Общините не са готови за края на безразборните строежи

Имаха 4 г., за да сторят това, искат още 2 години отсрочка
Обновена: 29 ное 2018 13:25 | 29 ное 2018 10:52, Камелия Цветанова
13
Общините не са готови за края на безразборните строежи
Снимка: архив "Булфото"

Общините масово не са готови с изготвянето на Общи устройствени планове, въпреки че всяка една трябваше да има такъв до 1 януари 2019 г. и така да се сложи край на безразборното строителство.

Още по темата

Имало обаче обективни причини, които пречели на местните власти да си свършат работата навреме. Заради това депутати от ГЕРБ искат срокът за изготвянето на устройствените планове да се удължи до 1 януари 2021 г.

Поправките в Закона за устройството на територията, с които беше разписано, че общините задължително трябва да имат такива планове, бяха приети още през 2015 г. Още тогава държавата даде гратисен период от 3 години, тъй като 90 % от общините в България нямаха стратегическия документ.

Въпреки това общините и сега нямат подробни устройствени планове, защото обществените поръчки за изготвянето им често се обжалвали, имало и забавяне при набирането на информацията и данните, които са нужни за изготвянето на плановете, мотивират се вносителите на промените в закона.

Освен това е нужно време и за обществено обсъждане, както и съгласуването с институциите, а най-често се забавяло съгласуването с Министерството на културата по Закона за културното наследство, както и с МОСВ.

Целта на промените, които депутатите приеха през 2015 г., са да се спре застрояването върху плодородни земи, а също така да се предпазят защитени територии.

Също така с устройствените планове трябва да се въведе регулация в застрояването и да се даде насока в развитието на общините.

Законът все пак предвижда редица изключения. Дори в една община да няма влязъл в сила ОУП върху земеделски земи, ще може да се строи при определени условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Бетоня е цар. Подкупа е царица. Там са за да богатеят, богатите за бедните не им пука.
11
0
 
5
 
! Отговори
Насо преди 5 години
Елате да видите какво става в кв.Витоша, дядовата ръкавичка пасти да яде, всички уж градинки са парко места, уличка с паркирали коли се оширява с асвалт, ама за паркиране и от другата страна. В гаражите се прибират 5 коли, а всико друго е навън, кал и питбули
10
0
 
2
 
! Отговори
а беее преди 5 години
Има субективни причини, а не "Имало обаче обективни причини, които пречели на местните власти да си свършат работата навреме."
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мхм, чакаме първо техните хора да си изпостроят де що има свободна площ и тогава ще му мислят
8
0
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
ИСТИНСКАТА причина е, че нарушителите са основно от привилегирования етнoc, който е обгрижван от управляващите !!! Строителството върху земеделски земи се наказва със затвор според Наказателния кодекс, но няма НИКОЙ осъден, въпреки че гетaта масово са построени именно върху заграбени земеделски имоти !!!ЦАЦАРОВ ?!?!?!?
7
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
люлин 2 до бл 204 ще се вдига 5 етажен блок няма светлина и въздух
6
0
 
4
 
! Отговори
АйКю малко под 69 преди 5 години
Предполагам, че в края на ноември - началото на декември 2020-та пак ще се иска поредното удължение на срока. Може би с още поне няколко години. И както е видно от името по-горе, аз не мога да се сетя за разумна причина. От неразумните мога да изброя повече от достатъчно...
5
0
 
5
 
! Отговори
... преди 5 години
Епа то се вижда как е положението с кметовете и общините! НАЙ-ОЧЕИЗВАДНИЯ ПРИМЕР Е С КЕМТА НА МЛАДОСТ ИВАНЧЕВА! Жената идва с идеята да спре стоителното безобразие и КАКВО СТАНА! ЕМИ Батя ви бойко е хакна в затвора с пранги на краката стъкла преградни белезници на ръцете 20-30ч овека гавази да вардят да не зибяга и така! Така, че ми е ПРЕДЕЛНО ЯСНО как ше се "спре" безразборнто стоителство по общините!
4
0
 
6
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Аз ако не свърша поставената ми до 01.01.2019 година задача - шефа ме наказва. Просто е !
3
0
 
9
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Разумната власт-прави инфраструктура и след това дава парцели за строеш според инфрастуктурата-пътица,канализация,паркинг,магазини,дър.учреждения според хората и жилищата..Корумпираната власт-разрешава строеж в нищото ,взема парите и започва да прави простотии-път със стълб по спедата ,дет.площадка м/у строежите и паркинг(никъде)
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2021 г. план няма да е нужен, всичко ще е ДОпрезастроено!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 години правят градоустройствен план..И вземат бонуси за добре свършена работа.