Софиянци търсят двустайните жилища, цените им – 1 090 евро/квадрат

Средната покупна цена на жилищата в София е 86 260 евро
29 ное 2018 17:30, Красимир Ангелов
151
Софиянци търсят двустайните жилища, цените им – 1 090 евро/квадрат
Снимка: Булфото

1 090 евро/кв.м e средната цена на жилищата в София през третото тримесечие на годината. Нивата на този етап остават доста по-ниски от тези преди 10 години, когато бяха достигнали 1 260 евро/кв.м., сочи анализ на "Bulgarian Properties".

Експертите определят отминаващата 2018-та като стабилизираща година за жилищния пазар в столицата.

Според данните, интересът към имотите в София остава голям и през тази година, а значителна част от търсенето все още е неудовлетворена.

Средната покупна цена на жилищата в София е 86 260 евро при нива около 90 000 евро в предходните тримесечия. Тази тенденция отразява нарастването на дела на закупените двустайни жилища и тенденцията за търсене на по-малки площи за сметка на нарасналите цени на кв.м.

Според данните годишното увеличение на цените през 3-тото тримесечие е 3%, а за деветмесечието годишният растеж на цените в София е 5% спрямо същия период на миналата година.

По информация на Агенцията по вписванията, за третото тримесечие в София са вписани 6 376 имотни продажби при 6 300 за същия период на 2017 г., което е ръст само с 1.2% на годишна база.

Тук обаче не влизат закупените жилища ново строителство, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване, като делът им от общия жилищен пазар по наши наблюдения е около 60-70% от всички продажби в София.

Издадените нови разрешителни за строеж в София нарастват с 14.5% за деветмесечието спрямо същия период на 2017 г. От юли до септември са издадени 296 нови разрешителни за жилищни сгради по данни на НСИ, което е своеобразен рекорд за последните години. Може би това е единственият индикатор, който успя да се върне на предкризисните нива от преди 10 години, коментират брокерите.

А кои са предпочитаните квартали и цените на имотите в тях?

Най-много закупени жилища през третото тримесечие на 2018 г. има в кв. Витоша. Останалите популярни за покупка квартали през последните 90 дни в София са Кръстова вада, Студентски град, Манастирски ливади и Връбница 2. 

Най-скъпо продавани са жилищата в Центъра и в кв. Лозенец – между 1650 евро/кв.м. и 2000 евро/кв.м.

Във Витоша цените вървят средно около 960 евро/кв.м., в Студентски град – 1 070 евро/кв.м, в Кръстова вада – 1 270 евро/кв.м., Манастирски ливади – 1 010 евро/кв.м., Младост 4 – 1 080 евро/кв.м. и Връбница 2 – 960 евро/кв.м.

Традиционно интерес има и към Младост, като цяло, но предлагането там е доста ограничено. Люлин пък привлича интерес с ниски цени за жилища ново строителство.

Като интересна зона за покупка на жилище се очертават и кварталите Павлово, Бъкстон, Овча купел и Карпузица. Този южен район се преобразява с напредъка на метрото, разширяването и строителството на нови булеварди, проекта за подобряване на линията на трамвай №5, наличните университети, медицински центрове и транспортни връзки, които дават много силен тласък на развитието на района и новото строителство, което постепенно променя неговия облик, смятат експертите.

Какви жилища купуваме?

И през третото тримесечие с най-голям дял от закупените жилища са двустайните апартаменти. Те съставляват 65% от общо закупените жилища, като наличностите на двустайни апартаменти в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. 25% от закупените жилища са тристайни, а 1-стайните са 8%.

Средната площ на закупените жилища е 79 кв.м. Двустайните апартаменти са със средна площ около 70 кв.м., а тристайните – 105 кв.м.

95% от закупените жилища са в тухлени сгради, повечето от които ново строителство. Само 7% са сделки с напълно обзаведени жилища. 40% от закупените жилища пък се отопляват на ТЕЦ.

Според експертите, най-вероятният сценарий за развитието на жилищния пазар в София е цените на имотите да се задържат около настоящите нива и да има един стабилен имотен пазар с много добро предлагане през следващите 1-2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
To jilista nema...ama kakvi gramadni hubavi slanchevi panoramni balconi, ogromni wc i nadzemni garaji s parkomesta sa proizveli ....prikazni....
127
4
 
9
 
! Отговори
Krali Marko преди 5 години
Особено като се имат предвид следните фактори:1.Строй се като за световно 2.Населението постоянно намалява3.Над 30% от апартаментите са празни 4.Мутроикономика в която основните инвеститори са "Гинки"5.Заплатки от по 500 евра, които се изяждат от инфлацията
126
7
 
