Фандъкова зове: Министри, депутати, граждани – без коли!

Денят за по-чист въздух ще се чества утре в столицата
15 ное 2018 15:30, Анисия Иванова
91
Фандъкова зове: Министри, депутати, граждани – без коли!
Архив: Булфото

Служителите на Столичната община няма да използват личните и служебните си автомобили в Деня за по-чист въздух – 16 ноември 2018 г.

Очаква се примерът им да бъде последван от служители на министерства, районни администрации, Народното събрание и Министерския съвет. Покани до всички администрации за включване в инициативата, която ще се реализира за първа година в България, вече са изпратени лично от столичния кмет – Йорданка Фандъкова.

"Каним всички граждани, институции, ученици, бизнеси, да се включат в този Ден за по-чист въздух чрез отказ от личните и служебните си автомобили или чрез други, избрани от тях инициативи. Целта е всички заедно да покажем, че участието на всеки един от нас в преодоляване на този характерен за зимния период проблем е много важно. Нито една мярка и нито една инициатива сама не може да се справи с предизвикателството "по-чист въздух". Всички заедно – и институции, и граждани – можем", коментира инициативата кметът Йорданка Фандъкова.

Участие в Деня за по-чист въздух до момента са заявили над 100 училища и детски градини в столицата, които ще го отбележат с различни инициативи, включително с тематични информационни инсталации, тематичен "Час на класа“, засаждане на растителност в дворовете или писане на есета.

Наред с учениците, сред заявилите участие са представители на различни компании с голям брой служители, между които комуникационни оператори, вериги бензиностанции, банки, ИТ компании.

За максимално улеснение на участниците Столичната община предоставя инструментариум с възможности за участие в Деня за по-чист въздух. Повече информация за инициативата: https://www.sofia.bg/green-sofia

Инициативата на Столичната община се провежда с подкрепата на посолството на Великобритания в България. Идеята за отбелязване на Ден за по-чист въздух идва именно от Великобритания, където този ден се отбелязва всяка година в различни градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен "ГЕРБ ще ви върне в Средновековието!"Не може - вече ни върна и сме там!Иначе, нямам против да видя даскаличката в автобус, трамвай, тролей... В метрото съм я виждал - нали открива линиите и я дават по ТВ!
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро Фандъкова ще въведе и такса мръсен въздух. Ще плащате затова, че дишате мръсен въздух. Както и , че ще минавате по мостове, виадукти и тунели. ГЕРБ ще ви върне в Средновековието!
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Популистка е Фандъкова..................това няма как да стане, тя много добре го знае!!
77
1
 
2
 
! Отговори
тото преди 5 години
Точно преди падането на темпереатурите ли? Че ако не запаля утре, в събота е заминал акумулатора :(
76
3
 
4
 
! Отговори
роко преди 5 години
Преди две години си купих E Bike ... колата я паля един два пъти в месеца ... чувствам се отлично , даже с новите цени на данъци горива и граждански мисля да продам колата....
75
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Слатина е катуна Абисиния (наричан официално кв. Христо Ботев). В момента кюмбетата са зачервени и пълни с всякакви материали, взети от контейнерите - гуми, пластмаса, дрехи и т.н. Е, има и малко дръвца, изчесени от близките градинки.Ясно е, че основният замърсител са кюмбетата, а не колите, които във вечерните часове са много малко.
74
0
 
16
 
! Отговори
Самоков преди 5 години
Фандъкова, в момента в Слатина не се диша от пушек! Навън ти сълзят очите и е като мъгла, но не е мъгла. Сигурно е от автомобилите под Евро 6! Да ти уважа майката!
73
0
 
12
 
! Отговори
Ще прощавате преди 5 години
Няма да го бъде!Във "политически" фокуси не участвам.Имам технически изправна кола, за да я ползвам и ще я ползвам независимо от датите и циркаджилъците.
72
3
 
8
 
! Отговори
анарх преди 5 години
По този случай, утре ще шпоря с чипосания си, пушещ "стар" дизел (с ГТП) из софийските булеварди, записан на приятел в Канада, и ще минавам пред триногите с пълна газ и високо вдигнат среден пръст!
71
1
 
18
 
! Отговори
Средновековен Компир преди 5 години
А Графиня Фандъкоа ще подръпне перденцето на каляската и ще съзерцава идилията.
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Нинова св инята?
69
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представяте ли си кръглия суджук на велосипед- ще му спраска каплите
68
1
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 61 преди 5 години
Може, ако си сам и нямаш деца. И не е до мързел. Лично за нашето семейство с 3 деца ученици в три различни училища, докато живеехме в БГ ни беше по изгодно с кола.
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще направи ден без кюмбета в махалите на герберския електорат? Кога? Кога? Кога!
66
3
 
14
 
! Отговори
Софийски шоп преди 5 години
Утре цял ден ще юркам старата си бричка из София! Голям кеф!Няма да дам самоковска *** да ми дава тон в живота!
65
1
 
2
 
! Отговори
Bonrut преди 5 години
Hahahahahah....ami mayata mojela da kara e-kolelo samo liatoto ma iordanke.....hahahahahah
64
0
 
13
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Като ми върнеш удобната Стара спирка до Двореца на децата тогава!Сега избрахте едно...нищо и всички които знаем и помним и всеки ден ви благославяме. Досега не съм чула нито един да одобрява.
63
1
 
17
 
! Отговори
Старото куче преди 5 години
Искам да видя Баце Тиквоний и Цвъки Пъпеша на колело !!!! Тогава всичкото мат'риал ще се качим на ролкови кънки !!!
62
1
 
9
 
! Отговори
Линко черното преди 5 години
А нашото с каруци и коне може ли ?
61
0
 
19
 
! Отговори
хххх преди 5 години
Когато направят автономни велосипедни алеи до Кокаляне, Лозен, Казичане, Кремиковци, Чепинци, Гниляне, Мрамор, Костинброд, Пролеша, Банкя, Горна баня, Бистрица и т.н. - тогава. Когато има безплатни паркинги на входовете и изходите на София, близки до станции на метрото - тогава. Когато ползват жп линиите като част от метрото между Своге, Елин Пелин, Перник, Банкя, Горна Малина - тогава. Когато има надлези по Цариградско поне до околовръсното, в Княжево, в Банковски и т.н. - тогава.