В метрото: Флашмоб срещу рака на простатата

Заболяването е второто по честота онкологично при мъжете
8

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Флашмоб по повод Световния месец за превенция на рака на простатата изненада десетки пътници на площадката на метростанция "Сердика" 2.

Целта на кампанията "Подкрепи любимия мъж" е да повиши информираността на обществото за второто по честота онкологично заболяване при мъжете.

Във флашмоба се включиха певицата Мариана Попова, актьорът Веселин Плачков и танцьорите от Dance Academy. Популярната изпълнителка изпя хитовата песен "It’s raining men" и призова жените да подкрепят мъжете до себе си в грижата за тяхното здраве.

Актьорът Веселин Плачков, който за втора поредна година участва в кампанията за превенция на рака на простатата, апелира мъжете да ходят поне веднъж годишно на профилактични прегледи.

"Над 1,5 млн. мъже в света са с диагноза рак на простатата. Всяка година заболяването e сред основните причинители на смърт при мъжете. В България през 2015 г. са диагностицирани 2545 нови случая", съобщи д-р Светлана Ганчева от Клиниката по медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център.

По думите й ракът на простатата няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза. Mного често те се откриват при профилактични прегледи. Сред рисковите фактори са възрастта, семейната история, тютюнопушенето, употребата на алкохол в големи количества.

Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Освен това честотата на рака на простатата ескалира драстично с увеличаване на възрастта.

"Всеки мъж, навършил 55 години, веднъж годишно трябва да си направи профилактичен преглед с изследване на маркер в кръвта и при необходимост да посети уролог", заяви д-р Ганчева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 5 години
Уникални тъпотии, извършени от циркаджии със залязващи кариери. Ако можеше болестите да се преборят с жалки циркове и аз щях да участвам, но НЕ СТАВА!!!!
3
3
 
5
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
До 1:А бе ей... писнало ми е от такива неориентирани и първосигнални същества, като теб!!! Това се прави с цел популяризиране на проблема в обществото. Както доста неща имат световен ден и идеята на всички тях е поне за момент обществото да обърне внимание на това, та ако ще и 1-2ма да се замислят и да си направят профилактични прегледи и така да отърват белята е пак добре... После, що в БГ сме първи по онкологични заболявания, щото само цъкаме с език и после пищим...
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пиккаем заедно!И как беше борбата? Бай Коце от Долно yйново напълни двулитровка от бира ли?
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Флашмоб срещу рака на простатата"И сега ракът на простатата ще избяга.