Анонимен 9Тая мантра с увеличаване на БВП и производителността на труда вече НЕ ВЪРВИ, г-н *** на управляващите. МРЗ Я ДОГОВАРЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ С ИЗЕДНИЦИТЕ И СИНДИКАТИТЕ! МРЗ не зависи от труда ни и БВП.Прекалено голям "БВП" прибира работодателя, за да му работим безплатно.Изтъркаха се опорните ви точки!ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ ПРАВИТЕ НА ***!
10
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данъците трябва да се увеличат.
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МРЗ=270ЕВ коя страна от ЕС МРЗ е 450лв нето??? 270 евро???В тази с БВП 105милиарда.Когато БВП нарасне още ще нарасне и минималната заплата, ама как да нарастне като когато се появи новина за нов завод трудолюбивия българин казва: - Аз на тия няма да им работя!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те първо да си оправят пенсионерите и пенсиите,защото те са им електората.
7
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП-то най-много обича се разпорежда с чужди пари.
6
4
 
15
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Че трябва да има промяна в данъците е факт, но за разлика от тези тъпоъгълници ние гражданите изискваме премахване на ДОД! Какво е това данък вход (ДОД) и данък изход (ДДС) върху едни и същи пари? Различни ставки на ДДС за различните стоки!Премахване на социални плащания за всички индивиди които не са били данъкоплатци или родителите им не са такива! (като не сте работили и не сте плащали данъци какви точно плащания очаквате от държавата?)Масови съкращения в държавна администрация!
5
2
 
16
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
А бе, днес, да ви имам манипулативните заглавия, значи. Как са се сближили, като става ясно, че в повечето неща се разминават?
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези договорки показват, че народа няма да гласува за БСП.
3
4
 
23
 
! Отговори
разговор в маалата: преди 5 години
-Какво работиш?-Майка. А ти?-Работя безработен, всеки месец ми превеждат пари от социала.
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Което значи, че тези от едно определено малцинство ще взимат повече пари от досега без да правят нищо.Това ми звучи като предизборно обещание на БКП към това малцинство.
1
6
 
11
 
! Отговори
МРЗ=270Е преди 5 години
МРЗ я забравихте, нали?50 лв. увеличение е предостатъчно, според тях.В коя страна от ЕС МРЗ е 450лв нето??? 270 евро???