Пари за всички... Смекчават закона за вероизповеданията

Проектът е готов да влезе в сила до 2 седмици
30

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »

Заради критиките на представителите на различните религии у нас законотворците склониха да направят отстъпки от първоначално заложените ограничения в поправките в Закона за вероизповеданията.

Още по темата

След срещи и дълги разговори политиците ще смекчат тестовете по 3 от заложените изисквания, стана ясно след разговор между лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на ДПС Мустафа Карадайъ.

Прави се отстъпка по отношение модела на финансиране - всички вероизповедания ще получават финансиране, но по различни модели.

Първоначално се предвиждаше държавата да отпуска пари само за тези от тях, които надхвърлят 1% от населението. На тези критерии обаче отговарят само две от всички религии, изповядвани у нас - източното православие и мюсюлманството.

Другата отстъпка, която ще бъде внесена преди да бъдат окончателно приети поправките, е да се запази анонимността на даренията.

Третата отстъпка е към чуждите вероизповедания.

"Темата за духовните лица на различните вероизповедания и чужденците е приключена, още повече има и решение на Конституционния съд, с които трябва да се съобразим. Няма да можем да направим първоначалната забрана", обясни Цветанов.

Той напомни, че на среща със Светия синод е обещано, че текстовете ще се гледат в парламента само след съгласие от страна на митрополитите.

"Едва когато те дадат писмено съгласието си, тогава ние с Карадайъ ще положим подписи под промените", обясни Цветанов и напомни, че днес изтича срокът за предложения между двете четения на закона.

Текстовете са съобразени с исканията на вероизповеданията, обясни и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него проектът може да влезе в сила до 2 седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да само това остава с пари на държавата да се финансират мюсюлманите... нямам думи
29
7
 
3
 
! Отговори
Данила преди 5 години
Християните отново показаха какви овце са. Най-големия зор на техните водачи е не нещо друго, а именно да могат законно да продължават да водят стадото без да имат нужното образование. Тъй ли нямаше една овчица да се замисли и поне да иска да я заблуждава образован човек, а не лаик. Това е все едно да отидеш на врачка да ти бае, а не при завършил медицина.
28
3
 
16
 
! Отговори
Черен преди 5 години
До АнонименПравославието не е религия а е Християнска деноминация - която може да е най-многобройна в България но не и в Световен мащаб! Глава на всички църкви и деноминации е Исус Христос!
27
19
 
5
 
! Отговори
внчнч преди 5 години
какви дарения ,евангелистите от години събират по 10 % от доходите на хората в църквите ,или лъжат ,че ще строят сгради или купуват места и събират милиони .Защо да са анонимни ,защо за дадено дарение не се дава документ? Защо за измамници - религиозни служители да не важат нормалните закони ? то не стига че събират милиони с изнудвания и манипулации и лъжи ,ами сега и субсидия , малко крадат и лъжат ?
26
18
 
2
 
! Отговори
estsgfs преди 5 години
ЗАЩО анонимност на даренията ? Протестанти събират хиляди левове от изнудвания ,а поповете - от кръщавки и погребения ,защо тези сумине се облагат и не се декларират ? защо бизнеса трябав да декларира печалби и внася данъци ,а религиите - не ,дават възможност за своеволия и злоупотреби ,финансите на религиите да излязат на светло .
25
11
 