10
 
! Отговори
Krali Marko преди 5 години
Пише ви човек от Лондонското Сити, най които работата му е да преценява в какво си струва да си вложиш парите.Гледам тука познати купуват апартаменти по 200.000 евра в София.На всички по умни, които слушат им казвам, не правете тея глупости.Себестойноста на тези имоти е макс 600 квм евра в идеален център в София. Това включва и подкупите. А те се продават за 2500 квм евра...пазара ще се осети скоро и ще има жестока корекция.
125
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До The real Manи от колко усторйства чукаш плюсове и минуси? И на теб ли ти порасна.. работата?
124
6
 
8
 
! Отговори
The real Man преди 5 години
при тези "високи" цени е пълно с миекъщи елементи-представете си ако бяха както те искат -по две за лев???
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хайде огледайте се пак, тези дни във всеки вход би трябвало да има график за почистване на сняг по апартаменти, забелязвате ли, че срещу много апартаменти няма дати, т.е. няма хора в тези апартамени или са просто скатавки, като Георги от 6-ти апартамент, щото били и двете му дъщери в Испания, та той не можел... и така, огелдайте се пак, вижте атвопарка на хората и т.н., вдигнаха с 30 ;*** данъка и със сто лева гражданската и правителството готово да падне, те за стотици хил евро ми продавали..
122
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Софиянецфакта, че си роден в София, отразява ли се на размера на мъжкото ти достойство в положителен или негативен смисъл, че като гледам доста го изтъквате? Или размера на мъжкото достойство е причината, то да се изтъква, т.е. кое е причина и кое следствие?
121
6
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Неточно заглавие. Не софиянци, а столичани в повече търсят жилищаНие сме си купили когато струваха по 10 - 15 хиляди
120
6
 
12
 
! Отговори
Баш Баш преди 5 години
Цялата страна се пренесе тук....как искате да падат цените?На село зарезахте всичко.....я подхванете земеделието-стига сме яли чужди ***.....
119
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако имам пари веднага бих си купила още жилища.банките дават нулеви лихви.дори да си го държа заключен ,пак ще има ликвидност и наследяемост.пък вие си плащайте осигуровки за пенсия.един съсед се пенсионира и на следващият месец умря.язък му за внасяните осигуровки.синът му нищо няма да вземе от голямата пенсия
118
3
 
5
 
! Отговори
Има духове там преди 5 години
Всичко е далавера само за собственика да печели. Те по новините казаха собственици на празни жилища ще плащат солено данък защото никой не живее в жилищата. Ахахахах. Яко. Еми така е. Ако ударя шестицата и аз бих си направил блок с празни жилища и да печеля. Ама не искам защото закона вика плащай двойно за празно жилище. И така аз се питам къв е смисълът да се строят нови празни жилища като никой няма да живее там? Само място вземат и рушат природата. Искаме зелено искаме марихуана.
117
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разходете се вечер из Кръстова Вада, по тъмно. Носете си фенерче и високи ботуши. И огледайте къде свети. Срещу мен апартаменти са с по една лампа денонощно включена. Щоти няма никой. Други са с имитатори на телевизор (малка лампичка си сменя цветовете), уж пак, че има хора. Тези, с имитациите, са празни, но обзаведени апартаменти. Тъмните, са празни необзаведени. За такова "ново стрителство" - пари не бих дал. Гипсокартон върху неизмазана тухла... Ако комшията готви, мирише при мен... Трагедия!
116
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсурд е, ако мога да събера 30000 лева за първоначалната вноска, както и поне още 70000, който искат, да имам "налични в банкова сметка", да остана, да живея в България...
115
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Копенхаген вървят по 4000 Евро на квадрат.Ама в Копенхаген, получавам ОГРОМНА данъчна отстъпка, а нека, само да кажа, че средната заплата от 1200 лева е... два до три дни дена среден надник...Човек, който не е с поне дяа пъти средните доходи в столицата, има нулев шанс, да си позволи жилище...
114
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До то ката...И кво стана? Стана това, което се страхуваха в САЩ, че ще стане, ама стана у нас. Цялата нация се стиска през година и си взима всичко в един ден. Комшията ми стоя без телевизор 9 месеьюца, защото чакаше "петъка"... Спести 300 лева.
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 121Типична беге изява - "Мен е що, бе не притеснява, значи не съществува".
112
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, да,знаем че софиянци имат пари,но другите хора в България нямат, така че не слагайте всички под един знаменател особено за черни петъци,на останалия народ всеки ден му е черен,не ходи като софиянци всяка седмица да си почива на СПА.Та дори и извън България, бедния народ тоест работещия за малка заплата няма екстри като столичани,но... София не е България,влезте малко на земята.
111
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имаше толкова празни апартаменти нямаше да се налага финансовият министър да живее в кръстника си.Горкото провинциалистче.
110
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нашия вход няма празни апартаменти. И в целия блок няма. Вие кой знае по какви квартали живеете...
109
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 114Продължавай да пееш тази песен в коментарите под всяка статия на тази тема. Сигурно така ще успееш да накараш продаващите да свалят цените, та ти да си купиш хубав апартамент за без пари. Гуд лък.