До 60% от родните пътищата – включени в тол таксата

Не трябва да се допускат камиони по второкласните пътища
19 ное 2018 11:45,
25
До 60% от родните пътищата – включени в тол таксата
Снимка: архив "Булфото"

Около 55-60% от пътната мрежа се планира да бъде включена в тол таксата, заяви пред БНР Ясен Ишев – председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорт. С времето този обхват вероятно ще се разширява, смята той и обясни: "Основната цел на по-разширения обхват е това да не се допусне тежкотоварни автомобили да използват второкласна и третокласна пътна мрежа, която не е пригодена за тези тежки товари и много по-бързо ще се разрушава".

Още по темата

"Миналата седмица на сайта на МРРБ бяха публикувани наредба, изменение и допълнение на правилника за прилагане на Закона за пътищата и текст за таксите, които се събират. Всички те са с цел да приведат тази подзаконова нормативна уредба в съответствие със Закона за пътищата. Струва ми се, че има неразбиране от страна на ползвателите на пътната мрежа. И в момента на "Дунав мост" се събират такси", обясни Ишев.

Той подчерта, че такива такси съществуват и в Европа. Той даде пример с Австрия, където освен за винетка се плаща и отделно за определени съоръжения, например някои тунели.

Според него е нормално да се събира отделна такса, например за тунелите на Шипка и Петрохан.

"Не бих казал, че съоръженията са несигурни. Мисля, че се взимат достатъчно сериозни и адекватни мерки в последно време за тяхното привеждане в нормално експлоатационно състояние", коментира още Ясен Ишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И отново..... нов данък наречен такса.
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вашата кожа граблива... само такси се слуша как въвеждате за какво ли не ...
2
0
 
41
 
! Отговори
ПС преди 5 години
<html><body><!--StartFragment-->Кога направиха тунелите,кога почнаха такси да събират?А този анонимник Ишев преди да дава примери да вземе и да прочете как е в Европа.там тол такси се събират само по магистралите.Според Европейската конвенция всяка държава членка на ЕС е длъжна да предостави на всеки платен участък,алтернативен такъв безплатен.В противен случай се нарушава правото на свободно движение на хора и товари....Не се наядохте бе некадърници.Ако знаете колко дела ще загубите .
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ще забранят на тежкотоварни камиони да отидат до мястото, където трябва да доставят стоката или да натоварят стока, ако до там няма първокласен път? Все пак има някакви остатъци на икономика в България, която мафията явно иска да задуши.