Барбекютата, пилето на грил... Вън от центъра на София!

Това предвиждат промени в наредбата за преместваемите обекти
Обновена: 24 ное 2018 15:35 | 24 ное 2018 11:45, Петя Славова
89
Барбекютата, пилето на грил... Вън от центъра на София!
Снимка: архив, Булфото

Без хладилници, грилове за пилета и барбекюта на тротоара пред магазините. Забраната, обаче е само за централната част на София. Това предвиждат промени в наредбата за преместваемите обекти и рекламна дейност на територията на общината, които са пуснати за обществено обсъждане, предаде "Монитор".

Изцяло новата наредба бе приета от Столичния общински съвет (СОС) в края на юли, а в нея беше заложено хладилниците за безалкохолни напитки, гриловете и барбекютата да не могат да се поставят пред дадения търговски обект.

"Пълната забрана за разполагане на хладилни витрини пред търговски обекти в Столична община е прекалено ограничаваща както за бизнеса, така и за клиентите. Това означава, че дори сладолед или минерална вода няма да могат да бъдат достъпни извън магазините", обясни зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, който е и един от вносителите на промените.

Той уточни, че до крачката назад за ограничаването на хладилниците се стига след срещи с представители на малкия бизнес работещи с над 700 партньори и десетки хиляди клиенти в София.

Това е втората промяна в наредбата след приемането й. В началото на септември кметът Йорданка Фандъкова се обяви против увеличаването на цените на тротоарното право в столицата. Мотивите на Фандъкова бяха, че има недомисляне при определянето на новите зони. Главният архитект Здравко Здравков обясни, че не може цените в район "Триадица", който попада в зоната от "Алабин" до Околовръстното шосе, да бъдат еднакви.

"В центъра са съгласни с новите такси, но не и в периферните квартали на града", уточни Здравков. Така общинарите решиха да се обмислят нови текстове, като бъде създадена и работна група с представители на бизнеса, но този път в нея ще се включат и търговци от крайните квартали.

С новия документ се въведе забрана за рекламите по покривите на сградите на най-централните места в София като площад "Народно събрание", Ларгото и площад "Св. Неделя". Ограничени са и възможностите за изграждане на зимни градини на заведенията. Билбордовете в града също ще бъдат поставяни по специални критерии и на по-големи разстояния един от друг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По заплати се мерим с Западна Европа , но по култура , ред и дисциплина...Никога не си ходил(а) в Западна Европа, нали? Защото там дюнерите и пилетата са на всяка крачка, а хот-дог се продава на преносими щандове направо на улицата, да не говорим за мръсотията и липсата на ХЕИ. А самите западноевропейци умират от смях, когато им говориш за ред и дисциплина, щото не са демократични ценности.
77
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Това е под натиска на големите вериги. Понеже при тях готовите не се купуват много много, посягат към дребните търговци. Е ми извинявайте, ама печеното пиле в Била е сурово, 2 пъти купувах от различни бала магазини, и 2та пъти беше ужасно. Ми няма да си купя повече. Ще предпочета някой от тези грилове, където знам че ги правят добре.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не посягайте на гриповете за пилета!
75
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да минат още 50 години за да станем нормална Европейска държава. Как може да ти харесва по тротоари, градинки и където си искаш да сложиш барбекю , грил и да замърсяваш всичко. По заплати се мерим с Западна Европа , но по култура , ред и дисциплина се мерим с арабите. Но това е наследството от БКП-БСП.
74
2
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Големите вериги си искат своето. В нашата бедна държава и пет клиента да се ориентират към големите е печалба за тях. Нашите законотворци пак ще го сложат на дребния бизнес предполагам...
73
3
 
6
 
! Отговори
софийски кебапчия преди 5 години
Сужук, сужук, че мое ли а печем?
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май учителката по руски и *** около нея нямат друга работа и се занимават с глUпости. То не бяха неудачни смени на посоките на улици, премахване на будки, павилиони за вестници, за цветя и т.н. Ами това е живият живот, бе повярвали в значимостта и несменяемостта си!
71
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ограничени са и възможностите за изграждане на зимни градини на заведенията........За това се били нужни големи мозъчни напъни, а в резултат - дефекация!Питам, как може в центъра на Манхатън да има подвижни барбекюта, а в центъра на София да не може да има. Най-вкусните пилета купувах на входа на градинката на "Св. Седмочисленици". А какви печени тикви! Не правя политичски намеци...
70
2
 
3
 
! Отговори
луд и друга луда преди 5 години
и сега всички ще съобразят естествено ,както и със следващите,и по следващите забрани,афкорс,,,,,ху хас тиме
69
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** никога от нищо не доволен!!ВИнаги вижда кусури!!!
68
4
 
17
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Само компир ще може!Варен,печен тръкан,какъвто и е кеф на кмета!Обаче трябва да Самоковски иначе не!
67
10
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Дали скарата е на вън или вътре не е от голяма значение. Представете се че живеете в близост до такива заведения и не можеш да си отвориш прозореца от миризми... Кво ще кажете , а ? Дали ще ви хареса ?
66
3
 
40
 
! Отговори
дедо преди 5 години
на центаро няма един градски нужник ... срамота е
65
12
 
7
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Слушайте. селските пиянки от софийските кръчми.... И ше стигнете до Орладовци!!!Партията, поне умее да прави. Пищни погребения и страхотни Чествания иПаметници като на Альоша, умрел от пиенье и плюскане.
64
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе дюнери не може в центъра, но ходещите със забито пауново перо от зад - може, нали! Васко Кеца ако си забие едно щраусово перо отзад, ще бъде опладиран, нали? А пък ако взема, че го фрасне, НПК вече дебне за "насилие над жените", нали?
63
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия съвсем изтрещяха с поредните ОГРАНИЧЕНИЯ - тук няма да ядеш, тук няма да стъпваш, там не може без такса, от другата страна е с винетка, в другата улица е пембяна зона, зад ъгъла не може да има дюнер, по оная пресечка е забранено да се продават баници ... ограничения, ограничения, данъци, данъци и пак данъци, глоби, такси, камери, микрофони . ФАШИЗМА дебне вече зад всеки ъгъл!Даскалицата е Аут!И Боко е Аут - успя да настрои срещу себе си и най-търпеливите, както направи Путин с русофилите
62
10
 
17
 
! Отговори
Край преди 5 години
ААААА не може. Бедните искат стари дизели без катазитори, искат си *** да се продават по тротоарите, искат си кебапчета да им миришат и пилета. Бедните искат да паркират по тротоара искат да могат да си хвърлят отпадъците навсякъде и кучетата им да торят тротоарите. Слушайте бедните какво искат - далече ще стигнете.
61
3
 
31
 
! Отговори
антитерорист преди 5 години
А, дюнера, дюнера!? Дето ни "пази", от терористи, рамо до рамо с "родната" полиция!?!?
60
1
 
34
 
! Отговори
бай ганя преди 5 години
а шкембе чорбъ може ли пред парламенто
59
4
 
18
 
! Отговори
дреме ми преди 5 години
Аз бих казал : Вън картофелия и селската и кохорта от центъра на София!