2
 
! Отговори
Бойко турчина преди 5 години
Много глуп*ав Бойко.Бойко турчина ще му казвам. Да се подмаже на Ердоган е готов на всичко. Не можеше ли да вдигне заплатите на българите, а трябва да дава пари за религии. Кой в България вярва в Бог???? Винаги срещу България. Щом са вътре Цветанов и онзи Карадаи (НЕ го пишете с Ъъъ накрая на името, няма дума дето свършва на Ъ в българския, това, Че е име НЕ е изключение), е ясно , че се крои нещо против българския народ.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от коментар номер 23Парите, дадени от Държавата за БПЦ - БП с духовен представител Патриарх Неофит и Митрополит Софийски, трябва да отидат за:- реставрация и пълна поддръжка на православните храмове и манастири. По-старите манастири, с вековна слава трябва да получават ежегодна помощ. - да се СТРОЯТ НОВИ православни църкви и манастири. - да се поддържат и малките параклиси и църкви към болници и други учреждения.
23
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Редно е парите, давани от Държавата, да бъдат за Православното Християнско Вероизповедание, защото по Конституцията на Република България, Светото Православие е традиционно и обичайно Вероизповедание в България. Над 70 процента от българите с еопределят като източно- православни християни, принадлежащи към БПЦ- БП с водещо верово лице- Патриарх Неофит Български и Митрополит Софийски. Продължение...
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно срещу това се бореше Ердоган,но все пак ДПС е ционистка партия,а не мюсулманска.Никой освен държавата не трябва да финансира традиционните храмове,защото пари отвън се дават с определени цели и манипулация,които не са в полза на вярващите!
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи,православни и мохамедани,не отстъпвайте,оставете този закон,защото много млади хора мюсулмани от Европа пострадаха или бяха убити,привлечени и заблудени от такива съмнителни фондации,наливащи пари в религиозните им храмове, превръщайки ги в техни марионетки,а след това бяха употребени,пострадали,убити или превърнати в убийци!Не на това искане на ДПС!Ако го направите пак ще гласуваме за герберите!
20
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой няма да се съгласи,защо не питате народа?Защо нашата бедна държава да хрантутим разни секти?Или те да получават пари от съмнителни източници?Правилно е,ние винаги сме имали православие и малка част мохамеданство,това са двете ни религии и за тях трябва само България да плаща,а не да влагат пари от разни съмнителни източници с противодържавна дейност!Да не мислите,че и българските мюсулмани ще се радват да вкарват децата им секти,които се поддържат от съмнителни лица отвън с неясни цели?
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този закон на герберите и патриотите беше добър,имахте нещо свястно направено през управлението си,което сега променяте,защо?
18
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези пари трябва да отидат за Православното Християнско Вероизповедание, което се води основното и традиционно в България ( член 13, т.3 от Конституцията на Република България, и за подпомагане на Българските училища, библиотеки и читалища - кътчета, които се съхранява българщината ( български език, просвета и народни обичаи и песни). Държавните пари НЕ трябва да отиват за финансиране на разни лъжевери и секти! Парите да отидат за подпомагане на БПЦ,а не за спонсориране на секти и лъжеучения!
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези пари трябва да отидат за Православното Християнско Вероизповедание, което се води основното и традиционно в България ( член 13, т.3 от Конституцията на Република България, и за подпомагане на Българскиуте училища, библиотеки и читалища - кътчета, които се съхранява българщината ( български език, просвета и народни обичаи и песни), а НЕ тези Държавни пари да отиват за финансиране на разни лъжевери и секти! Парите да отидат за подпомагане на БПЦ,а не за спонсориране на секти и лъжеучения!
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИСКАМ ДА ЗНАМ ЕДНО - като плати човек за да речем кръщене ПОЛУЧАВА ЛИ КАСОВ БОН срещу това !!! Тези хрантутняци /независимо от вярата/ буквално си пълнят джобовете от нас, без да дават грам данък за нищо. И сега ОЩЕ - КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ. Да не говорим, че те са най-големите мошеници и безверници, облечени в одежди, съобразно вярата си. ПРОТИВ, ПРОТИВ, ПРОТИВ, ПРОТИВ. А ВИЕ
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ:Държавните пари трябва да отидат за подпомагане , поддръжка , реставрация, и строеж на НОВИ Православни църкви и манастири!
14
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ:НЕ съм съгласен, държавни пари да отиват за финансиране на секти, и разни лъжерелигии. Римо- католиците в България получават добра финансова помощ от Ватикана, затова те НЯМАТ нужда от Държавни пари.Протестантите също са на хранилка от Американа американските протестанти)- също НЯМАТ нужда от Държавни пари!Мюсюлманите (вярващи в исляма) - НЯМАТ нужда от Държавни пари, защото са спонсорирани от Турция и Саудитска Арабия!Секти - свидетели на йехова, йога, вегани - НИКАКВИ ПАРИ
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега, какво? Тези пари би трябвало да отидат за Православното Християнско Вероизповедание, което се води основното и традиционно в България ( член 13, т.3 от Конституцията на Република България, и за подпомагане на Българскиуте училища, библиотеки и читалища - кътчета, които се съхранява българщината ( български език, просвета и народни обичаи и песни), а НЕ тези Държавни пари да отиват за финансиране на разни лъжевери и секти! НЕ съм съгласен!
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До работникПари няма само за тези които работят съвестно и плащат всичко.-е то затова нямат пари, именно защото плащат всичко! Колкото повече плащаш, толкова повече ще плащаш, защото те виждат, че "носиш на бой", а такаво магаре не е за изпускане и щом носи 10 тухли, дали пък няма да може да поеме 11 ?!
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10И вероизповеданията оправихте,-оправиха - милиционера, за да пази по-добреоправиха - съдията, за да затваря "когото трябва"оправиха - даскала, за да преподава по "новата вяра"оправиха - попа, за да баламосва тези, дето не вярват на "новата вяра"кмета може да спи спокойно - офцете са здраво окошарени!