Таксиджиите се сбраха и поискаха: 96 ст. дневна тарифа

Искат повече стоянки, искат и да карат по бус лентите
28 ное 2018 15:45,
47

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шофьори на таксита излязоха на протест по обед в София. Недоволството им бе заради неактуализираните с години минимални и максимални тарифи за превоз. Те настояха стоянките им в София да са повече, да са добре обозначени и да не спират други автомобили на тях.

Още по темата

Освен това според таксиметровите водачи Столичната община не изпълнява законовите си задължения да актуализира въведените минимални и максимални тарифи за превоз, което трябва да се прави всяка година.

Според бранша в София, цената на километър превоз трябва да започва от поне 96 стотинки през деня и 1,14 лв. за нощна тарифа.

Таксиджиите обвиниха общината в липса на диалог и настояха за осигуряване на условия за тяхната работа и добавиха, че искат намаляване на данъците, които плащат, докато не им бъде осигурена среда за работа.

С представителите на таксиметровия бизнес се срещна общинарят и лидер на БСП-София Калоян Паргов. Той заяви, че проблемите, около които се обединява бранша, са обща декларация за тарифите, даване на възможност на такситата да използват буслентите, стоянките да заемат 2% от "Синя зона", 4% от "Зелена зона" и 25% от местата за паркиране в останалата част на София.

Шофьорите също така искат разрешителните за таксиметрови шофьори да бъдат на името на водача. Паргов уточни, че тъй като в момента те се издават на автомобил, а не на водач, от това Общината губи около 10 млн.

Председателят на Съюза на таксиметровите водачи от Пазарджик коментира пред "Фокус", че на този етап таксиджиите в града нямат основание за протести. По думите му цените там са адекватни за стандарта на живот в града.

Представители на таксиметровия бизнес в Смолян пък заявиха, че цените на таксиметровите превози в града са се повишили в началото на месеца. Там вече работят на тарифа от 1 лв./км. дневна и 1.10 лв./км. нощна тарифа с първоначална такса 1.50 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
до Софиянка преди 5 години
Виж ги тея на снимките...и пак прочети какво си написала...как да стане?!
34
2
 
1
 
! Отговори
Любен Каравелов преди 5 години
Откакто направиха билетчето 1.60лв, аз пътувам само с такси. Но ако вдигнат цената на 96ст, май пак ще се връщам към градския.
33
2
 
15
 
! Отговори
... преди 5 години
Много са тес таксита за една малка София.Режете направо през средата над 4-г.кола такси -Автоморга и забрана по закон да е такси.
32
1
 
26
 
! Отговори
Софиянка преди 5 години
Кога ще се въведе с закон стандарт ЕКО-6 за Бакшишите., Униформено облекло,Сертификат за чистота на колата изикващ минимум 3 посещения месечно в Автомивка и пране на седалките, изпитен тест пред КАТ ,изпитен тест пред психолог и регламент как да се държат в колите.
31
8
 
2
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Не ме притеснява цената на км, ако ще и 2 лв. да е, но искам чиста кола, моментална реакция и по възможност мълчание от водача докато ме вози. И да е бързо :) Може да си пуши, и аз съм пушач
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтата на бакшишите е да няма градски транспорт и да карат както си искат и тарифи каквито си искат .
29
3
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
гледам,колегата долу е споменал за така наречената "начална такса"..Дайте да се разберем:-1...За каква "начална такса" може да става дума ,когато аз му ОТИДА НА КРАКА на бакшиша,пушещ и чакащ жертвата си на СТОЯНКАТА?!?!-2..Ако таксето е в движение в търсене на клиенти,то това си е за сметка на "бакшиша"!!-Не му се е чакало на "стоянката",задвижил се е....Други "компенсации" да поискат?..-Напр..."Небръснат клиент"?
28
0
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Taxi в Света Умира .
27
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
м/у другото,не разбрах следното:-"Столичната община не изпълнява законовите си задължения да актуализира въведените минимални и максимални тарифи за превоз"..?!?!Какво означава това?..-Че всички таксита са на заплата в Столична община?Ако не са,то какво стана с капиталистическия принцип "Търсенето определя предлагането"?!Защо някой трябва да определя цените НА ЧАСТНИЦИ?!Нали "централизираното регулиране" остана назад преди 30 год?.Що за ШИЗОФРЕНИЯ ни натресоха?!..Уж "свободен пазар",а регу
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
идете и им вземете алкохолна проба в 7.00 сутринта,и ще видите как 85% от прошляците са още буфкани от вечерта.и това е всеки ден.брадясали,некъпани,мирише на ,,караулно'' в колите,притесняват клиентите с лични и интимни въпроси,налагат лично мнение,абе култура на сводници и джебчии, имат и синдикат,разбирай ДАИ.пуснете юбърчето,и ще видите що е това конкуренция,ама не искате,там системата е автоматична,и неможе да се краде,парата се разпределя автоматично по данъчни,фирмени и лични сметки.
25
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
това е друго!..Ако съм бил груб,моля за извинение!
24
0
 
24
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
софийските бакшиши са особена пасмина..Камилари,поставили броячи на камилите си..Веднъж поисках един такъв да ме закара на километър,защото носех тежък пакет,а тоя,след като ми се цупи иняколко минути, ме принуди да му платя повече,защото.."само с палене на матора не ставали работите"..Е,накрая се съгласи,но през цялото време ВЪПРЕКИ ЧЕ ПЛАТИХ КОЛКОТО ПОИСКА,не престана да обижда ....А за абсолютно безскрупулните им далавери със жертви от летището,да не говорим..Всъщност,вече не ги споменав
23
4
 
10
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
Да вдигнат началната такса. Не да ме гледат накриво за курс под 3 км все едно съм автостопаджия.
22
1
 
23
 
! Отговори
бай Гошо преди 5 години
Таксиджиите, сотаджиите и катаджиите са утайката на обществото, дъното
21
0
 
23
 
! Отговори
Бакшо преди 5 години
Който не му изнася , да отива да кара такси в Лондон ! Там тарифата е по-висока, но и доходите на хората, също !!!
20
1
 
28
 
! Отговори
Мери преди 5 години
А не искат ли да започнат да работят друга работа? Да видим какво ще искат тогава?
19
1
 
37
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Първо да поизчистят кочините,които карат и да махнат помпите от броячите...
18
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия половината и повече са лежари по затворите и психиатриите. Който не става за нищо, става бакшиш.
17
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я пуснете UBER, да ги видим, що ги забранихте а?
16
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата им определя цената. Като ги задължава да и купуват стикери за 600лв. на година. Държавата обича всичко частно да рекетира. Защото администрацията и е голяма и корумпирана.