За чист въздух – качествени горива, отговорности за кметовете...

Какво се променя в Закона за чистотата на въздуха? Вижте!
Обновена: 16 ное 2018 14:46 | 16 ное 2018 14:45,
9
За чист въздух – качествени горива, отговорности за кметовете...
Снимка: pixabay

Повече контрол над твърдите горива и повече отговорности за местната власт в борбата с мръсния въздух. Това предвиждат промените в Закона за чистотата на въздуха, които парламентът прие на първо четене.

Според вносителите със законопроекта се предлагат възможности за подобряване качеството на атмосфрения въздух. Въвеждат се норми за съдържание на сяра, пепел и влага в твърдите горива за битово отопление, които са основен източник на замърсяване в населените места. Държавната агенция по метрологичен и технически надзор ще извършва контрол на горивата, като ще бъде оборудвана специализирана лаборатория. Предвижда се и конфискуване на некачествените горива в ползва на държавата.

Още по темата

С текстовете на местните власти се възлага и отговорността да изготвят програми за подобряване качеството на въздуха, които трябва да дават конкретни резултати. Въвежда се санкция за кметовете, които не постигат подобрение в качеството на въздуха, което ще се оценява на база на предходните три години.

От опозицията се съгласиха, че замърсяването на въздуха е сериозен проблем, но не смятат, че с този закон ще се реши проблема. От БСП и ДПС се обявиха против кметовете да бъдат основно отговорни за качеството на въздуха. Те отбелязаха, че няма и текстове, с които да се променят навиците на хората и да се въведат сакнции за горене на гуми и стари дрехи например.

"Спорна е разпоредбата, че кметовете на общини трябва да бъдат отговорни за чистотата на въздуха. Това е комплексен проблем, недопустимо е прехвърлянето на тежестта само върху тях", каза Джевдет Чакъров от ДПС.

Той посочи и че с идеята резултатите да се отчитат на базата на последните три години, кметове ще отговарят за бездействията на предишните градоначалници.

Иван Иванов от БСП пък заподозря, че с промените и изискванията за по-качествени твърди горива, ще се вдигне цената им.

"В навечерието и началото на отоплителния сезон сме напът да вдигнем цените на твърдите горива. Изискванията ще утежнят джоба на хората. Какво ще правят хората тази зима? Хората ще разберат какво се случва и утре ще берете горчивите плодове на това нещо", настоя соцдепутатът.

Ивелина Василева от ГЕРБ обаче нарече това "опит за груба манипулация" и подчерта, че тези текстовете в закона няма как да засегнат този отоплителен сезон.

"Не се опитвайте да си играете със страховете на хората. 40 млн. лева повече са отделени в бюджета за подпомагане на енергийно уязвимите хора", припомни тя.

"Рисковете за здравето на хората са факт и ние не можем да ги пренебрегнем. Вярвам дълбоко, че решаването на този проблем не може да има политически багри. Не можем да изберем каква храна да консумираме и каква вода да пием, но може да изберем какъв въздух да дишаме", каза Василева и уточни, че между първо и второ четене могат да бъдат прецизирани текстовете за отговорностите на местните власти.

Промените в закона идват след като България получи уведомително писмо от ЕК, с което е призована да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС от април 2017 г., установил неспазване на пределно допустимите концентрации на фини прахови частици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пиша ли в коя бензиностанция заредих такава ***, че щях да си счупя колата?Вие имате ли такива "находки"?
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айдуе на кмета топката. Тупкай кмете, ако щеш и на народна топка. Режи хубави и здрави дървета и сей нови ама да са по скъпи - далаферка да има. И така тупкай топката на ГЕРБ.
6
0
 
6
 
! Отговори
Кмета в Своге.. преди 5 години
Е... Хем не кадърен, хем корумпиран!Един ден--няма ток, другия ден--няма вода. СТАНАЛ Е ХУДОЖНИК--ПЕЧЕЛИ ПАРИ ОТ БОЯДИСВАНЕ НА ОГРАДИ ИТРОТОАРИ....С ОБЩИНСКИ ПАРИ!!
5
0
 
4
 
! Отговори
Няма калинки преди 5 години
Има грозна шуробаджанащина и корупция между чиновниците.Всеки кмет идва със своя мафия!!!Нужен е ценз за общинските съветници и служители!!!
4
0
 
3
 
! Отговори
младен преди 5 години
миже да те лаже
3
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Кметовете няма как да отговарят за бездействията на предишните градоначалници, защото кметът не е градоначалник, о, неграмотно ми Василийче.
2
1
 
7
 
! Отговори
Нова Загора преди 5 години
Не можем да изберем нищо, уважаеми управляващи!Храната ни е ***, а въздуха в Нова Загора е воняш, благодарение на политическия чадър, който държите широко отворен върху инвеститора.Цялата ви бюрократична система в институциите е зациклила. Пълна с некомпетентни калинки!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не можем да изберем каква храна да консумираме и каква вода да пием, но можем да изберем какъв въздух да дишаме." Това не е ли признание, че всичко на пазара е отрова????