Майка и 6-годишно... със "свински" грип

Грипният вирус е доказан в лаборатория в София
27 ное 2018 15:23,
10
Майка и 6-годишно... със "свински" грип
Снимка: pixabay

В София е доказан първият за този сезон грипен вирус - N1H1, известен като пандемичен/ калифорнийски грип или, както някои го наричат - "свински" грип.

Грипният вирус е доказан в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът на центъра, цитиран от "Фокус".

Той е бил доказан в клинични материали на майка и 6-годишното и дете в София.

Още по темата

Свинският вирус е широкоразпространен инфекциозен причинител. Трансмисията се осигурява между заболели прасета. До човек вирусът достига при контакт с болно прасе или прием на месо от заразени прасета.

Вирусите навлизат в човешкия организъм през стомашно-чревния тракт или по пътя на дихателната система. Начините за заразяване са два - консумация на заразено с вирусни частици свинско месо или при предаване от човек на човек по въздушно-капков път.

Възстановяването от свинския грип може да бъде в рамките на седмица при бременните жени, но статистическите данни сочат скок в броя на пострадалите майки с придобити усложнения от вирусната инфекция със свински грип.

За лечение на инфекцията със свински грипен вирус се използват два утвърдени лекарствени препарата - оселтамивир и занамивир, които се срещат на широкия аптечен пазар.

Те представляват класически антивирусен препарат, който потиска производството на вируси и тяхното размножаване в организма-гостоприемник. Статистиките сочат, че пациентите претърпяват пълно и трайно възстановяване след лечение с препаратите без да е необходима терапия-опашка или консултация и терапия от други специалисти.

Съществуват също така ваксини срещу свинския грипен вирус, които подпомагат профилактиката в началото на сезонната заболяваемост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
1
 
! Отговори
Караибрахим преди 5 години
Аллах е казал, че свинското е мръсно месо още преди хиляди години. Свински грип никога не може да хване истински мюсюлманин.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5 Бойко раздал суджуци.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много свинско ядат тези майки.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия малко звучи като това, че през зимата ще вали сняг. От друга страна, носи инфо какво представлява свинският грип. Дано няма силна грип на вълна тази зима. Хора, бъдете живи и здрави.
1
3
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Тая публикация не трябваше ли да е отбелязана като "платена"?