София: Очакват се нови 455 с ХИВ през следващите 4 г.

Мобилни пунктове ще извършват безплатни тестове
15 ное 2018 07:40, Анисия Иванова
6
София: Очакват се нови 455 с ХИВ през следващите 4 г.
Архив: Булфото

455 нови случая на инфектиране с ХИВ ще има в София до 2022 г., ако не бъдат взети мерки за превенция на болестта. Така заболелите ще нараснат от 1028 души до 1483-ма. Това сочи прогноза, направена чрез специализиран софтуер на UNAIDS и на Европейския център за контрол на заболяванията.

Данните са част от Програмата за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции на Столичната община за периода 2019 - 2023 г. Документът е качен за обществена консултация на сайта на СОС и предстои да бъде разгледан от общинските съветници.

Целта на програмата е да предвиди мерки, с които прогнозата за новозаболели да бъде намалена с 50%. Предвиждат се кампании за превенция и повишаване на знанието както в училищата, така и сред уязвимите групи. Планират се и мобилни пунктове за безплатни и анонимни тестове, съобщава "24 часа".

Първият случай на ХИВ у нас е регистриран през 1986 г. Оттогава до май тази година случаите на инфектиране с вируса са общо 2810. Най-голям риск от заразяване има при лицата, употребяващи инжекционни наркотици и при мъжете, които правят секс с мъже.

Според националния регистър на случаи с ХИВ към здравното министерство в София са 38% от случаите в страната към края на 2017 г. Поради демографски, миграционни и други процеси в столицата е най-голям процентът на разпространение на ХИВ у нас, а в града живеят 1/3 от всички болни.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Повечето са с обратна полярност!
2
0
 
1
 
! Отговори
са преди 3 месеца
Две мутри били на екскурзия в далечна изостанала африканска държава.Екскурзовода започнал да разказва,че половината от населението били болни от туберколоза,а другата от СПИН.Но единия се бил разсеял нещо и попитал приятеля си "Абе,какво каза тоя?",а отговора бил-"Ще е.б.е.м. тия,дето кашлят"
1
3
 
1
 
! Отговори
Христо Стоичков преди 3 месеца
Повечи *бети, по-малко учети!